Όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς διεκδικούν οι αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους. Πετούν πλέον σχεδόν παντού στην Ευρώπη ενώ έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται και στους μακρινούς προορισμούς.Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους δίνουν πραγματική ώθηση στη γερμανική αγορά. Οι δυο μεγαλύτερες εταιρίες, η Eurowings που είναι θυγατρική της Lufthansa και η ιρλανδική Ryanair αυξάνουν δυναμικά την προσφορά τους σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Δυναμικότερη είναι και η παρουσία της ουγγρικής Wizz. Και επειδή ο ανταγωνισμός αυξάνεται και οι ευρωπαϊκοί προορισμοί φαίνεται να έχουν κορεστεί, οι προσφορές επεκτείνονται πλέον και σε μακρινούς προορισμούς.

Το καλοκαίρι θα πέσουν και τα τελευταία προπύργια των μεγάλων γνωστών εταιρειών. Από τη Φρανκφούρτη για παράδειγμα – το αεροδρόμιο με το μικρότερο ποσοστό παρουσίας αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους – θα πετάει η Ryanair με δυο αεροπλάνα. Από το δεύτερο προπύργιο, το αεροδρόμιο του Μονάχου, θα πετάει από αυτό το καλοκαίρι η Eurowings με εννέα νέα αεροπλάνα ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί την γαλλική Transavia, μια θυγατρική της Air France-KLM. Μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου η θυγατρική της Lufthansa θα διαθέτει στόλο 160 αεροσκαφών. Σε ανοδική πορεία βρίσκεται και η Ryanair, η οποία αυξάνει τους προορισμούς από τη Γερμανία σε 245 από 190 που ήταν πέρυσι. Αυτό σημαίνει περίπου 2.000 πτήσεις την εβδομάδα από και προς τη Γερμανία.

Νέα αεροσκάφη για….όλες τις χρήσεις

Ωστόσο στους μακρινούς προορισμούς υπολείπονται ακόμα σε σύγκριση με τις κλασικές εταιρείες και δεν μπορούν να προσφέρουν πολύ καλύτερες τιμές και αυτό για συγκεκριμένους λόγους, λέει ο Στέφαν Νάγκελ από την εταιρεία συμβούλβν Prologis-Strategy: «Το αεροπλάνο δεν μπορεί χρησιμοποιηθεί περισσότερο χρόνο, τα πληρώματα θα πρέπει να διανυχτερεύσουν στους προορισμούς και η κεροζίνη κοστίζει το ίδιο για όλους».

Παρ΄όλα αυτά το ενδιαφέρον εκ μέρους των εταιρειών είναι μεγάλο για τους μακρινούς προορισμούς. Η μητρική της Iberia IAG ανακοίνωσε πρόσφατα πως σκοπεύει να πετάει από τη Βαρκελώνη προς τις ΗΠΑ με θυγατρικές χαμηλού κόστους. Ωστόσο ένα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αεροπορικές αυτές εταιρείες είναι ότι δεν μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν το αεροσκάφος σε περίπτωση βλάβης, όπως συνέβη πριν λίγο καιρό στην Eurowings σε πτήση της προς την Κούβα.

Οι αεροπορικές αναζητούν νέους τύπους αεροπλάνων που να μπορούν να συνδυάσουν τις υπερατλαντικές αλλά και τις πτήσεις εσωτερικού. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι δυο πιο ‘ευέλικτοι’ τύποι αεροπλάνων είναι για παράδειγμα το Airbus A321 Neo LR και το Boeing 737 Max 8. H Norwegian είναι η πρώτη εταιρεία χαμηλού κόστους που θέλει να χρησιμοποιήσει τα Boeing 737 Max 8 σε υπερατλαντικές πτήσεις και έχει παραγγείλει ήδη 100 αεροπλάνα. Οι τιμές εισιτηρίων αναμένεται να ξεκινούν από τα 69 δολάρια.

Κρίστιαν Έμπνερ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου