Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Γιώργος Αεράκης, εκθέτει στους συνέδρους τα προβλήματα τής Ομογένειας και τους φιλόδοξους σχεδιασμούς των Απόδημων Κρητών να κάνουν ακόμη περισσότερα για την ιδιαίτερη πατρίδα τους την Κρήτη

Φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη τιμή για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών να βρίσκονται κοντά μας σήμερα τόσες πολλές και μεγάλες προσωπικότητες που καταφέρνουν μέσα από την ξεχωριστή τους διαδρομή να αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην κοινωνική, την οικονομική, την πολιτική και την πολιτιστική πορεία της Ελλάδας. Η δική τους δράση εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας, είναι εκείνη που δίνει και σε εμάς την ευκαιρία να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε ώστε να μπορέσει η Ελλάδα και η Κρήτη να ξαναβρεθούν στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, αφήνοντας πίσω δύο και πλέον έτη κατά τα οποία κλονίστηκε και δοκιμάστηκε έντονα η κοινωνική συνοχή, η οικονομική μας δυνατότητα και η πολιτική μας αξιοπιστία.

Φίλες και φίλοι,

Το ΠΣΚ ως γνωμοδοτικό και εισηγητικό όργανο προς την Ελληνική Πολιτεία για θέματα που αφορούν τους ανά τον Κόσμο Απόδημους Κρητικούς έχει κατορθώσει, στη σύντομη είναι αλήθεια, ιστορική του διαδρομή, να προβάλλει την Κρήτη και την Κρητική ταυτότητα σε κάθε γωνιά της γης. Οι δράσεις του σε όλα τα επίπεδα κρίνονται εκ των πραγμάτων επιτυχημένες, ενώ είναι δεδομένο ότι αυτό μας γεμίζει με μεγαλύτερες ευθύνες για το παρόν και το μέλλον.

Ένα παρόν ιδιαίτερα ζοφερό για την πατρίδα μας, που έχει βρεθεί στη δίνη ενός οικονομικού αδιεξόδου με τις προεκτάσεις να γίνονται με τον πιο εμφανή τρόπο ορατές καθημερινά και στο κοινωνικό, αλλά και το πολιτικό και πολιτιστικό πεδίο. Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη πραγματικότητα, ο ρόλος του ΠΣΚ αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ καθοριστικός, καθώς καλείται να προτείνει λύσεις βιώσιμες για μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Κρήτη. Όπως θα έχετε ήδη δει στο επίσημο πρόγραμμα του Συνεδρίου, ο άξονάς του αποτελείται από τέσσερις παράλληλες όσο και αλληλοσυμπληρούμενες ενότητες, οι οποίες στο πλαίσιο του συνεδρίου μας κινούνται γύρω από την Κρήτη, κρίνονται όμως απαραίτητες σε εθνικό επίπεδο. Μέσα από αυτή την αλληλουχία οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου μας αναδεικνύονται τελικά σε προτάσεις στις οποίες η Κρήτη θα εστιάσει τη δράση της και οι οποίες κρίνονται γενικότερα απαραίτητες για να μπορέσει η χώρα να κάνει αποφασιστικά βήματα μπροστά.

Η πρώτη ενότητα με τον τίτλο «Υποδομές –Περιβάλλον – Νέες Τεχνολογίες», βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης που πρέπει να αναλάβουμε τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις τα άλλα κράτη στη σύγχρονη διεθνή οικονομική πραγματικότητα. Στον τομέα των υποδομών, η Κρήτη δυστυχώς βρίσκεται σε σημείο όχι ενθαρρυντικό. Το οδικό μας δίκτυο, τόσο ο Βόρειος Οδικός Άξονας (ΒΟΑΚ), όσο και ο Νότιος Οδικός Άξονας (ΝΟΑΚ) και οι κάθετοι συνδετήριοι, δεν συνάδουν με τον τουριστικό προορισμό που λέγεται Κρήτη και δέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της Ελλάδας σε σημαντικό βαθμό. Ανάλογα είναι τα προβλήματα που υπάρχουν με το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης, αλλά και το λιμάνι του Ηρακλείου που φέτος απώλεσε δύο κρουαζιερόπλοια που για χρόνια το χρησιμοποιούσαν, τροφοδοτώντας την τοπική αγορά με χιλιάδες τουριστών.

Παράλληλα, θα πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα των νέων τεχνολογιών, καθότι εκείνες είναι που μαζί με την «Πράσινη Οικονομία», θα δώσουν πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης σε ολόκληρο το νησί, αλλά και στο σύνολο της χώρας. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο, το Πολυτεχνείο Κρήτης με έδρα τα Χανιά, αλλά και τα ΤΕΙ, σπαρμένα σε όλη την Κρήτη, με την ερευνητική τους εργασία βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας και ανταγωνίζονται επάξια μεγάλα ερευνητικά κέντρα τόσο της Ευρώπης, όσο και του υπόλοιπου κόσμου. Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε ότι Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ENISA έχει έδρα του το Ηράκλειο. Η ενεργός στήριξή τους από την Πολιτεία κρίνεται απαραίτητη. Επιπρόσθετα, με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που για την Κρήτη αποτελούν ευτυχές προτέρημα να τις διαθέτει σε αφθονία, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Ο ρόλος του ΠΣΚ σε αυτή την διαδικασία δεν μπορεί παρά να είναι ιδιαίτερα σημαντικός και είναι συνυφασμένος με την ίδια την αποστολή μας. Είναι υποχρέωση και τιμή μας να θέσουμε την τεχνογνωσία και τις διαπροσωπικές μας γνωριμίες στη διάθεση του Κρητικού λαού, ώστε η επόμενη ημέρα να είναι πιο παραγωγική και περισσότερο αισιόδοξη.

Με τη δεύτερη ενότητα, «Πολιτισμός – Τουρισμός – Σύγχρονη Ζωή», θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο Τουριστικό Πρότυπο για την Κρήτη. Ένα πρότυπο που θα ξεφεύγει από το κλασσικό και ξεπερασμένο μοντέλο του «Ήλιος και Θάλασσα» και θα περιστρέφεται με σεβασμό γύρω από τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, τις τοπικές παραδόσεις, τα πολιτιστικά μνημεία, την διατροφική και την οινολογική παράδοση χιλιετιών που διαθέτουμε. Ο Αγροτουρισμός – Οικοτουρισμός, ο Πολιτιστικός τουρισμός, ο Μοναστηριακός Τουρισμός, ο Συνεδριακός Τουρισμός θα πρέπει να είναι το στοίχημα της Κρήτης για τις δεκαετίες που έρχονται. Ένα στοίχημα που γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό, καθώς με την καθιέρωση της αιρετής Περιφέρειας, ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνεται στο τοπικό επίπεδο και εν συνεχεία να περνάει στο εθνικό.

Την ίδια στιγμή, είναι κρίσιμο να μεταδίδουμε στους επισκέπτες το σύγχρονο τρόπο ζωής, εμπλουτισμένο με τις διατροφικές μας συνήθειες που συνιστούν τη βάση της Κρητικής Διατροφής η οποία σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μελέτες αποτελεί την καλύτερη και πιο υγιεινή διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το σημείο η συμβολή του ΠΣΚ κρίνεται απολύτως αναγκαία. Η διασπορά του Κρητικού στοιχείου σε ολόκληρο τον κόσμο μας προσφέρει απλόχερα τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας που ο καθένας από εμάς διαθέτει ώστε να μεταφερθεί το μήνυμα αλλά και το παράδειγμα στο δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό αποδεκτών. Ακόμα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο σύστασης επιτροπής σε πανελλήνιο επίπεδο με τη συμμετοχή απόδημων Κρητών, ώστε στις τουριστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο, η συμμετοχή της Κρήτης να είναι πάντοτε διασφαλισμένη και κυρίως δεόντως προβεβλημένη.

Στην τρίτη ενότητα «Παραγωγικοί τομείς -Επιχειρηματικότητα –  Εξωστρέφεια», όπως θα αναλύσουν οι ομιλητές μας, θα πρέπει να κάνουμε προσεκτικά βήματα σε συνάρτηση πάντα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της έννοιας της πράσινης ανάπτυξης. Ήδη μεγάλος αριθμός Κρητικών επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον που διαρκώς αναδιαμορφώνεται, η εξωστρέφεια των Κρητικών επιχειρήσεων είναι μια κρίσιμη παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξωστρέφεια, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και εν τέλει των  παραγωγικών τομέων που στηρίζουν την Κρητική οικονομία.

Όσον αφορά το ζήτημα των παραγωγικών τομέων, είναι αναγκαίο να επανεξεταστούν προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς. Είναι για παράδειγμα μεγάλο κρίμα το Κρητικό λάδι και τα Κρητικά προϊόντα να μην μπορούν να τυποποιηθούν με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο και για το λόγο αυτό να βρίσκονται ουσιαστικά εκτός ανταγωνισμού, δημιουργώντας απώλεια υπεραπαραίτητων κεφαλαίων τόσο για το σύνολο της Κρητικής και της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Από την πλευρά του το ΠΣΚ, δεσμεύεται ότι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει θα προχωρήσει σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και προώθησης της Κρητικής επιχειρηματικότητας, τόσο μέσω της ιστοσελίδας του, όσο και μέσα από μελλοντικά θεματικά συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα με τον εύγλωττο τίτλο, Η Κρήτη για τους Απόδημους – Οι Απόδημοι για την Κρήτη, συμπυκνώνεται κατά την προσωπική μου άποψη η ουσία του φετινού συνεδρίου. Για όλους εμάς που βρισκόμαστε για χρόνια εκτός Ελλάδας και μακριά από την Κρήτη, η παρουσία μας και μόνο εδώ μας γεμίζει με χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία. Αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε τελικά να ξεπεράσουμε τον κυκεώνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Αποτελεί η Κρήτη για τους Κρήτες της διασποράς, το σημείο αναφοράς μας κάθε μέρα που ζήσαμε μακριά από αυτή. Σημείο αναφοράς που προσπαθήσαμε να το μεταφέρουμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές και με χαρά βλέπω ότι το έχουμε καταφέρει.

Μας γεμίζει όμως η Κρήτη και με ευθύνες και υποχρεώσεις. Να εργαστούμε και να προσπαθήσουμε ο καθένας από τη δική του θέση και με τις δικές του δυνατότητες, ώστε να αναδειχθεί ο φυσικός της πλούτος, η πολιτιστική της κληρονομιά, η ανόθευτη και ανεπιτήδευτη Κρητική λεβεντιά και φιλοξενία που μας έχει κάνει γνωστούς στα πέρατα του κόσμου. Αποτελεί υποχρέωσή μας να εργαστούμε με περισσότερο ζήλο και πιο δυναμικά, ώστε να μπορέσουμε και πάλι να φέρουμε το νησί μας εκεί που του αξίζει σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Φίλες και φίλοι,

Το φετινό Συνέδριο έχει μια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με προηγούμενα Συνέδρια. Όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει από τον τίτλο, κοινή μας πεποίθηση και αταλάντευτη στόχευση είναι να βγουν πρακτικά συμπεράσματα με το πέρας των εργασιών. Η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, ενώ και τα πρακτικά συμπεράσματα στην πορεία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν τόσο από εμάς όσο και από τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να ενισχύσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, την ανάπτυξη της Κρήτης. Για το λόγο αυτό για πρώτη φορά εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας τα παράλληλα θεματικά εργαστήρια, με τις ενότητες που εξετάζονται να καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα. Σας καλούμε να ενισχύσετε με την ενεργό συμμετοχή σας και το νέο μας αυτό εγχείρημα.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την μαζική σας παρουσία και πολύτιμη συνεισφορά σας στις εργασίες του Συνεδρίου. Πιστεύω ότι στο τέλος των εργασιών, όλοι εδώ μέσα θα έχουμε βγει κερδισμένοι. Περισσότερο όμως κερδισμένη πιστεύω ότι θα βγει η ίδια η Κρήτη και η Ελλάδα που θα έχει κερδίσει έναν δυνατό και συνειδητοποιημένο αρωγό.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου για την άψογη προετοιμασία και τη φιλοξενία της, την Οργανωτική Επιτροπή και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της κ. Νίκο Σκουλά για την ανιδιοτελή και καθοριστική συνεισφορά τους στην επιτυχία του Συνεδρίου μας, τις Ομοσπονδίες του ΠΣΚ και το Δ.Σ του ΠΣΚ καθώς και όλους τους ανώνυμους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο αυτό.

Σας ευχαριστώ

(30.07.2010)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ