«Κάποιοι έβαλαν στο μάτι την ελληνόγλωση έκπαιδευση τού Ελληνισμού της Διασποράς»

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι ομογενείς της Γερμανίας στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, το περασμένο Σάββατο. Ο κ. Ψωμιάδης βρέθηκε στην πόλη Gütersloh (Γκίτερσλο), αποδεχόμενος πρόσκληση της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ να παρευρεθεί σε εκδήλωση για τον Απόδημο Ελληνισμό που συνδιοργάνωσε σε συνεργασία με την τοπική οργάνωση Bielefeld (Μπίλεφελντ).

Στην εκδήλωση για τον Απόδημο Ελληνισμό τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Κωνσταντίνος Κουπάντσης, ο Τομεάρχης της ΝΟΔΕ ΝΔ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Κωνσταντίνος Ζάχος, ο πρόεδρος της ΤΟ Gütersloh Βασίλης Καϊόπουλος και ο πρόεδρος της ΤΟ Bielefeld Βαγγέλης Ντάφλος.

Ο κ. Ψωμιάδης μίλησε εθνικά, για την πατρίδα και για την ομογένεια, πέρα και πάνω από κομματικές διαχωριστικές γραμμές. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού. «Τώρα έβαλαν στο μάτι και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του Ελληνισμού της Διασποράς» είπε. «Επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, κάποιοι στο Υπουργείο Παιδείας, που δεν ξέρουν καν τι σημαίνει Οικουμενικός Ελληνισμός, αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο σε πολλά Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, γυμνάσια και λύκεια του εξωτερικού και να μειώσουν περαιτέρω το διδακτικό προσωπικό, αδιαφορώντας για το πώς θα κρατήσουν οι ομογενείς μας ζωντανή τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, τον πολιτισμό μας.

Κόβουν με το ‘‘έτσι θέλω’’ τον ομφάλιο λώρο των Ελλήνων του εξωτερικού με τη μητέρα Πατρίδα. Τόσο πολύ σέβονται την προσφορά σας και την αγάπη σας για την Πατρίδα» τόνισε.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα χρωστάει στους Απόδημους, δυστυχώς έχει κάνει ελάχιστα γι’ αυτούς και συνήθως η αναγνώριση τής προσφοράς των ομογενών μένει στα λόγια.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία, ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα του Gütersloh, όπου συναντήθηκε με μέλη της κοινότητας και τον πρόεδρο κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη για την επίσκεψη (φωτό).

Επίσης, ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε τις δύο ενορίες της περιοχής, συζήτησε με τον σεβαστό πατέρα Μιλτιάδη για τα θέματα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός της περιοχής και έψαλε στους Δ’ Χαιρετισμούς στην ενορία του Bielefeld.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ