Γιάννης Δελόγλου

Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu
.

Είναι μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, Ευρώπης και Ασίας, είναι η Ασία ή η Αφρική της Ευρώπης; Είναι αυτή που έσπειρε τον πολιτισμό σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική και από εκεί σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Τελικά ποια είναι αυτή η χώρα που μας γαλούχησε μέσα σε ψεύτικους παραδείσους, καλλιέργησε το ψέμα, μας έκανε καχύποπτους, προκατειλημμένους, υποκριτές και ό,τι κακό σκεύασμα έχει ο άνθρωπος; Γιατί να φτάσουμε σε αυτά τα χάλια, σε αυτή την παγκόσμια γελοιοποίηση και ανυποληψία και να ψάχνουμε στις στάχτες ελπίδα σωτηρίας; Γιατί ενώ διαθέτουμε άριστους αξιωματικούς στις Ένοπλες Δυνάμεις, που υπερασπίζονται την χώρα όταν και όπου πρέπει, να μην έχουμε το ίδιο συνεπείς κρατικούς λειτουργούς που αμείβονται, για να προστατέψουν τον πολίτη να τον εξυπηρετούν και να του τον παράσχουν κάθε ευκολία φτάνουν στο ακραίο σημείο για κάθε δουλειά-διεκπεραίωση να τον πιέζουν να τους αποδείξει ότι δεν είναι Ελέφαντας;

Ζούμε σε αυτόν τον παράδεισο των μεγάλων φιλοσόφων της αρχαιότητας, των λόγιων και αγίων της Χριστιανοσύνης, που μας διδάσκουν τα μνημεία και τα συγγράμματα, ποια ήταν αυτή η χαρισματική γωνιά του πλανήτη γη; Σε αυτόν τον παράδεισο που κράτησε την ιστορία και τη θρησκεία του στο διάβα των αιώνων αλλά δεν δίδαξε και πολλά πράγματα στους πολιτικούς της τελευταίας εκατονταετίας, εκτός φωτεινών εξαιρέσεων, όπου όταν εμφανιζόταν ένας καλός πολιτικός γινόταν στόχος πολλών πολιτικάντηδων, ανθρώπων της ρεμούλας, της αρπαχτής και της καταστροφής, έως ότου τον απομονώσουν με ό,τι συνεπάγεται για τη ζωή του.

Σε αυτόν τον παράδεισο, που ανέδειξε ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων, σε αυτόν τον παράδεισο που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα παιδιά των δημοτικών σχολείων, γιατί φρόντισαν κάποιοι να διαλύσουν την εκπαίδευση του δημόσιου τομέα, για να γεμίσει η Ελλάδα παραπαιδεία, όταν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αυτή η μέθοδος είναι άγνωστη; Τα παιδιά μορφώνονται στα δημόσια σχολεία χωρίς περιττά έξοδα και οι γονείς απαλλάσσονται από το άγχος, την αγωνία και την αβεβαιότητα.

Σε αυτόν τον παράδεισο γιατί δεν συνελήφθησαν ποτέ οι υπαίτιοι των καταλήψεων των σχολείων, των καταστροφών και των πρωτόγνωρων λεηλασιών; Γιατί ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας φέρνει νέα νομοσχέδια που στην ουσία δεν βοηθούν την λειτουργία της εκπαίδευσης αλλά, αντίθετα, είναι μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής των κυβερνήσεων τους; Ποιοί έφεραν αυτό το ξεχαρβάλωμα στην εκπαίδευση και από πότε η μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών έγινε αποτελεσματική διαχείριση, η μείωση των προσλήψεων εξορθολογισμός, οι απολύσεις εξυγίανση; Σε αυτόν τον παράδεισο, που γινόμαστε μάρτυρες πολλών θλιβερών διενέξεων μεταξύ Ιεραρχών για ασήμαντα γεγονότα, για τα γεωγραφικά όρια των μητροπόλεων, για την εκλογή ενός μητροπολίτη, που πάντα προέρχεται από τον κύκλο των περισσότερων ισχυρών και αγνοούνται αρχιμανδρίτες με κύρος και τεράστια προσφορά στην Εκκλησία, την Κοινωνία και το Έθνος; Αντίθετα ιερωμένοι που ψεύδονται και δημιουργούν προβλήματα γίνονται αιτία διχασμού χωρίς …φόβο Θεού λειτουργούν, εκφωνούν τον Λόγο τής Αλήθειας, της Αγάπης και της Σωτηρίας, μέσα από την εκκλησία και την Ορθοδοξία, κοινωνούν τους πιστούς και βέβαια συγκαταλέγεται στο «εκλεκτό» κομμάτι του πληρώματος της Εκκλησίας.

Σε αυτόν τον παράδεισο όπου καμιά κυβέρνηση δεν ρύθμισε σε Κεντροευρωπαϊκά επίπεδα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι τώρα ύστερα από 30 χρόνια μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ελλάδας. Σε αυτόν τον παράδεισο όπου όλοι κουράζονται να δουλεύουν, όπου επικρατούν οι ημέτεροι των εκάστοτε ισχυρών του πολιτικού συστήματος, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι έως και επτά (7) φορές περισσότεροι από ότι σε μεγάλα με πληθυσμό κράτη όπως Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία. Σε αυτόν τον παράδεισο που πληρώνουν οι μικροί τα λάθη των μεγάλων. Εδώ στην Ελλάδα τής Ευρώπης !!! όπου είναι κλειστά τα καταστήματα όπως και τα φαρμακεία Δευτέρα και Τετάρτη το απόγευμα, τα φαρμακεία και τα ταχυδρομεία κάθε Σάββατο, ενώ στην ΕΕ είναι συνεχώς ανοιχτά από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 8.οο έως τις 18.00 και τα Σάββατα από τις 8.οο έως τις 12.οο. Εκεί, λοιπόν, που είναι ανοιχτά όλα καταστήματα σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μαζί με τα φαρμακεία και τα ταχυδρομεία οι εργαζόμενοι δεν κουράζονται, ενώ εδώ όλοι έχουν τα «κεκτημένα δικαιώματα» της κούρασης. Σε αυτόν τον παράδεισο όπου οι υπερήλικες αμείβονται με το επίδομα πολυτέκνου, γιατί κάποτε ήταν πολύτεκνοι και τώρα με δεκαετίες στην πλάτη αλλά και δισέγγονα εξακολουθούν να είναι … πολύτεκνοι!..

Εδώ όπου συνταξιοδοτούνται εργαζόμενοι ανεξαρτήτου ηλικίας γιατί συμπλήρωσαν ένα συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων ενώ στην Ευρώπη των «σκληρών» ισχύει το όριο ηλικίας και συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με τα εργαζόμενα χρόνια. Εδώ όπου ύστερα από ένα συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων συνταξιοδοτούνται γυναίκες μικρής σχετικά ηλικίας που έχουν ανήλικο παιδί ενώ στην Ευρώπη των «κακών» δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σε αυτή, λοιπόν, τη χώρα των προνομιούχων πολιτικών κανένας από αυτούς δεν χρησιμοποιεί ως οικονομική ασπίδα και σπαθί την πρόσφατη συνέντευξη στο ‘Spiegel‘ του έγκριτου Γερμανού ιστορικού Άλμπρεχτ Ρίτσλ (Albrecht Ritschl) σύμφωνα με την οποία, αν η Γερμανία πιέσει την Ελλάδα τότε η τελευταία μπορεί να εγείρει θέματα πολεμικών αποζημιώσεων και να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου !.Επί πλέον ο Γάλλος οικονομολόγος Ζακ Ντελπλά (Jacque Delpla) σε συνέντευξη του παραχώρησε στη Γαλλική εφημερίδα ‘Les Echos‘ υποστήριξε ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα για τους ίδιους λόγους 575 δις Ευρώ !.. Και εύλογο το ερώτημα κάθε Έλληνα και Ελληνίδας: Γιατί σιωπούν, λοιπόν, … καταπιεζόμενοι «Βολευτές» αντιπρόσωποί μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο; Τίνος συμφέροντα υποστηρίζουν και στηρίζουν τα «στρατιωτάκια» του κυβερνητικού χώρου: Μήπως θα μπορούσαν να μας πουν ανοιχτά και ξάστερα οι υπουργοί του Οικονομικού Τμήματος και οι δεκάδες σύμβουλοί τους γιατί δεν κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η δανειακή Σύμβαση Ελλάδος – κρατών Ευρωζώνης/KFW, που σημαίνει ότι είναι άκυρη, παράνομη και αντισυνταγματική. Γιατί σιωπά, ο κατά τ’ άλλα λαλίστατος, υπουργός των Οικονομικών, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και απ’ ότι λένε διακεκριμένος Συνταγματολόγος κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος;

Μήπως έχει σχέση το κατοχικό δάνειο, που οφείλει το Βερολίνο στη χώρα μας και στις γερμανικές αποζημιώσεις το ότι η δανειακή Σύμβαση υπογράφτηκε από την Ελλάδα και τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης πλην της Γερμανίας; Αντί για τη Γερμανία τη Σύμβαση υπέγραψε η Τράπεζα KFW, «που υπόκειται στις οδηγίες, τελεί υπό την εγγύηση και ενεργεί προς το δημόσιο συμφέρον της Γερμανίας». Βέβαια ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου, μας υπενθυμίζει ότι «αν οι πολίτες ενός κράτους δεν συμβάλλουν στις υποχρεώσεις τους ως πολίτες, τότε το κράτος θα βρεθεί χρεοκοπημένο». Είναι μια αλήθεια που και ο ίδιος γνώριζε δεκαετίες τώρα, όπως γνώριζε και τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας και την πολιτική που αυτοί ασκούσαν και ασκούν … Βρήκε, ας πούμε, την ασθένεια τώρα που την γνωρίζουν όλοι, όπως γνώριζε αυτό που τόνισε «Κανένα κράτος δεν μπορεί να επιβιώσει με δανεικά» η συνταγή του όμως που είναι ; Πώς θα έρθουν επενδυτές όταν κανείς δεν είναι σίγουρος τι θα προκύψει στη συνέχεια. Όταν τα φορολογικά νομοσχέδια είναι κρύα πιάτα που σερβίρονται όλες τις ώρες της ημέρας; Μήπως έχει άδικο ο Τέρενς Κουϊκ –διακεκριμένος δημοσιογράφος-, που αναρωτιέται: «Προσπαθώ να φανταστώ σε ποια Δημοκρατία Πρωθυπουργός της χώρας συνδιαλέγεται υπόγεια με τοκογλύφους δανειστές και την παραδίδει στα χέρια ενός μηχανισμού όπως το Δ.Ν.Τ. Προσπαθώ να φανταστώ σε ποια Δημοκρατία χρεώνεται ένας λαός στις πλάτες του, Μνημόνιο και Δανειακή Σύμβαση, χωρίς τη Συνταγματική συναίνεση της Βουλής !».

Μέσα σε τέτοια παιχνίδια οι θεατές στο σύνολό τους είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν θα βρεθεί ικανός αριθμός επενδυτών, για να διαθέσει κεφάλαια στην Ελληνική Οικονομία. Όταν μάλιστα γνωρίζουν ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, σύμφωνα με την ΑΠ 12043 / 13.05.2011 υπουργική απόφαση (ΑΔΑ 4 Α 35Κ –ΑΓ) απασχολεί έξι (6)! αστυνομικούς για την προσωπική του ασφάλεια-φύλαξη, θα καταλάβουν ότι θα είναι παρακινδυνευμένη η επένδυσή τους, αν υπολογίσει τους τόσους και επώνυμους (ακόμα και δημοσιογράφους) να τους συνοδεύουν αστυνομικοί αμειβόμενοι από το Ταμείο τού Κράτους. Και ναι μεν ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δηλώνει ότι: «χρειαζόμαστε λιγότερα δάνεια και περισσότερες επενδύσεις» υπέγραψε όμως τόσο το Μνημόνιο όσο και το Μεσοπρόθεσμο, που σημαίνουν θηλειά στην οικονομία της Ελλάδας αλλά και στο λαιμό του ελληνικού λαού. Να του υπενθυμίσουμε ακόμη ότι ξέχασε όταν με τη δήλωσή του το 2009: «Η Αθήνα είναι η Καμπούλ της Ευρώπης» προβλημάτιζε σοβαρά τον όποιον επενδυτή θα ήθελε να έλθει στου ανεύθυνου τότε βουλευτή της αντιπολίτευσης χώρου της Καμπούλ. Γιατί και ο νυν βουλευτής και πανεπιστημιακός Κώστας Καρτάλης τους κρούει τον κώδωνα: «διορθώνεται το λάθος με νέο λάθος». Τώρα πια είναι τα πολλά λάθη και ποιο το νέο είναι ένα ακόμη πρόβλημα στα συρτάρια του Έλληνα Πρωθυπουργού. Έτσι τώρα, που το καλάθι της νοικοκυράς έχει μόνο υπομονή, ο υπουργός και Εύβουλος Επιχειρήσεων Παντελής Οικονόμου καλείται να ανακατέψει την τράπουλα, για να βοηθήσει τους μη μετέχοντες ή τουλάχιστον αυτούς που δεν τα έφαγαν μαζί με τον κύριο Θεόδωρο Πάγκαλο !..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ