Το Ταμιείον Θράκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και τον Οργανισμό για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνουν το 16ο και το 17ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Ολιστικής Βιωματικής Διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και γνωριμίας με τον Ελληνικό πολιτισμό.

Τα Διεθνή Θερινά Σχολεία λειτουργούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ελλάδα, Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού» που εγκαινίασε το Ταμιείον Θράκης στη Θράκη το 1996 και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε ιστορικούς τόπους σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει σε 15 Διεθνή Θερινά Σχολεία περισσότεροι από 3.000 νέοι, μαθητές, φοιτητές και επιστήμονες προερχόμενοι από χώρες των Βαλκανίων (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια), της Ευρώπης (Γερμανία, Γεωργία, Λετονία, Ολλανδία, Πολωνία), της Ασίας (Ταιβάν), της Μ. Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη), της Λατινικής Αμερικής (Χιλή) καθώς και από τη Ρωσία.

Απευθύνονται σε φοιτητές, νέους επιστήμονες από όλες τις χώρες του κόσμου, ομογενείς αλλά και αλλοδαπούς που επιθυμούν να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό συνδυάζοντας καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας μέσω της τέχνης και του πολιτισμού με θερινές διακοπές στην Ελλάδα.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στηρίζεται στην εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων ολιστικής και βιωματικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας μέσω εκμάθησης ελληνικών τραγουδιών, διδασκαλίας αποσπασμάτων αρχαίου ελληνικού θεάτρου (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αισχύλος), παραδοσιακών χορών αλλά και μαθήματα φιλοσοφίας και ετυμολογίας της γλώσσας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, σε δύο πρωινούς κύκλους.

Έμπειροι εκπαιδευτές (μουσικοί, φιλόλογοι, θεατρολόγοι, χοροδιδάσκαλοι) με την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής των Σχολείων έχουν την ευθύνη υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις σε τόπους ιστορικής αξίας (αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, στη Μακεδονία και τη Θράκη). Παράλληλα, προσκεκλημένες ομιλίες θα λάβουν χώρα σε κάθε Σχολείο με ομιλητές διακεκριμένους Έλληνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, όπως ο Μαθηματικός Νίκος Λυγερός και ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός.

Η Οργανωτική Επιτροπή των Σχολείων απαρτίζεται από προσωπικότητες όπως ο διεθνούς φήμης πιανίστας και μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος και ο βιολιστής Κυριάκος Γκουβέντας. Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν Καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί, καθώς και άλλοι επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Τα Διεθνή Θερινά Σχολεία του Ταμιείου Θράκης τελούν υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το 16ο Δ.Θ.Σ. θα πραγματοποιηθεί στο Δίον της Μακεδονίας, από 20 – 31 Ιουλίου 2012, στο ξενοδοχείο Mediterranean Village, ενώ το 17ο Δ.Θ.Σ. στην Αλεξανδρούπολη, στη Θράκη, από 3 – 13 Αυγούστου 2012, στο ξενοδοχείο Thraki Palace Hotel. Σε κάθε Σχολείο υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής 25 εκπαιδευομένων ηλικίας, 18 ετών και άνω.

Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής διατίθενται στην ιστοσελίδα των Διεθνών Θερινών Σχολείων: www.tamieion.gr/GRISC2012.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ