Κατά τα τελευταία έτη η Ορθόδοξος Μητρόπολις Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει καθιερώσει ορισμένες «Ημέρες Ορθοδόξου Προσευχής στην Ιταλία»: Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εκάστου έτους στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας ως «Ημέρα Ορθοδόξου Προσευχής για την Ορθόδοξο Νεολαία», η τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου εκάστου έτους στον Καθεδρικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου του Ρίμινι ως «Ημέρα Ορθοδόξου Προσευχής στην Ιταλία προς την Κυρία Θεοτόκο» και η πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου εκάστου έτους στον Προσκνηματικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Κρατιδίου του Αγίου Μαρίνου ως «Ημέρα Ορθοδόξου Προσευχής στην Ιταλία για την προστασία της κτίσεως».

Για πρώτη φορά φέτος η μνήμη του Αγίου Θεοδώρου -στρατιωτικός Άγιος των πρώτων χριστιανικών αιώνων- επελέγη από την Ορθόδοξο Μητρόπολη ως «Ημέρα Ορθοδόξου Προσευχής στην Ιταλία για την ειρήνη του κόσμου», η οποία έλαβε χώρα, με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και λαπρότητα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 κατά την ετήσια Πανήγυρη του Πολιούχου και Προστάτου της Ελληνικής Ορθοδόξου Ενορίας Ρώμης, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, στον ομώνυμο ελληνορθόδοξο ναό του 6ου αιώνα. Ο ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος αποτελεί ιστορικό αρχαιολογικό μνημείο και παραχωρήθηκε στην Ορθόδοξο Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον Απρίλιο του έτους 2000, κατόπιν αόκνων προσπαθειών, επιμελούς φροντίδας και στενής συνεργασίας του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Γενναδίου με το Ποντηφικό Συμβούλιο Προωθήσεως της Ενότητος των Χριστιανών, επισήμου αιτήσεώς του προς αυτό, ευρών, μάλιστα, και το πρόσωπο για την ανακαίνιση του μεγαλοπρεπούς ναού, την ευγενεστάτη κ. Φωτεινή Γ. Λιβανού. Τα Εγκαίνια του ναού τέλεσε την 1η Ιουλίου 2004 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού συμμετείχαν, κατόπιν προσκλήσεως του Ποιμενάρχου, εκπρόσωποι κληρικοί καί λαϊκοί όλων των Ορθοδόξων Ενοριών, καθώς και διαφόρων εκκλησιαστικών φορέων της Αιωνίου Πόλεως. Την επόμενη ημέρα, κατά την Ακολουθία του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας συμμετείχαν, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γενναδίου, οι Πρέσβεις της Ελλάδος, Κύπρου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Μαρόκου, Βελγίου καί Αυστρίας παρά τη Ιταλικη Δημοκρατία, οι Πρέσβεις της Ελλάδος, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας και Τουρκίας παρά τη Αγία Έδρα, καθώς και ο Πρόξενος τῆς Αυστρίας παρά τη Αγία Έδρα, ο Γερουσιαστής Lucio Malan, ο Βοηθός Επίσκοπος της Α. Α. του Πάπα Ρώμης Μons. Benedetto Tuzia, ως εκπρόσωπος του Vicariato της Ρώμης, Εκπρόσωποι του Ποντηφικου Συμβουλίου Προωθήσεως της Ενότητος των Χριστιανών, εκπρόσωπος του Δημάρχου της Ρώμης, ο Ηγούμενος της περιώνυμης Παπικης Βασιλικης του Αγίου Παύλου  εκτός των Τειχων, ο Procuratore Generale della Repubblica, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμου, ο Διευθυντής του Policlinico Gemelli, η Διευθύντρια της περίφημης Galleria Borghese, η σύζυγος του υπουργου των Εξωτερικων της Ιταλίας, εκπρόσωποι του κινήματος των Focolari και της Κοινότητος Sant’Egidio, άλλων χριστιανικών δογμάτων και ομολογιων, η Πρόεδρος της Ελληνικης Κοινότητος Ρώμης καί Λατίου, η Πρόεδρος της Κυπριακης Κοινότητος Ρώμης, προσωπικότητες της πολιτικης, κοινωνικης και πολιτιστικης ζωης της Ρώμης και πλήθος κόσμου. Τόσο κατά την Παραμονή, όσο και ανήμερα, μετά την τέλεση των Ακολουθιών, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ελληνορθοδόξου εκκλησίας προσέφερε Δεξίωση σε όλους τους παρισταμένους.

Χαιρετίζοντας τις Αρχές και τον Ορθόδοξο λαό που συμμετείχαν στην Ευχαριστιακή Σύναξη κατά την «Ημέρα Ορθοδόξου Προσευχής στην Ιταλία για την ειρήνη του κόσμου», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η παλαίφατος και ιστορική εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, εδώ εις τήν Αιώνια Πόλιν, έχει γίνει μία όασις ειρήνης και αδελφωσύνης. Η εορτή του Πολιούχου της εν Ρώμη ενορίας της Ορθοδόξου ημών Μητροπόλεως έχει γίνει πνευματική πανήγυρις αγάπης, ειρήνης και αδελφωσύνης, καθόσον κατά την εορτήν του Αγίου Θεοδώρου συναντώνται καί γνωρίζονται μεταξύ των χριστιανοί και άνθρωποι καλής θελήσεως, οι οποίοι, όχι μόνον παρακολουθούν με ευλάβειαν και ταπείνωσιν την Ορθόδοξον Λατρείαν, αλλά και γνωρίζουν την Ορθόδοξον Πίστιν και συμμετέχουν εις την “Τράπεζαν της Αγάπης” η οποία ευγενώς παρατίθεται εις αυτούς». Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Γεννάδιος ανέφερε: «Είναι ευτυχής η ευκαιρία να εκφράσω τας ευχαριστίας μου και την ευγνωμοσύνην μου προς το Pontificio Consiglio και το Βικαριάτο της Ρώμης δια την κατανόησιν και την προς την Ορθόδοξον Μητρόπολιν παραχώρησιν της μεγαλοπρεπούς και περιωνύμου εκκλησίας του Αγίου Θεοδώρου». Στο τέλος της ποιμαντικής και φωτεινής ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος μετέφερε προς τους Έλληνες και τους λοιπούς Πρέσβεις, τις πολυάριθμες Αρχές και τον περιούσιο Λαό του Θεού τας διαπύρους ευχάς και την Πατριαρχική Ευλογία της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Για το Γραφείο Τύπου

Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Ευάγγελος Υφαντίδης

Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ