Για τρίτη συνεχόμενη μέρα και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν σήμερα να συμφωνήσουν στην επιλογή των προσώπων για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις.Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει γιατί αύριο η ολομέλεια της Ευρωβουλής θα πρέπει να εκλέξει το νέο πρόεδρο του σώματος. Μπορεί η ψήφος των ευρωβουλευτών να φαίνεται ανεξάρτητη, ωστόσο τα ονόματα και η πολιτική προέλευση των υποψηφίων συνδέονται με τις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες. Συνεπώς, μια ψηφοφορία στην Ευρωβουλή που δεν θα βρίσκεται σε αρμονία με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπορεί να διαταράξει τις πολιτικές ισορροπίες και να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεκινήσει από τις 11:00 τοπική ώρα τις διαβουλεύσεις, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να προσπαθεί να αποσπάσει την απαραίτητη πλειοψηφία για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Φαίνεται ότι ο Ολλανδός Σοσιαλιστής και νυν Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς έχει προβάδισμα, αλλά αφενός θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και στην πράξη και αφετέρου να συμφωνηθούν ή να υπάρξουν πλειοψηφίες και για τις άλλες θέσεις.

Τα ονόματα που συζητούνται

Στην περίπτωση που ο διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ο Φρ. Τίμερμανς, τότε φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Ευρωβουλής θα γίνει ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δεδομένου ότι θα τον υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πάει σε προερχόμενο από την ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια των Φιλελευθέρων και πιθανότατα στο Βέλγο Πρωθυπουργό Σάρλ Μισέλ.

Τέλος για τη θέση επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αυτή θα μπορούσε να δοθεί σε υποψήφιο του ΕΛΚ, ενώ τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Πάντως, όλα τα παραπάνω ονόματα αποτελούν ένα πιθανό σενάριο, όχι όμως βέβαιο, που σημαίνει ότι μέσα στην ημέρα μπορεί να ανατραπεί και να αλλάξουν οι περισσότεροι από τους παραπάνω υποψήφιους.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ