Στην Τουρκία ξεκινούν αύριο και επίσημα οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 24 Ιουνίου. Οι πρώτες προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων ωστόσο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.Στο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας κατατέθηκε σήμερα η συμφωνία για τη μεγάλη συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της εθνικίστριας Μεράλ Ακσενέρ, το κόμμα Ευτυχίας που είχε προτείνει την υποψηφιότητα του πρώην Προέδρου Γκιούλ και το Δημοκρατικό κόμμα συμφώνησαν να κατέβουν τις βουλευτικές εκλογές με την συμμαχία «του λαού» όπως την ονόμασαν.

Με το ναυάγιο όμως της πρότασης για ευρύτερα υποστηριζόμενη υποψηφιότητα του κ. Γκιούλ αφού η κ. Ακσενερ επέμεινε στην υποψηφιότητα της οδήγησε τα κόμματα σε ξεχωριστούς υποψήφιους. Στις προεδρικές εκλογές κάθε κόμμα θα έχει το δικό του υποψήφιο. Όπως ήταν ευρέως γνωστό, τελικά το κουρδικό κόμμα αναδεικνύει υποψήφιο τον Ντεμιρτάς που δικάζεται προφυλακισμένος.

Παντοδύναμος ο πρόεδρος όταν ελέγχει την βουλή

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να ευνοούν τον κ. Ερντογάν αφού τουλάχιστον σε ότι αφορά τις προεδρικές οι ψήφοι θα διασπαστούν αυξάνοντας τις πιθανότητες για εκλογή του από τον πρώτο γύρο στις 24 Ιουνίου. Το στοίχημα τώρα όπως τονίζουν αναλυτές για την αντιπολίτευση είναι η πλειοψηφία στην βουλή που πλέον θα έχει 600 έδρες. Στο νέο σύστημα ο πρόεδρος είναι παντοδύναμος όταν ελέγχει τη βουλή. Στην προεκλογική περίοδο όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο θα είναι έντονη η εθνικιστική ρητορική.

Παρά το γεγονός ότι οι προεκλογικές εκστρατείες ξεκινούν επίσημα αύριο οι πρώτες ομιλίες έχουν ήδη γίνει. Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε στην Σμύρνη ενώ η κ. Αλσενέρ στο Σκούταρι της Κωνσταντινούπολης κατηγορώντας μάλιστα το πρόεδρο Ερντογάν ότι πούλησε την Κύπρο με τις λανθασμένες του πολιτικές. Για τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι να θεωρηθεί θετικό ότι η προεκλογική περίοδος που αυξάνει την πίεση είναι η συντομότερη που προβλέπει το τουρκικό Σύνταγμα.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ