. Παρασκευή Απόγευμα, Δεξίωση

Β’ Τακτικό Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Ιωάννινα 29 – 31 Ιουλίου 2011

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες:
Θωμαϊς Παριανού

Κατά το τριήμερο Παρασκευής 29 Ιουλίου έως Κυριακής 31 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο GRAND SERAΪ, ένα ωραιότατο καινούργιο ξενοδοχείο, που όμως σέβεται και τιμά την Ηπειρωτική παράδοση στην διακόσμησή του, στην καρδιά των Ιωαννίνων. Οι εκδηλώσεις του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν ως εξής:

Μέρος Δεύτερο

Παρασκευή 29 Ιουλίου, Πρωινές εργασίες

Παρασκευή Πρωί’

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του ΠΣΗΕ Χρυσόστομος Δήμου, ο οποίος είπε (περιληπτικά) τα εξής: «Το συνέδριο γίνεται σε μία δύσκολη στιγμή που περνάει η πατρίδα μας η Ελλάδα, πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να αναβάλουν τις εκδηλώσεις τους, κάτω από καλύτερες συνθήκες, όμως το ΠΣΗΕ είπε ‘ΟΧΙ, εμείς θα δώσουμε ένα δυναμικό παρόν στα Ιωάννινα, να βοηθήσουμε την Ήπειρο και να την διαφημίσουμε στο εξωτερικό. Το ΠΣΗΕ ξεκίνησε με την υλοποίηση των πορισμάτων του 2008 και προχωράει δυναμικά στο παρόν συνέδριο για να ακουστούν οι φωνές των Ηπειρωτών της ΕΝΙΑΙΑΣ Ηπείρου. Έτσι το ΠΣΗΕ θα μπορέσει να βοηθήσει ιδιαίτερα την Ήπειρο, προσελκύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας φίλους στο εξωτερικό, φιλέλληνες και φιλοηπειρώτες.»

Όλοι οι ομιλητές χαιρέτισαν την έναρξη των εργασιών του ΠΣΗΕ, καλωσόρισαν με αγάπη τους Απόδημους Ηπειρώτες, τους οποίους ως συνεχιστές του έργου των Εθνικών Ευεργετών, τους ζήτησαν να βοηθήσουν την Ελληνική Επιχειρηματικότητα με επενδύσεις και εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι, στο πρόσωπο των αποδήμων του ΠΣΗΕ, η Ελλάδα έχει άξιους πρεσβευτές στις χώρες όπου αυτοί ζουν και εργάζονται. Τέλος τους ευχήθηκαν καλή διαμονή και καλή επιτυχία στο Συνέδριο.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Οικονόμου, ο οποίος είπε (περιληπτικά) τα εξής: «χρειάζεται συνένωση δυνάμεων για να υπερασπιστούμε αξίες και επιλογές. Η συναίνεση, η συνεκτικότητα και ο ορθολογισμός είναι οι βάσεις, πάνω στις οποίες μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις σημερινές δυσκολίες. Στην Ελλάδα σήμερα γίνονται πολλές επώδυνες αλλαγές. Η προσπάθεια που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, έχει εθνικό πρόσημο. Η δική σας εμπειρία, ως Ηπειρωτών του εξωτερικού είναι πολύτιμη, γιατί είμαι βέβαιος ότι ο καθένας από εσάς συμβάλλει με τον τρόπο του σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους.»

Επόμενος ομιλητής ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογίαννης, ο οποίος είπε (περιληπτικά) τα εξής: «Απευθύνω έναν θερμό χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της ΝΔ κ.Α.Σ. σε όλους τους συνέδρους του ΠΣΗΕ. Στα 3 χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο συνέδριο του ΠΣΗΕ, έχουν ολοκληρωθεί ή αναβαθμισθεί κάποια έργα που είχαν αναφερθεί τότε, όμως, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, έχουν σταματήσει κάποια άλλα έργα και μελέτες, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας και θα προσελκύσουν επενδύσεις. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την διάσωση του τόπου, χρειάζεται να κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και τον παντοδύναμο Απόδημο Ελληνισμό, ο καθένας στον τομέα που δραστηριοποιείται.»

Ακολούθησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος είπε (περιληπτικά) τα εξής: «Σήμερα, η Πατρίδα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, αλλά θεωρώ ότι με ομόνοια θα τα περάσουμε όλα. Σας καλώ να επενδύσετε σε αυτόν τον τόπο, σε όλους τους τομείς (από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα} Για μίας ενιαία Ήπειρο, πρέπει να βάζουμε την πατρίδα πάνω από το ΕΓΩ μας. Μας πιέζουν οι διεθνείς τοκογλύφοι, αλλά ξεχνούν πως οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες υπήρξαν δανειστές των ηγεμόνων τους. Οι Ηπειρώτες είμαστε οι πρωτοπόροι και έτσι θα συνεχίσουμε και εσείς οι απόδημοι Ηπειρώτες θα δείξετε στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα έχει μέλλον.»

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιου, είπε (περιληπτικά) τα εξής: «(Οι απόδημοι να μεταφέρετε το μήνυμα ότι η Ήπειρος δεν είναι πλέον η τελευταία γωνιά της Ευρώπης, αλλά δημιούργησε πολλά σημαντικά έργα και διεκδικεί και άλλα. Έχει Πανεπιστήμιο, συνεταιρισμούς, παραγωγή, τουρισμό, λιμάνι, αεροδρόμιο, Εγνατία Οδό και είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας που πατάει δυναμικά και έχει αυτονομία στις συναλλαγές της με τον οποιονδήποτε επενδυτικό παράγοντα του Εξωτερικού. Σε αυτό βοηθούν και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Σας ζητώ να βοηθήσετε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να συνενωθούν το Ιόνιο, του Αγρινίου και, γιατί όχι, της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα Πανεπιστήμιο υψηλότερου επιπέδου στην περιοχή μας.»

Ο Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Καραθανάσης, είπε: «Εσείς οι απόδημοι αποτελείτε ένα σπουδαίο κεφάλαιο για την περιοχή, ένα ζωντανό και αναπόσπαστο κύτταρο της Ηπείρου, στο οποίο μπορεί κάλλιστα να στηριχθεί η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του τόπου. Χρειαζόμαστε τις εμπειρίες, τις προτάσεις, τις ιδέες σας και, φυσικά, τις επενδύσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας από εσάς στην ιδιαίτερη πατρίδα σας.»

Ο Εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρύτανης Χρήστος Καψάλης, τόνισε τα εξής: «Θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιό μας είναι, στην ουσία, το Πανεπιστήμιο ολόκληρης της Ηπείρου, Πανεπιστήμιο όλων των Ηπειρωτών, είτε αυτοί βρίσκονται στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό της Επικράτειας. Θέλω να δηλώσω, για μία ακόμη φορά, το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου μας για κάθε μορφή συνεργασίας μαζί σας.»

Ο Πρόεδρος ΤΕΔΚ και για πολλά χρόνια δήμαρχος Ιωαννίνων Νικόλαος Γκόντας, είπε τα εξής: «Οι Ηπειρώτες είναι η μοναδική γωνιά της χώρας που οι περισσότεροι κάτοικοί της δεν ζουν στην πατρίδα τους. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν πονάνε για την μία ΕΝΙΑΙΑ και μοναδική Ήπειρο. Σήμερα, δυστυχώς, ξεκινάει μία νέα γενιά μεταναστών ΚΑΙ από την Ήπειρο, που έχουν όμως εσάς να τους δεχθείτε και να τους υποδεχθείτε.»

Ο πρώην Πολιτειακός Γερουσιαστής του Rhode Island των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης, είπε: «Θέλω να σας πω χαιρετίσματα από τους συναδέλφους μας Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε το δικό μας συνέδριο 2 μέρες στην Αθήνα. Είμαστε 28 Βουλευτές από το Εξωτερικό (Αυστραλία, Καναδά, Αμερική). Είχαμε συζητήσει πάρα πολλά θέματα, μαζί με 70 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου: οικονομικά, Κύπρος, Μακεδονία, Πατριαρχείο, αλλά και για το ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ. Έχουμε επικοινωνία με τον κ. Ν. Γκατζογιάννη και αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε και με τους Έλληνες της Αμερικής.»

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γεώργιος Οικονόμου, απηύθυνε ένα σύντομο αγωνιστικό και ενωτικό χαιρετισμό στο Συνέδριο, εκ μέρους του Δ.Σ.

Στην συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς οι κ.κ. Γ. Παπαναστασίου, Δήμαρχος Ζαγορίου, Γεώργιος Κάτσινος – Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γενική Γραμματέας του ΣΑΕ, ο Τάσος Βασιλείου, Γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς και ο Δημήτρης Περδίκης, Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (Κ.Α.Β.Η.).

Παρασκευή 29 Ιουλίου, Βραδινό Δείπνο

Παρασκευή Απόγευμα, Δεξίωση

Λεπτομέρειες αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του κ. Σπύρου Κωσταδήμα, Υπεύθυνου Τύπου του ΠΣΗΕ, το οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Εμείς θα προσθέσουμε τον λόγο που εκφώνησε ο Πρόεδρος του ΠΣΗΕ, Χρυσόστομος Δήμου:

«Αγαπητές Συμπατριώτισσες, Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση, σας καλωσορίζουμε στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ηπειρωτών του Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε.), ένα συνέδριο που, με την δική σας στήριξη και συμμετοχή, με την δική σας αρωγή, θα γίνει θεσμός στην Ηπειρωτική ζωή, σημείο συνάντησης μεταξύ των απανταχού Ηπειρωτών.

Είναι σημαντική, από κάθε άποψη, η παρουσία όλων μας εδώ, από όποιο σημείο της γης ταξιδέψαμε για να ανταμώσουμε. Το σημείωμά μας αυτό γεννά ερωτήματα, δίνει απαντήσεις και συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην κοινή προσπάθεια εξέλιξης της Ενιαίας Ηπείρου. Σκοπός αυτού του συνεδρίου για τους ομογενείς Ηπειρώτες είναι η ενδυνάμωση των ήδη ισχυρών συναισθηματικών δεσμών και η από κοινού ανεύρεση νέων τρόπων εξέλιξης και ανάπτυξης της Ηπείρου. Οι Ηπειρώτες της Διασποράς επιστρέφουμε ξανά και ξανά στην πατρίδα μας την Ήπειρο, νοσταλγούμε καθημερινά τις μυρωδιές, τις εικόνες και τους ήχους, την κρατάμε ζωντανή μέσα μας, όπου και αν βρισκόμαστε. Πάντα θα επιστρέφουμε, όσο πιο συχνά μπορούμε στην πατρίδα μας, για μας αλλά και για εκείνη, γιατί πρόκειται για μια σχέση αμφίδρομη και ανιδιοτελή.

Η Ήπειρος, την οποίαν ο Αριστοτέλης (4ος αι. π.Χ.) αποκαλεί ‘Ελλάδα την αρχαίαν’ είχε το όνομά της πάντοτε συνδεδεμένο με την μοίρα του Ελληνισμού. Στην ‘άπειρον γη’ έζησε και μεγαλούργησε ο Ελληνισμός στο διάβα της Ιστορίας. Είναι, λοιπόν ηθική υποχρέωση στην μακραίωνη ιστορία και τον εξέχοντα πολιτισμό του τόπου μας να συντονίζουμε τις δυνάμεις μας με σκοπό την διατήρηση και εξέλιξη αυτής της ιδιαίτερης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ταυτότητας. Η οικονομική συγκυρία που πλήττει την Ελλάδα απαιτεί για την Ήπειρο άμεση στροφή στην παραγωγή. Πρέπει να δοθούν επενδυτικές ευκαιρίες ώστε να σταματήσει η Ήπειρος να χάνει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης η Ηπειρωτική γη είναι γενναιόδωρη’, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται σημαντικά η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η αμπελουργία και, κατ’ επέκταση και οι άλλοι κλάδοι, ‘όπως η τυροκομία και η βιολογική καλλιέργεια. Συνέπεια των παραπάνω θα είναι οι εξαγωγές προϊόντων, οι οποίες εάν θα γίνουν συντονισμένες με στρατηγικό σχεδιασμό, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην δημιουργία ενός Ηπειρωτικού Branding στο εξωτερικό.

Η Ηπειρωτική Διασπορά θέτει και πάλι το ζήτημα της διασύνδεσής της με την Ήπειρο. Διασύνδεση, η οποία μπορεί να προσφέρει πληθώρα πληροφοριών για επενδυτικά σχέδια και νέες πρακτικές, εφαρμοσμένες λύσεις, δοκιμασμένες στο εξωτερικό, όλες στην διάθεση της πατρίδας μας. Είμαστε σε θέση να παράσχουμε κάθε την διαθέσιμη πληροφορία, εφ’ όσον βρεθούν μέσα και τρόποι διασύνδεσής μας με την Ήπειρο, που τόσο επιθυμούμε να τη δούμε στην κορυφή. Μαζί θα βρούμε αυτούς τους τρόπους, μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων. Αναμένουμε από τις τοπικές αρχές προτάσεις για μια στενότερη συνεργασία, τόσο σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου, όσο και Π.Ε.Π. (= Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα). Η συνεργασία της ομογένειας με τον ντόπιο επιχειρησιακό κόσμο και τον κόσμο της Ηπειρωτικής Διασποράς είναι επιτακτική και θα είναι δυνατή μόνο με την διατήρηση και συνεχή ενίσχυση των δεσμών των Ηπειρωτών του εξωτερικού με την ιδιαίτερη πατρίδα τους

Ας εργαστούμε όλοι μας μεθοδικά, με σχέδιο και πρόγραμμα, ας συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε την Ήπειρο μας στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ας συνεργαστούμε για να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, όταν η συγκυρία αυτή υποχωρήσει να βγούμε πιο δυναμικά και να επενδύσουμε για μία καλύτερη Ήπειρο για όλους τους πολίτες.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ