Γερμανικό δικαστήριο απορρίπτει την κατηγορία της «εξέγερσης» και αποφασίζει την υπό όρους αποφυλάκιση του πρώην καταλανού προέδρου. Έκκληση της γερμανικής κυβέρνησης σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη να αναζητήσουν λύση.Μετά από 12 ημέρες κράτησης στο Νόιμυνστερ της βορείου Γερμανίας ο Κάρλες Πουτζντεμόν αφέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής προσωρινά ελεύθερος. Η αποφυλάκισή του έγινε στη βάση απόφασης του εφετείου του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν το βράδυ της Πέμπτης. Το δικαστήριο εξέδωσε μεν ένταλμα φυλάκισης με σκοπό την έκδοση του Κάρλες Πουτζντεμόν στην Ισπανία, παράλληλα όμως αποφάσισε την προσωρινή αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της Καταλονίας υπό τον όρο της καταβολής εγγύησης ύψους 75.000 ευρώ – κάτι που και έκανε. Εκτός αυτού ο Κ. Πουτζντεμόν απαγορεύεται να εγκαταλείψει τη Γερμανία χωρίς την έγκριση των εισαγγελικών αρχών, να εμφανίζεται μια φορά την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα και να δηλώνει κάθε αλλαγή του τόπου διαμονής.

Η απόφαση για την προσωρινή αποφυλάκιση του κ. Πουτζντεμόν σχετίζεται με τη βαρύτητα των αδικημάτων που πιθανώς διέπραξε. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βάσει γερμανικού δικαίου δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της «εξέγερσης» που του καταλογίζουν οι ισπανικές δικαστικές αρχές στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και συγκεκριμένα η κατηγορία περί εσχάτης προδοσίας. Σύμφωνα με το γερμανικό δικαστήριο οι πράξεις βίας που καταλογίζονται στον Πουτζντεμόν δεν θα μπορούσαν να υπονομεύσουν πραγματικά τους ισπανικούς συνταγματικούς θεσμούς. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, το εφετείο αποφάνθηκε ότι δεν αποκλείει ο κ. Πουτζντεμόν όντως να διέπραξε αυτό το αδίκημα επειδή διέθεσε δημόσιο χρήμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που πιθανώς δεν ήταν νόμιμο. Το δικαστήριο θα ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις από την Ισπανία πριν καταλήξει σε μια οριστική απόφαση.

Το Βερολίνο δεν πρόκειται να εμπλακεί

Εξερχόμενος των φυλακών ο Κάρλες Πουτζντεμόν εξέφρασε σε μια σύντομη δήλωση τις ευχαριστίες του για την διεθνή αλληλεγγύη και ευχαρίστησε το προσωπικό των φυλακών για την επαγγελματισμό που επέδειξε και τον σεβασμό στο πρόσωπό του. Ζητώντας την αποφυλάκιση καταλανών συνεργατών του στην Ισπανία, χαρακτήρισε «την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων ντροπή για την Ευρώπη.» Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση σε διάλογο. Δεν υπάρχει πλεόν καμία δικαιολογία για τη Μαδρίτη να μην ξεκινήσει συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος, είπε ο κ. Πουτζντεμόν.

Προηγουμένως εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης κατέστησαν για μια ακόμη φορά σαφές πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να εμπλακεί στην υπόθεση Πουτζντεμόν. Η διαδικασία για την έκδοση του πρώην προέδρου της Καταλονίας βρίσκεται «στα χέρια» των αρμόδιων γερμανικών δικαστικών αρχών και δημόσιων υπηρεσιών, δήλωσε στο μπρίφινγκ της Παρασκευής στο Βερολίνο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερτ. Αναφερόμενη στη διένεξη μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης η κ. Ντέμερτ τόνισε πως «η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της έννομης και συνταγματικής τάξης της Ισπανίας». Στο ίδιο μπρίφινγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τους βουλευτές του περιφερειακού κοινοβουλίου της Καταλονίας να εκλέξουν «το συντομότερο δυνατόν μια νέα σταθερή κυβέρνηση» η οποία θα πρέπει να αναζητήσει μια λύση, από κοινού με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ