H Ιταλία δεν δέχεται ξένες παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία της. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα.Ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ με παρέμβασή του μέσω Telegram κάλεσε τους Ευρωπαίους «να τιμωρήσουν στις κάλπες τις ηλίθιες κυβερνήσεις τους», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Ενρίκο Λέτα με την απάντησή του ανέβασε τους τόνους της προεκλογικής καμπάνιας και υπογράμμισε: «Ο Πούτιν έριξε την ψήφο του στην κάλπη. Ζητάμε από όλα τα ιταλικά κόμματα να πουν ένα ξεκάθαρο “όχι” σε αυτή την ανάμειξη. Και στην Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι να ακυρώσει τη συμφωνία συνεργασίας της με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν την οποία είχε υπογράψει στο παρελθόν».

Από τη νεοσύστατη, δε, ιταλική κεντρώα συμμαχία, ο πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, δήλωσε: «Στις 25 Σεπτεμβρίου θα κάνουμε στον Μεντβέντεφ και στη Ρωσία μια πικρή έκπληξη. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να νικήσουμε τους φίλους τους, τον Μπερλουσκόνι, τον Κόντε και τον Σαλβίνι».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος εγκατέλειψε τα Πέντε Αστέρια και τώρα θέλει να συνεργαστεί με την κεντροαριστερά) χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική την ανάμειξη της ρωσικής κυβέρνησης στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές» και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν σαφείς αποστάσεις.

Στις 25 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσουν οι Ιταλοί

Όσο για τον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος συχνά κατηγορήθηκε για πολιτική εγγύτητα με τη Ρωσία του Βλαδίμιρ Πούτιν, απάντησε ότι «δεν τον ενδιαφέρουν οι προπηλακισμοί του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος» και ότι «στις 25 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσουν οι Ιταλοί και όχι οι Κινέζοι ή οι Εσκιμώοι». «Στο εξωτερικό μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Δεν με ενδιαφέρει να αρχίσω να συγκρούομαι με όλο τον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο γραμματέας της Λέγκα.

Οι Ιταλοί αναλυτές όμως υπογραμμίζουν ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις, σε περίπτωση που συνεχιστούν, μπορεί να ζημιώσουν πολιτικά τη Λέγκα και τους συμμάχους της, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν εκθειάσει δημοσίως την όλη δράση και πορεία του Ρώσου προέδρου.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ