Για μια ακόμα φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Παράλληλα επιτέθηκε και στις ΗΠΑ.“Με τελευταία επιστολή στον ΟΗΕ στις 17 Σεπτεμβρίου έχουμε προειδοποιήσει, για να μην μας λένε μετά δεν τα είχατε πει. Αυτές οι ενέργειες της Ελλάδας είναι παράνομες.” Αυτό δήλωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNN Türk ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην στρατιωτικοποίηση της Λέσβου και της Σάμου. Συνέχισε δε κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αγνοεί αυτές τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας και αποφεύγει τον διάλογο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ουσιαστικά χθες δεν εξαπέλυσε επίθεση μόνο προς την Ελλάδα αλλά περισσότερο προς τις ΗΠΑ.

Δεν απάντησε ουσιαστικά σε ερώτημα δημοσιογράφου για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, αλλά κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση του τετράωρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που είχε προηγηθεί. Ότι δηλαδή η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να υπερασπιστεί τα δίκαιά της. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι μπλοκάρει την οδό των διεθνών δικαστηρίων, αν και επικαλείται το διεθνές δίκαιο. Και απαίτησε πάλι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Επέκρινε επίσης την αμερικανική απόφαση άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Κι εμείς, είπε, δεν θα μείνουμε άπρακτοι. Έχουμε ήδη 40000 στρατιώτες και θα ενισχύσουμε τον εξοπλισμό μας στην Κύπρο.

Με τέτοια όξυνση ρητορικής μια πιθανή συνάντηση στην Πράγα σε μόλις μια εβδομάδα φαντάζει αρκετά δύσκολη. Όμως ακόμη και να επιτευχθεί, είναι ακόμη πιο δύσκολο να οδηγήσει σε ουσιαστική εκτόνωση.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ