Σημείο καμπής, ήττα των Ρώσων και νίκη του Ζελένσκι; Ή ακόμη υπάρχει δρόμος για την ειρήνη; Τι λένε πολιτικοί και ΜΜΕ στη Γερμανία για την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα.Η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων χθες από τη Χερσώνα, πόλη στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα, μεγάλο λιμάνι και ναυπηγικό κέντρο αλλά και κόμβο στο δέλτα του ποταμού Δνείπερου, μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο. Η αμυντική γραμμή του ρωσικού στρατού μετατοπίζεται πλέν ανατολικά του Δνείπερου και η εξέλιξη αυτή έχει τη σημασία της.

Στη Γερμανία ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Γιόχαν Βάντεπουλ αποκάλεσε την ρωσική απόσυρση από τη Χερσώνα «δραματική παραδοχή των ρωσικών αδυναμιών». Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa αναφέρει ότι η τακτική επιστράτευσης της Μόσχας δεν λειτουργεί επί του πεδίου και εκτιμά ότι «η οπισθοχώρηση από τη Χερσώνα θα προκαλέσει ρωγμές στη ρωσική ηγεσία». Καλεί επίσης τη γερμανική κυβέρνηση να εντείνει την στήριξη προς την Ουκρανία «γρήγορα πια και ουσιαστικά».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Μίχαελ Ροτ από τους Σοσιαλδημοκράτες σε σημερινή ανάρτησή του στο twitter σημειώνει: «Πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο ρωσικός πόλεμος που έχει στόχο την εξαφάνιση της Ουκρανίας; Για μένα παραμένει σαφές ότι η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει ως ελεύθερη, δημοκρατική χώρα διατηρώντας παράλληλα την εδαφική της ακεραιότητα» τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη του Κιέβου με κάθε τρόπο.

«Η Ρωσία δεν ήθελε να επαναληφθεί ό,τι έγινε στο Χάρκοβο»

Πολλές είναι από χθες επίσης οι αναλύσεις, τα σχόλια και οι εκτιμήσεις για τη σημασία της ρωσικής οπισθοχώρησης από τη Χερσώνα αλλά και για τον ρόλο της Γερμανίας τις τελευταίες μέρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκτιμήσεις ειδικού από τους γερμανικούς κύκλους ασφαλείας ο οποίος δεν κατονομάζεται. Επιβεβαιώνει πάντως την εκτίμηση Βάντεπουλ ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων «αποτελεί ένδειξη αδυναμίας του ρωσικού στρατού». Όπως αναφέρει ο ίδιος, η δυτική όχθη του Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας ήταν πλέον αδύνατο να διατηρηθεί υπό ρωσική κατοχή και γι αυτό η Ρωσία έπρεπε να αντιδράσει.

Σε αντίθεση, όπως λέει, με την περίπτωση εδαφών στην ανατολική Ουκρανία, αυτή τη φορά η Μόσχα θέλησε να αποφύγει το ενδεχόμενο απόκρουσης των ρωσικών στρατευμάτων από τον ουκρανικό στρατό. Για παράδειγμα κατά την ανακατάληψη του Χαρκόβου από τους Ουκρανούς, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέσχεσαν επίσης τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που εγκατέλειπαν οι Ρώσοι, όπως άρματα μάχης και πυρομαχικά. «Η Ρωσία πιθανώς ήθελε να αποφύγει αυτή τη φορά κάτι τέτοιο» εκτιμά ο ειδικός.

“Η Ρωσία κατέχει ακόμη πάρα πολλά εδάφη”

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την εφημερίδα Zeit η γερμανική κυβέρνηση έκανε γνωστό χθες ότι την περασμένη εβδομάδα παρέδωσε στην Ουκρανία περαιτέρω στρατιωτικό οπλισμό για τη στήριξη της ουκρανικής αντίστασης.

Συγκεκριμένα πρόκειται μεταξύ άλλων για 30 τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς τύπου Dingo και πέντε ημιρυμουλκούμενα οχήματα τύπου US M1070. Στα εξοπλιστικά συστήματα που παραδόθηκαν συμπεριλαμβάνονται επίσης πύραυλοι αγνώστου μέχρι στιγμής αριθμού για χρήση στο κρίσιμο σύστημα αεράμυνας IRIS T SLM, ντρόουν αναγνώρισης αλλά και αισθητήρες απόκρουσης εχθρικών ντρόουν.

Ενδιαφέρον έχει τέλος σχόλιο στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau, σύμφωνα με το οποίο οι εξελίξεις στη Χερσώνα αποτελούν «άλλη μια ήττα για τον αυταρχικό Πούτιν κι άλλη μια νίκη για την Ουκρανία (…) Ωστόσο η αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή δεν αποτελεί σημείο καμπής όσο ακόμη κατέχουν πάρα πολλά ουκρανικά εδάφη (…) Μέχρι στιγμής ο Πούτιν θέλει να διαπραγματευθεί μόνο με τους δικούς του όρους, κάτι που αποκλείει ο,τιδήποτε άλλο πέρα από μια ειρήνη καθ’ υπαγόρευση».

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ