Τα προεδρεία των γερμανικών χριστιανικών κομμάτων συζητούν σήμερα την υποψηφιότητα του Α. Λάσετ και του Μ. Ζέντερ. Όλα κρίνονται από την απόφαση των Χριστιανοδημοκρατών.Η Χριστιανοδημοκρατική ΄Ενωση (CDU) και η βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) συζητούν σήμερα σε ξεχωριστές συνεδριάσεις των προεδρείων τους ποιος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος των δύο κομμάτων για τις εθνικές εκλογές το Σεπτεμβρίο. Την Κυριακή το απόγευμα τόσο ο πρόεδρος του CDU και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλίας, Άρμιν Λάσετ, όσο και ο πρόεδρος του CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, είχαν ανακοινώσει σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ότι θέτουν υποψηφιότητα. Βέβαια, ο κ. Ζέντερ διευκρίνισε πως θα παραιτηθεί από την υποψηφιότητα του από τη στιγμή που οι Χριστιανοδημοκράτες, που είναι το μεγαλύτερο από τα δύο αδελφά κόμματα, επιλέξουν τον κ. Λάσετ.
Σημειωτέων, το CSU δραστηριοποιείται μόνο στη Βαυαρία, ενώ το CDU στα άλλα 15 γερμανικά κρατίδια.

Επικρατέστερος ο Λάσετ

Σε συνεντεύξεις που έδωσε χθες το βράδυ ο Άρμιν Λάσετ είχε εκφράσει την προσδοκία ότι το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών θα στηρίξει την υποψηφιότητα. Όπως διαβεβαίωσε, δεν γνωρίζει κανένα ηγετικό στέλεχος του κόμματός του που να τον απορρίπτει. Γεγονός είναι πάντως ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο κ. Ζέντερ είναι, ακόμη και μεταξύ των οπαδών των Χριστιανοδημοκρατών, πιο δημοφιλής από τον κ. Λάσετ και θεωρείται πολύ πιο ικανός για να ασκήσει το αξίωμα του καγκελαρίου. Υποστηρικτές του Άρμιν Λάσετ αντιτείνουν ότι και στις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τοι 2017 οι δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν ελπίδες ότι θα τις κερδίσει. Και όμως τις κέρδισε. Επίσης επισημαίνουν την ικανότητα του να επιτυγχάνει συγκλίσεις αντικρουόμενων πολιτικών απόψεων. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνά επιτυχώς εδώ και τέσσερα χρόνια με μια ψήφο πλειοψηφία που διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους Φιλελεύθερους στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Τα συμπέρασμα της συνεδρίασης του προεδρείου του CDU θα ανακοινώσει ο κ. Λάσετ στις 14.30 ελληνική ώρα. Αργά το απόγευμα θα συνεδριάσει στο Μόναχο και το προεδρείο του CSU. Θα πρέπει να αναμένεται ότι σε περίπτωση που το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών εκφραστεί υπέρ του Άρμιν Λάσετ ως υποψήφιου καγκελάριου, τότε και οι βαυαροί Χριστιανοκοινωστές θα στηρίξουν αυτή την επιλογή. Το επόμενο βήμα θα είναι εντός του επόμενου δεκαημέρου η επίσημη ανακήρυξη του Άρμιν Λάσετ από τα προεδρεία των δύο κομμάτων ως υποψήφιου καγκελάριου του CDU και του CSU. Με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Λάσετ θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ