Αργά χθες το βράδυ «ψηφίστηκε» στη γαλλική Γερουσία η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, με την οποία αυξάνεται κατά 2 έτη (στα 64) η ηλικία συνταξιοδότησης.Παράλληλα χθες σε πάνω από 250 πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας υψώθηκε η φωνή της απόρριψής της. Ήταν ένα τρανταχτό «όχι» στη μεταρρύθμιση αυτή από τις χιλιάδες τους διαδηλωτές.

Για έναν ηγέτη που δηλώνει ότι είναι «ο ρυθμιστής των ρολογιών» στη χώρα του, πολλοί θα μιλούσαν για «Πύρρειο νίκη». Πως θα κυβερνήσει στη συνέχεια ο πρόεδρος Μακρόν με έναν λαό που αλαλάζει;

Άλλωστε μετά τη Γερουσία η μεταρρύθμιση έχει ακόμη δρόμο πριν το τελικό αποτέλεσμα. Την ερχόμενη Πέμπτη επιστρέφει στο Κοινοβούλιο αφού προηγουμένως περάσει την Τετάρτη από το «κόσκινο» μιας 14μελούς Μικτής Επιτροπής από 7 γερουσιαστές και επτά βουλευτές. Στόχος της Επιτροπής θα είναι να καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο. Το κείμενο αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν 2 σενάρια : ή θα κατορθώσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει πλειοψηφία με την βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων της Δεξιάς, ή θα την επιβάλει χωρίς ψήφιση χάρις στα συνταγματικά εργαλεία που της παρέχει η Πέμπτη Δημοκρατία.

Σε αναζήτηση πλειοψηφίας στη Βουλή

Στον δρόμο για τη νίκη του Μακρόν στο Κοινοβούλιο τίποτα δεν είναι σίγουρο : Για να συγκεντρώσει τους 289 βουλευτές που χρειάζεται για να πλειοψηφήσει, βασίζεται στους 170 του κόμματός του και τους 80 βουλευτές των συνεργατών του (Φρανσουά Μπαϊρού και Εντουάρ Φιλιπ ), του λείπουν επομένως γύρω στους 40 βουλευτές. Η μόνη του ελπίδα είναι οι 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων της Δεξιάς, τους οποίους όμως ο πρόεδρος Ερίκ Σιοτί δεν έχει κατορθώσει να συσπειρώσει για μια σύσσωμη θετική ψήφο. Αυτό φάνηκε και κατά την πρώτη ανάγνωση της μεταρρύθμισης (προτού φύγει για τη Γερουσία) με τις αρνητικές θέσεις του Ορελιέν Πραντιέ (νούμερο δύο του κόμματος), τον οποίο ο Ερικ Σιοτί αναγκάστηκε να καθαιρέσει τελικά από την ιεραρχία.

Βόμβες για τον κοινοβουλευτισμό τα άρθρα 49,3 και 44,3

Στην κόψη του ξυραφιού περπατάει επομένως ο Μακρόν με κίνδυνο να πέσει. Οι Γάλλοι όμως ξέρουν ότι για ακόμα μια φορά θα τα καταφέρει (64% bfmtv), αφού διαθέτει την «ατομική βόμβα» όπως αποκαλούν το άρθρο 49,3 του Συντάγματος, που του επιτρέπει να περάσει τη μεταρρύθμιση. Προνοητικά την έχει εντάξει στο κεφάλαιο του προϋπολογισμού-κοινωνική ασφάλεια, για το οποίο είχε κάνει ήδη 11 φορές χρήση του 49,3.

Στη Γερουσία, το εκεί πυρηνικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται «άρθρο 44,3» που μεταφράζεται σε μπλοκάρισμα της ψηφοφορίας . Με το άρθρο αυτό η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον μεγάλο αριθμό των τροπολογιών της αριστεράς (κοντά 4000) που κινδύνευαν να εμποδίσουν την ψηφοφορία βάσει του χρονικού όριου που είχαν για σήμερα Κυριακή. Με τη χρήση του 44,3 η εξέταση των άρθρων σταμάτησε στο 7 (σε σύνολο 20), ακυρώθηκαν χιλιάδες τροπολογίες και διατηρήθηκαν μόνο 70 που επέλεξε η κυβέρνηση.

Έτσι, ω του θαύματος!, οι Γερουσιαστές τα κατάφεραν μία μέρα πιο γρήγορα και η ψηφοφορία έληξε χθες βράδυ στις 23:40. Ύστερα από 10 μέρες συζητήσεων η νέα εκδοχή της μεταρρύθμισης με τις αλλαγές που κατάφερε να ενσωματώσει η Δεξιά της Γερουσίας ψηφίστηκε με 195 ψήφους υπέρ και 112 κατά. Το ότι η «Σύγκλητος των σοφών» στη Γερουσία τα κατάφερε έδωσε μια πρώτη ικανοποίηση στην κυβέρνηση, την οποία δεν έκρυψε ο παρευρισκόμενος υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπτ, άφησε μια πικρή απογοήτευση στην αριστερά, ενώ για πολλούς ανοίγει μεγάλο κεφάλαιο ερωτηματικών, για το «που οδεύει το δημοκρατικό πολίτευμα» στη χώρα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ