Κατά του σαουδάραβα πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν προσφεύγει στη γαλλική δικαιοσύνη η αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων DAWN για την δολοφονία Τζαμάλ Κασόγκι.Mε ένθερμη χειραψία ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Μετά τη χειραψία οι δύο ηγέτες χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μια λέξη εισήλθαν στο κτίριο.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την επίσκεψη Μπιν Σαλμάν στη Γαλλία τονίζοντας ότι με αυτό το τρόπο αποκαθίσταται στην ουσία το διεθνές κύρος του σαουδάραβα πρίγκιπα, ο οποίος σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενέκρινε την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Η αμερικανική οργάνωση «Δημοκρατία για τον Αραβικό Κόσμο Τώρα», περισσότερο ίσως γνωστή με το ακρώνυμο DAWN, προσέφυγε στη γαλλική δικαιοσύνη ζητώντας να ξεκινήσει σε βάρος του πρίγκιπα εγκληματολογική έρευνα γύρω από την δολοφονία Κασόγκι.

Η Σάρα Λι Γιουίτσον, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης DAWN και πρώην διευθύντρια της Human Rights Watch για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε στην τηλεόραση του Associated Press: «Στόχος της προσφυγής μας είναι η γαλλική δικαιοσύνη να καλέσει τον πρίγκιπα να λογοδοτήσει. Εδώ και δύο χρόνια προετοιμάζαμε την προσφυγή για να είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε νομικά, όταν ο Μπιν Σαλμάν πατούσε το πόδι του στη γαλλική επικράτεια. Γνωρίζουμε ότι στην υπόθεση Κασόγκι δεν θα αποδοθεί ποτέ δικαιοσύνη. Έχει όμως έστω και συμβολική σημασία διότι χωρίς τέτοιες νομικές κινήσεις διάφοροι ηγέτες ανά τον κόσμο θα νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Ακόμα και να σφαγιάσουν ένα δημοσιογράφο που δουλεύει για την Washington Post. Ή να απαγάγουν και να βασανίσουν άλλους δημοσιογράφους, συγγραφείς ή ακτιβιστές παντού στο κόσμο γνωρίζοντας ότι κανείς δεν θα τους αποδώσει ευθύνες».

«Αγκαλιάζουν δικτάτορες»

Πρόσφατα ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είχε επισκεφθεί στο πλαίσιο περιοδείας του στην Εγγύς Ανατολή τον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν στο Ριάντ, ο οποίος την περασμένη Τρίτη έγινε δεκτός και στην Αθήνα. Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα ο Τζο Μπάιντεν είχε πει ότι θα αντιμετωπίσει τη Σαουδική Αραβία ως κράτος παρία.

Ο καιρός όμως έχει γυρίσματα και ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους έστρεψε πολλές χώρες προς τη Σαουδική Αραβία. Εδώ και καιρό η Δύση προσπαθεί μάταια να πείσει το Ριάντ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να μειωθεί η τιμή του μαύρου χρυσού και μαζί με αυτήν και ο πληθωρισμός.

Η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης DAWN διερωτάται τέλος: «Πως ο Μακρόν και ο Μπάιντεν θα πείσουν τη δημόσια κοινή γνώμη να στηρίξει την Ουκρανία, υπερασπιζόμενη την Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τον αγώνα κατά των εγκλημάτων πολέμου όταν αγκαλιάζουν δικτάτορες πχ. της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι εισβάλλουν σε άλλες χώρες, βομβαρδίζουν αμάχους και τρομοκρατούν και βασανίζουν όχι μόνο τους δικούς τους λαούς, αλλά και πληθυσμούς πέρα από τα σύνορά τους;»

Στέφανος Γεωργακόπουλος (APTΝ, AFP)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ