Οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της γερμανικής επικαιρότητας. Εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια μεταφέρουν τις δραματικές εξελίξεις.Η πύρινη καταστροφή στην Ελλάδα παίρνει διαστάσεις τραγωδίας. Το θέμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επικαιρότητας από νωρίς το πρωί στη Γερμανία. Τόσο οι εφημερίδες όσο και τα τηλεοπτικά κανάλια αναμεταδίδουν τις δραματικές εξελίξεις στην Αττική. Τα πρωινά δελτία ειδήσεων της γερμανικής δημόσιας τηλεόραση ARD ξεκίνησαν με ρεπορτάζ για τον πύρινο όλεθρο.

«Στην Ελλάδα, στα περίχωρα της Αθήνας, τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100. Εκατοντάδες σπίτια κάηκαν, οι κάτοικοι διέφυγαν με αυτοκίνητα αλλά και με βάρκες από την επικίνδυνη περιοχή. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι αναζωπυρώνουν κάθε τόσο τις φλόγες».

Παρόμοια ρεπορτάζ άνοιξαν τα δελτία ειδήσεων και στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF: «Στην Ελλάδα πάνω από 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές ανατολικά της Αθήνας. Περί τους 100 τραυματίστηκαν – ανάμεσά τους 16 παιδιά».

Οι πυρκαγιές στην Αττική παραμένουν κυρίαρχες στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία παρακολουθούν εν μέρει εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις. Η ανταποκρίτρια του ARD στην Αθήνα περιέγραψε στο πρωινό μαγκαζίνο του καναλιού την κατάσταση που επικρατεί, την αύξηση των θυμάτων και τις ευρύτατες καταστροφές που προκλήθηκαν.

Το έργο των σωστικών συνεργειών

«Το μέγεθος της καταστροφής αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται ορατό – μετά από μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα. Ανατολικά της Αθήνας, στην περιοχή της Ραφήνας, κατακάηκαν ολόκληρες σειρές σπιτιών κατά μήκος των δρόμων. Ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει κι άλλο. Στο μεταξύ άνω των 50».

Το ρεπορτάζ της γερμανίδας ανταποκρίτριας εστίασε επίσης στο έργο των δυνάμεων κατάσβεσης αλλά και των συνεργείων διάσωσης, που επιχειρούν να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο όσους κινδυνεύουν και να θέσουν υπό έλεγχο τις εστίες της φωτιάς.

«Την περασμένη νύχτα τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να απομακρύνουν από την περιοχή τουρίστες και ντόπιους. Πολλοί προσπάθησαν να φτάσουν σε ασφαλές σημείο για να ξεφύγουν από τις φλόγες, κάποιοι απέπλευσαν με βάρκες στη θάλασσα. Πάνω από 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν –ανάμεσά τους πολλά παιδιά».

ARD, ZDF, DPA / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ