Ζήτημα χρόνου θεωρείται μια συγκυβέρνηση των Πρασίνων στο Βερολίνο. Θα γεφυρώσουν το χάσμα που χωρίζει τους οικολογικούς στόχους τους από την ατζέντα της πανίσχυρης βιομηχανίας; Όλα δείχνουν πως θα το πετύχουν.Οι περισσότερες πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δίνουν στους Πράσινους τη δεύτερη θέση μετά τους Συντηρητικούς στην πρόθεση ψήφου. Μόλις προ ημερών σφυγμομέτρηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων RTL/n-tv δείχνει μάλιστα ακόμα και ισοδυναμία Συντηρητικών και Πρασίνων στο 26% και τους Σοσιαλδημοκράτες μόλις στο 12%. Είναι, κατά συνέπεια, σχεδόν βέβαιο ότι οι Πράσινοι σύντομα θα συγκυβερνήσουν, για μια ακόμα φορά, σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Θα καταφέρουν, όταν έρθει εκείνη η ώρα, να βρουν τη χρυσή τομή με τη γερμανική οικονομία και τις πανίσχυρες επιχειρήσεις ή μήπως θα υπάρξουν ανοιχτές συγκρούσεις; Από ό,τι όλα δείχνουν οι Πράσινοι έχουν κάθε διάθεση για ειρηνική συνύπαρξη με τους εκπροσώπους και τα λόμπι της γερμανικής οικονομίας χωρίς να παραιτούνται από βασικές τους αρχές που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όπως λέει η εκπρόσωπος του κόμματος σε οικονομικά ζητήματα Κέρστιν Αντρέ, οι σχέση Πρασίνων και οικονομίας είναι σήμερα «εντελώς διαφορετική από παλαιότερα». Το επιβεβαιώνει άλλωστε και η πράξη. Στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, έδρα των διάσημων κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler και Porsche, οι Πράσινοι κυβερνούν εδώ και οκτώ χρόνια.

Με το πέρας του χρόνου οι Πράσινοι έγιναν ρεαλιστές

Σε ποια σημεία όμως συμφωνούν γερμανική οικονομία και Πράσινοι; Η μετανάστευση αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα, λέει η Κέρστιν Αντρέ. Εμείς ζητάμε άδειες παραμονής για μετανάστες και οι επιχειρήσεις, που έχουν ανάγκη από εργατικά χέρια και εξειδικευμένο προσωπικό, συμφωνούν. Άλλο ένα θέμα στο οποίο διαπιστώνεται, τουλάχιστον εν μέρει, σύμπνοια με τη βιομηχανία χάλυβα είναι η πανευρωπαϊκή επιβολή ενός ανταποδοτικού τέλους στις εισαγωγές χάλυβα που έχει παραχθεί με υπερβολικούς ρύπους διοξειδίου του άνθρακα. Εδώ όμως εκφράζει αντιρρήσεις ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Γερμανικής Βιομηχανίας BDI, ο οποίος κάνει λόγο για επιβολή δασμών και οικονομικού προστατευτισμού. Υπάρχουν όμως και ζητήματα απόλυτης διαφωνίας, όπως η ποσόστωση γυναικών σε διοικητικές θέσεις των επιχειρήσεων. Στο σημείο αυτό οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν δίνουν την παραμικρή υποστήριξη, υπογραμμίζει η εκπρόσωπος των Πρασίνων σε οικονομικά ζητήματα.

Οι Πράσινοι του σήμερα είναι πραγματιστές. Πάνε πια οι εποχές που πρότειναν να μετατραπεί το εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία σε μονάδα παραγωγής ποδηλάτων ή την εκτίναξη της τιμής βενζίνης στα 5 μάρκα (2,50 ευρώ). Από την πλευρά της η γερμανική οικονομία δείχνει να εκτιμά το ρεαλιστικό πνεύμα που χαρακτηρίζει σήμερα το οικολογικό κόμμα από τη στιγμή που της διασφαλίζει ένα σαφές πλαίσιο και της αφήνει περιθώρια για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Διότι τίποτα δεν απεχθάνεται περισσότερο η οικονομία από την αβεβαιότητα. Είναι ωστόσο γεγονός ότι οι Πράσινοι θα αξιολογηθούν από τους ψηφοφόρους, που τους δίνουν σήμερα γενναιόδωρα μεγάλα ποσοστά, με κριτήριο το κατά πόσο εφαρμόζουν την οικολογική τους ατζέντα. Είναι ούτως ή άλλως γνωστό ότι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης είναι εύκολο να διατυπώνεις αιτήματα. Όταν όμως έρθεις στην κυβέρνηση, όλα φαντάζουν διαφορετικά.

Ζαμπίνε Κίνκαρτς

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ