Η Ιταλία συνεχίζει να τηρεί σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, με αντιφατικά αποτελέσματα. Σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Μασσαλία το πλοίο Ocean Viking, με 234 μετανάστες και πρόσφυγες.Το πλοίο διέσωσε τους 234 στην κεντρική Μεσόγειο. Ανήκει στην ΜΚΟ SOS Mediterranée και βρισκόταν επί τρεις ημέρες στα ανοικτά της Σικελίας. Τελικά, η Ιταλία δεν έδωσε την αναγκαία άδεια για ελλιμενισμό. Προσφέρθηκε να βοηθήσει η Γαλλία, αλλά οι τόνοι ανέβηκαν: «Η Ιταλία πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της και να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης», Ολιβιέ Βεράν. Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης του Παρισιού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισαν ότι «η στάση της Ιταλίας αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Οι θέσεις των δυο χωρών στο μεταναστευτικό είναι, πλέον σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετες. «Δεν δεχόμαστε να μας κάνουν μαθήματα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» απάντησε ο νέος υπουργός Eσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι.

Και ένα βήμα πίσω

H πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συμπλήρωσε από την πλευρά της ότι «στα πλοία των ΜΚΟ δεν μεταφέρονται πρόσφυγες, αλλά μετανάστες». Παρά την συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν στη Ρώμη αμέσως μετά τις ιταλικές γενικές εκλογές, οι διμερείς σχέσεις δείχνουν να δοκιμάζονται. Η Γαλλία, άλλωστε, μέσω κυβερνητικών στελεχών της, τις τελευταίες εβδομάδες τόνισε με κάθε τρόπο ότι «θα επιτηρήσει τον σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών στην Ιταλία».

Παράλληλα όμως η Μελόνι αναγκάσθηκε να κάνει και ένα βήμα πίσω: στην Κατάνη, μετά από σχετική γνωμάτευση των γιατρών, κατέβηκαν στην ξηρά, και οι 212 μετανάστες και πρόσφυγες που παρέμεναν επί πάνω από 72 ώρες στο πλοίο Geo Barents. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δυσαρεστήθηκε και χαρακτήρισε «περίεργο» το ότι οι γιατροί που τους επισκέφθηκαν αποφάσισαν ότι έπρεπε να οργανωθεί άμεση αποβίβαση όλων των «απελπισμένων της θάλασσας». Ο Πρόεδρος του Ιταλικού Ιατρικού Συλλόγου, Φιλίπο Ανέλι, όμως εξήγησε: «Η ιατρική είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από την πολιτική. Πρέπει να σεβόμαστε το έργο των συναδέλφων, οι οποίοι εργάζονται με σημείο αναφοράς την επιστήμη και την συνείδησή τους».

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ