Μιλά σήμερα  στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, ο κ. Δημήτρης Κούρος, Γενικός  Γραμματέας του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW και δικηγόρος στο Ντίσελντορφ.

Συνένεντευξη στον Αποστόλη Ζώη.

«Αλλά και από ελληνικής πλευράς γίνεται oλοένα και πιο αντιληπτό ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς όρισε εντεταλμένο όχι μόνο για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα αλλά και να προσφέρει συγχρόνως έμπρακτη βοήθεια και βέλτιστες πρακτικές για την επίλυση καυτών θεμάτων». Αυτά δηλώνει σήμερα ανάμεσα σε άλλα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο κ. Δημήτρης Κούρος, Γενικός  Γραμματέας του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW και δικηγόρος στο Ντίσελντορφ.

Κληθήκατε να συμμετάσχετε ως εκπρόσωπος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW στην τρίτη αυτόν τον χρόνο επίσκεψη του Εντεταλμένου της Καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ σε Ρόδο, Αθήνα, Τρίπολη, Πάτρα και Κέρκυρα. Τι είναι αυτό που αποκομίσατε από την περιοδεία;

«Η επίσκεψη ήταν από γερμανικής πλευράς πολύ καλά οργανωμένη. Τον Υφυπουργό Φούχτελ συνόδευαν ειδικοί για βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Οι ειδήμονες αυτοί είχαν επιλεγεί προσεκτικά ώστε να μπορούν, αν χρειαστεί, να κατευθύνουν άμεσα τους αντιπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κάποιον γερμανικό οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει ήδη δώσει λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα ή αντιμετωπίζει αυτά με επιτυχία. Η ελληνική πλευρά, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία και κάτω από την επιρροή των διαφόρων δημοσιεύσεων σε μερίδα του τύπου, δυσκολεύεται να κατανοήσει το είδος της βοήθειας που της παρέχεται και να το εκτιμήσει κατάλληλα. Μπορεί να πει κανείς ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και το προσωπικό που την αποτελεί σήμερα – κατά κανόνα άτομα που για κάποιους λόγους δεν μπόρεσαν να σταδιοδρομήσουν στην ευρύτερη πολιτική σκηνή – λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο που ασκείτο η πολιτική στην Ελλάδα όλα τα τελευταία χρόνια. Έτσι όταν προκύπτει επίσημη επίσκεψη από την Κεντρική Ευρώπη η συζήτηση επικεντρώνεται γρήγορα στα τετριμμένα όπως «Θα γίνουν τελικά επενδύσεις από Γερμανούς επιχειρηματίες στον τόπο μας;», «…εδώ που έχουμε τις καλύτερες παραλίες…», «…που έχουμε την καλύτερη γραβιέρα…», «…το καλύτερο λάδι…», κλπ. Τέτοιου είδους θεματολογία και αντιμετώπιση επισκεπτών έχει βέβαια θετικό άκουσμα, κρύβει όμως τα βαθύτερα προβλήματα που υποθάλπουν οι διάφοροι τομείς: Η πυρόσβεση π.χ. που σε όλον τον κόσμο μπορεί να είναι και επαγγελματική, όμως πουθενά δεν είναι μόνον τέτοια αλλά και εθελοντική. Τα οικολογικά τοπικά προϊόντα που δεν διαφημίζονται όπως πρέπει. Οι πανέμορφες παραλίες που δεν καθαρίζονται επαγγελματικά. Η απαράδεκτη διαχείριση απορριμμάτων που δίνει στους ξένους την εντύπωση εγκαταλειμμένης και απεριποίητης χώρας με τον ανάλογο αντίκτυπο στον τουρισμό και που έρχεται σε σφοδρή αντίθεση με την σχέση που έχει ο Έλληνας με την καθαριότητα, να ασχολείται δηλ. με αυτήν μόνον όταν αφορά την αυλή του σπιτιού του».

Μπορείτε να μας πείτε ποιά προβλήματα και ποιές ελλείψεις διαπιστώσατε στη λειτουργία του ελληνικού κράτους; Υπάρχουν προϋποθέσεις βελτίωσης; Και αν ναι με ποιό τρόπο ή με ποιές πολιτικές;

«Προϋποθέσεις βελτίωσης υπάρχουν και πολλές μάλιστα. Αυτό το λέω διότι η νέα γενιά που ασχολείται πλέον με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει περάσει οπωσδήποτε από τα θρανία του παλαιοκομματισμού και αντιλαμβάνεται την θέση που κατέχει όχι σαν σημείο διαχείρισης επιδοτήσεων αλλά ως ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Οι νέοι άνθρωποι ευτυχώς δίνουν την εντύπωση ότι δεν θέλουν να είναι μικρογραφία του τύπου του πολιτικού που έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Του πολιτικού – με την έννοια του ανθρώπου που ασχολήθηκε στο παρελθόν με τα κοινά και όχι μόνον του πολιτικού-βουλευτή – με την λαϊκίστικη και δήθεν προοδευτική φρασεολογία που είχε όμως ως κεντρικό στόχο να μην αλλάξει τίποτε ουσιαστικό, αποκλείοντας συγχρόνως από τα κοινά κάθε καινοτομία και καθένα που είχε ζήλο και όρεξη για εργασία.
Οι πρωτοβουλίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και τα αλλεπάλληλα ταξίδια του Υφυπουργού Φούχτελ στοχεύουν και σε αυτόν τον τομέα. Ευελπιστούμε ότι μέσω των συναντήσεων, των συζητήσεων και των συνεργασιών αυτών, βασικά τα νέα στελέχη θα γνωρίσουν μίαν άλλη, τελείως καινούργια γι αυτούς πτυχή ελπιδοφόρας, ουσιαστικής, συμμετοχικής και αποτελεσματικής ενασχόλησης με τα κοινά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης».

Εκτιμάτε πώς το κλίμα είναι καλύτερο σήμερα για την ενίσχυση της ελληνογερμανικής φιλίας και συνεργασίας σε διάφορους τομείς; Υπάρχει η διάθεση και από τις δύο πλευρές; Ποιά η άποψή σας;

«Το κλίμα της ελληνογερμανικής φιλίας στηρίζεται σε μακροχρόνια στέρεα θεμέλια που βασίζονται πρωταρχικά στους πάνω από 440.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες της Γερμανίας που ζουν και σε μεγάλο μέρος ευημερούν σε μια χώρα που απλόχερα έδωσε και δίνει σε αυτούς ακριβώς το ίδιο που έδινε και δίνει στους Γερμανούς πολίτες. Αλλά και από ελληνικής πλευράς γίνεται oλοένα και πιο αντιληπτό ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς όρισε εντεταλμένο όχι μόνο για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα αλλά και να προσφέρει συγχρόνως έμπρακτη βοήθεια και βέλτιστες πρακτικές για την επίλυση καυτών θεμάτων. Αυτό ακόμη και αν δεν θέλουν πολλοί να το αντιληφθούν είναι «CONSULTING» σε υψηλό επίπεδο και μάλιστα δίχως κανένα κόστος απολύτως. Ας αναλογιστεί κάποιος πόσο κοστίζει μια μελέτη για την σύνταξη πρότασης διαχείρισης απορριμμάτων από μία συμβουλευτική εταιρεία ή μίας πρότασης για την οργάνωση αγροτουρισμού ή εθελοντικής πυροσβεστικής. Μόνο έτσι θα καταλάβει το μέγεθος, την σημασία και την αξία της βοήθειας που παρέχεται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα αφιλοκερδώς και με σίγουρο όφελος. Εξ άλλου να μην ξεχνάμε αυτό που υπενθύμισε πριν από μερικές μέρες ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ότι «αν θέλεις να βοηθήσεις κάποιον να ξεπεράσει την πείνα του, δεν πρέπει να του δώσεις να φάει ένα ψάρι, αλλά να τον μάθεις να ψαρεύει». Και η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα αρκετή θάλασσα…! Ας μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα της πατρίδας μας, σε αντίθεση με τα προβλήματα άλλων χωρών, δεν προέκυψαν σε καθεστώς ευνομούμενου κράτους και διοίκησης, αλλά κατά κανόνα επειδή δεν υπήρχε καν κάτι τέτοιο».

Σε ποιούς τομείς μπορεί να υπάρξει συνεργασία;

«Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το ελληνικό κράτος και ειδικά η τοπική αυτοδιοίκηση πολύ λίγα είναι τα περιθώρια να αποκλείσει κανείς τομείς συνεργασίας. Υπάρχουν όμως τομείς με μεγάλες προοπτικές και όπου πρέπει άμεσα να υπάρξουν συνεργασίες διότι πολλοί από αυτούς μπορούν γρήγορα να προσφέρουν θέσεις εργασίας και άλλοι να λειτουργήσουν ευεργετικά για τις τοπικές κοινωνίες. Τέτοιοι τομείς είναι π.χ. ο αγροτουρισμός, η διαχείριση απορριμμάτων, η οργάνωση πυροσβεστικών ομάδων από εθελοντές πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και είναι σωστά εξοπλισμένοι, κλπ. Ένας άλλος πολύ σημαντικός τομέας είναι αυτός της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Εδώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ γερμανικών και ελλαδικών φορέων για την καλυτέρευση και την προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε οι σπουδαστές να εξοπλίζονται με τέτοια διπλώματα που να τους δίνουν την δυνατότητα απασχόλησης ή ίδρυσης δικής τους επιχείρησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Και ποιός ο ρόλος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου σε αυτή την προοπτική;

«Ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στον τομέα του. Συγχρόνως στηρίζει τον Εντεταλμένο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Φούχτελ διότι πιστεύει στην αποστολή του, την οποία έχει αγκαλιάσει με πολλή αγάπη και μεγάλες ελπίδες. Μετά από σχεδόν είκοσι έτη δραστήριας παρουσίας στα επιχειρηματικά δρώμενα της Γερμανίας ο DHW έχει όχι μόνον βαρύνοντα λόγο στις ελληνογερμανικές επιχειρηματικές σχέσεις αλλά γνωρίζει τα θέματα, τα προβλήματα και τις ανάγκες της Ελλάδος, οπότε μπορεί να βοηθήσει στην σωστή κατεύθυνση και να οδηγήσει τα πράγματα έτσι ώστε να υπάρξουν σύντομα τα όσον το δυνατόν πιο θετικά αποτελέσματα. Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες θα βγουν πιο δυνατοί από την κρίση και ότι η νέα γενιά θα αναδείξει τον “ NEO EΛΛΗΝΑ” που κρύβει μέσα της και που θα εκπλήξει θετικά τους πάντες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ