Την ώρα που η πανδημία πιέζει αφόρητα την ιταλική κοινωνία και την οικονομία θετικοί στον ιό βουλευτές ζητούν να ψηφίσουν πρόεδρο Δημοκρατίας στο… πάρκινγκ της βουλής.H Iταλία ζει ουσιαστικά ένα δεύτερο λοκντάουν. Ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της παραλλαγής όμικρον. Το 51% των πολιτών αποφεύγει να πάει σε καφέ μπαρ και εστιατόρια. Παράλληλα τον τελευταίο μήνα το 32% των Ιταλών ακύρωσε ή δεν επέλεξε να πάει διακοπές και απέφυγε να κάνει αγορές σε μαγαζιά. Κάτι που σημαίνει ότι ο εμπορικός και τουριστικός τομέας υποφέρουν. Η κατανάλωση μειώθηκε σημαντικά την περίοδο των γιορτών οι ξένοι τουρίστες είναι σχεδόν εξαφανισμένοι και τις ημέρες αυτές των εκπτώσεων στα καταστήματα δεν υπάρχει η συνηθισμένη πολυκοσμία.

Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη λέει ότι μέσα σε περίπου μια εβδομάδα τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα αρχίσουν να μειώνονται και ο κόσμος θα επιστρέψει έστω και βαθμιαία στις παλιές του συνήθειες. Στο μεταξύ το 48% των ιδιωτικών υπαλλήλων βρίσκεται σε τηλεργασία. Στη Ρώμη ένα στα τρία ξενοδοχεία είναι κλειστό. Η ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio κάνει γνωστό ότι σε πόλεις όπως η Μπολόνια στα ξενοδοχεία που έχουν μείνει ανοικτά η πληρότητα δεν ξεπερνά το 25%. Όλοι ελπίζουν σε μια άμεση βελτίωση της κατάστασης για να μην κινδυνεύσει η οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Θα είναι εν τέλει υποψήφιος ο Μάριο Ντράγκι;

Στο μεταξύ η Ιταλία ετοιμάζεται να εκλέξει νέο πρόεδρο Δημοκρατίας της.Η διαδικασία ψηφοφορίας στη βουλή ξεκινά την Δευτέρα 24 του μηνός. Αλλά υπάρχει και εδώ το πρόβλημα της πανδημίας. Με αίτημά τους προς την κυβέρνηση τα μεγαλύτερα κόμματα ζητούν να υπογραφεί έκτακτο κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο να αφορά τους θετικούς βουλευτές και γερουσιαστές: να στηθούν δηλαδή κάλπες στο υπαίθριο πάρκινγκ της βουλής ώστε να ψηφίσουν σε συνθήκες ασφαλείας, όσα μέλη του κοινοβουλίου έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Φυσικά είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αλλά είναι σαφές ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χαθεί ούτε μια ψήφος, δεδομένης της κρισιμότητας της όλης διαδικασίας. Οι πολιτικές δυνάμεις δεν αποφάσισαν, ακόμη, ποιος θα είναι ο διάδοχος του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα και όλοι περιμένουν να δουν αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο «πάρα πέντε» θα αποσύρει την υποψηφιότητά του και θα μπορέσει να υπερισχύσει τελικά το «ισχυρό όνομα» του Μάριο Ντράγκι.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ