Η απόλυση του θρύλου της Εθνικής Αγγλίας και παρουσιαστή έχει ανοίξει διάλογο για την ευρύτερη λειτουργία του BBC. Έντονες οι πολιτικές διαστάσεις. Τι λένε οι εμπλεκόμενοι;Η απόλυση του πρώην ποδοσφαιριστή Γκάρι Λίνεκερ έχει επηρεάσει τους τρεις, ίσως πιο θεμελιώδεις θεσμούς της βρετανικής ζωής: κυβέρνηση, BBC και ποδόσφαιρο.

Δεν θα μπορούσε να είναι άλλωστε αλλιώς. Το θέμα ξέσπασε μετά από το αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό νομοσχέδιο που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα η συντηρητική κυβέρνηση. Ο Γκάρι Λίνεκερ, αθλητικός παρουσιαστής του BBC, σχολίασε το νομοσχέδιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ως «κάτι περισσότερο από άθλιο», προσθέτοντας μάλιστα ότι «η γλώσσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση θυμίζει Γερμανία του ‘30».

Στη συνέχεια, το BBC αποφάσισε να τον απολύσει εξηγώντας ότι, «παραβίασε τους όρους της αντικειμενικότητας που απαιτεί ο σταθμός από όσους εργάζονται σε αυτόν. Και τέλος, το ποδόσφαιρο, καθώς όχι μόνο «ξηλώθηκε» ένας θρύλος του βρετανικού ποδοσφαίρου, αλλά παράλληλα και άλλοι συμπαρουσιαστές και σχολιαστές αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Λίνεκερ.

Στη μακρά λίστα των υπέρμαχων του παρουσιαστή προστέθηκαν μάλιστα, ποδοσφαιριστές και προπονητές ομάδων, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις στη κάμερα του BBC μετά από τα παιχνίδια.

Ενδεικτικό, ότι η χθεσινή εκπομπή Match of the Day, την οποία ο Γκάρι Λίνεκερ παρουσιάζει από το 1999, διήρκησε μόλις 20 λεπτά, παρουσιάζοντας μόνο στιγμιότυπα χωρίς σχολιασμό, σε αντίθεση με τον χρόνο των 80’ που διαρκεί κανονικά η εκπομπή.

Οι πολιτικές διαστάσεις

72 ώρες μετά το ξέσπασμα της διαμάχης λοιπόν, παραμένει στην κορυφή της επικαιρότητας και μάλιστα το όνομα Λίνεκερ κατακλύζει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα βρετανικά πρωτοσέλιδα. Το επίθετό του συνοδεύουν οι λέξεις χάος, καταιγίδα και μπλακάουτ.

Γιατί όμως τα βλέμματα όλων στρέφονται στο μέλλον του BBC; Βρετανοί δημοσιογράφοι ακόμα και από το ίδιο τον σταθμό, κάνουν λόγο για μια ανάδειξη θεμελιωδών προβλημάτων του κρατικού καναλιού στον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.

Είναι αλήθεια ότι το κρατικό κανάλι έχει πολλούς αυστηρούς κανόνες για το πώς μπορούν να εκφράζονται οι εργαζόμενοί του, ακόμα και στα προσωπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, αυτό έχει αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο από το 2020 και μετά, όπου ανέλαβε την Γενική Διεύθυνση του σταθμού ο Τιμ Ντέιβι.

Ο Ντέιβι δήλωσε ότι, θα ήταν «χαρά μας ο Λίνεκερ να βρίσκεται ξανά στον αέρα» όμως επανέλαβε ότι «η αντικειμενικότητα είναι ο θεμελιώδης λίθος του BBC». Πολλοί είναι εκείνοι σήμερα που υποστηρίζουν ότι, η αυστηρότητα των κανονισμών θα έπρεπε να σταματάει σε έναν παρουσιαστή αθλητικής εκπομπής, όπως ο Λίνεκερ, καθώς δεν αναμειγνύεται άμεσα με κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

Το BBC και ο Τζόρτζ Όργουελ

Παράλληλα δε, υπενθύμισαν ότι ο Ρίτσαρντ Σαρπ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του σταθμού δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί από την «σπουδαία» αυτή θέση του BBC παρότι ήταν πρώην δωρητής του κόμματος των Συντηρητικών και κατηγορείται ότι βοήθησε τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 800.000 λιρών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε μάλιστα το BBC, ότι «δεν λειτουργεί αμερόληπτα όταν υποχωρεί στα θέλω των συντηρητικών βουλευτών». Τονίζεται, ότι 36 βουλευτές των Τόρις ζήτησαν την απόλυση του Λίνεκερ από την πρώτη κιόλας ημέρα. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει επιλέξει να πει ότι το ζήτημα της απόλυσης «είναι κάτι μεταξύ του Λίνεκερ και του BBC», χωρίς να προχωρά σε περισσότερα σχόλια.

Το θέμα θα συνεχιστεί για ημέρες καθώς φαίνεται πως οι όροι της αμεροληψίας εξετάζονται ξανά από το BBC ενώ ο Λίνεκερ επιμένει ότι δεν πρόκειται να «ζητήσει συγγνώμη ή να πάψει να εκφράζεται».

Σε άρθρο του BBC πάντως, σήμερα το πρωί, υπενθυμίζεται ότι στα κεντρικά γραφεία του σταθμού στο Λονδίνο υπάρχει ένα άγαλμα του συγγραφέα και πρώην εργαζομένου του BBC Τζόρτζ Όργουελ που αναγράφονται τα εξής λόγια: «Αν η ελευθερία σημαίνει κάτι, είναι το δικαίωμα να πεις στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν»…

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ