Διήμερη επίσκεψη του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο. Μεταναστευτικό και σχέσεις με την Τουρκία στο επίκεντρο. Πρόταση του AfD για μετατροπή ελληνικού νησιού σε τόπο κράτησης μεταναστών.Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες στο Βερολίνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σήμερα θα συμμετέχει σε γερμανογαλλικό συνέδριο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ χθες είχε συνομιλίες με το γερμανό ομόλογο του Μίχαελ Ροτ ο οποίος, λόγω της μακράς του θητείας στο αξίωμα του, θεωρείται γνώστης των ευρωπαϊκών αλλά και των ελληνικών θεμάτων. Με τον κ. Ροτ συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες. Μεταξύ άλλων το ρόλο της Τουρκίας στην ΝΑ Μεσόγειο και τη Λιβύη, το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια, το μεταναστευτικό ζήτημα όπως και τους στόχους της γερμανικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο 2020. Ο κ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε και με μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής.

Όπως τόνισε στην ενημέρωση ελλήνων ανταποκριτών στο Βερολίνο σε όλους τους συνομιλητές του επεσήμανε την προσήλωση που επιδείχνει η Ελλάδα στην ΕΕ. Αυτό τεκμηριώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, και στις εθνικές εκλογές «όπου το 80% των συμπολιτών μας ψήφισαν κόμματα που με τον έναν ή άλλο τρόπο είχαν επιβάλει σκληρές πολιτικές και έχουν ζητήσει από το λαό αιματηρές θυσίες προκειμένου να παραμείνουμε στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.»

Οι τουρκικές διεκδικήσεις και Λιβύη

Επίσης, επιδίωξε να ευαισθητοποίηση τους γερμανούς πολιτικούς για την «αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και διεκδικητικότητα» με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα. Οι αντιλήψεις επ’ αυτού με τη γερμανική κυβέρνηση όπως και για άλλα θέματα δεν είναι πάντα ταυτόσημες παραδέχτηκε. Οι διαφορές φαίνεται να εκφράστηκαν και στις συνομιλίες με τον κ. Ροτ οι οποίες διεξήχθησαν σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη σε «ένα πλαίσιο ειλικρίνειας».

Σε αυτό το «πλαίσιο» εξέφρασε «τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη πρόσκληση στη Διάσκεψη του Βερολίνου» αναφορικά με τη Λιβύη. Ο Μίχαελ Ροτ αντέδρασε αναπτύσσοντας τη γνωστή γερμανική θέση ότι καλέστηκαν χώρες που ασκούν άμεση επιρροή στα τεκταινόμενα στη Λιβύη. Οι επόμενες συναντήσεις στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου θα γίνουν σύμφωνα με τον κ. Ροτ με διευρυμένη σύνθεση χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες άλλες χώρες θα συμπεριληφθούν. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε στον ομόλογο του πως για την Ελλάδα «μια λύση στο λιβυκό ζήτημα η οποία δεν οδηγεί και στην ακύρωση των παράνομων μνημονίων δεν είναι αποδεκτή». Άφησε δε να εννοηθεί ότι το ζητούμενο για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είναι τόσο η συμμετοχή της χώρας στη Διαδικασία του Βερολίνου, όπως ονομάζονται οι προσπάθειες αναζήτησης ειρηνικής λύσης για τη Λιβύη, όσο η αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα ότι τα μνημόνια της Άγκυρας με την κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι παράνομα και ότι δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

«Γιατί δεν μεταφέρετε όλους τους μετανάστες σε ένα νησί;»

Στη συνάντηση που είχε με μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο κ. Βαρβιτσιώτης γνώρισε από πρώτο χέρι «πόσο διαφορετικές είναι οι απόψεις αλλά και η ενημέρωση» των γερμανικών κομμάτων στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα – ιδιαίτερα στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Παρ’ ότι οι βουλευτές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, διαπίστωσε «την αδυναμία αντίληψης του τι εστί τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στο τι συνίσταται.» Έπρεπε να εξηγήσει λεπτομερώς τη διαχείριση των προσφυγικών ροών από την ελληνική πλευρά προκειμένου να δώσει μια εικόνα «πόσο δυσχερής έχει γίνει η συνεργασία με την Τουρκία.»

Πάντως, ο βουλευτής Χάραλντ Βάιελ του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν φαίνεται να προβληματίστηκε ιδιαιτέρα από αυτή την ανάλυση. Εκείνο που τον ενδιέφερε να μάθει ήταν, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν συγκεντρώνει όλους τους μετανάστες σε ένα νησί με χρηματοδότηση, εννοείται, της ΕΕ; Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέστησε σαφές ότι ούτε οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά θα το αποδεχόταν και ούτε η κυβέρνηση σκοπεύει να μετατρέψει ένα ολόκληρο νησί σε τόπο κράτησης αλλοδαπών όπως ήταν παλιότερα το νησί Έλις στη Νέα Υόρκη.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ