Στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου νοσηλεύεται από χθες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για λευχαιμία.O Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου και η κατάστασή του είναι σοβαρή. Ο Καβαλιέρε μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι στο νοσοκομείο με ιδιωτικό αυτοκίνητο και υποβλήθηκε σε αξονική και ποζιτρονική τομογραφια PET.

Aρχικά έγινε αναφορά σε πνευμονία, η οποία θεωρήθηκε ότι δεν είχε θεραπευθεί αποτελεσματικά κατά την προηγούμενη εισαγωγή του Μπερλουσκόνι στο ίδιο νοσοκομείο πριν από μια εβδομάδα. Σήμερα όμως ο ιταλικός Τύπος γράφει ότι υπάρχει πρόβλημα λευχαιμίας και το πρακτορείο ειδήσεων Αnsa αναφέρεται πιο γενικά σε σοβαρό αιματολογικό πρόβλημα.

Όπως φαίνεται, δηλαδή, η πνευμονία είναι συνέπεια ενός χρόνιου, σημαντικού προβλήματος υγείας, που οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με όποια μέσα διαθέτουν.

Με μηχανική υποστήριξη στην εντατική

Ο «Καβαλιέρε» βρίσκεται στην εντατική μονάδα θεραπείας και η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά. Όπως έγινε γνωστό, όμως, σήμερα μίλησε τηλεφωνικά, με τον υπουργό εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και τον εκπρόσωπο του κόμματός του Φόρτσα Ιτάλια στην βουλή, Πάολο Μπαρέλι. Τους ζήτησε «να προωθήσουν όλες τις κομματικές δραστηριότητες διότι η Ιταλία χρειάζεται την πολιτική αυτή δύναμη».

Από το πρωί στο Σαν Ραφαέλε άρχισαν να φθάνουν οι στενότεροι συγγενείς του «μίστερ τιβί»: ο μικρότερος γιος του, Λουίτζι, ο αδελφός του, Πάολο Μπερλουσκόνι, ενώ χθες τον επισκέφθηκαν και τα πέντε παιδιά του. Κοντά του βρίσκεται και η σύντροφός του, Μάρτα Φασίνα. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε μπορεί εκδοθεί ιατρικό ανακοινωθέν με πιο αναλυτική ενημέρωση.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για κρίσιμη κατάσταση αν και όλοι (από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι μέχρι την κεντροαριστερά και τον γραμματέα της Λέγκα και υπουργό υποδομών Ματέο Σαλβίνι) εύχονται ο Σίλβιο να καταφέρει να κερδίσει την καθοριστική αυτή μάχη.

Είναι σαφές ότι πρόκειται -με τις όποιες υπερβολές και επιτυχίες του- για έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της σύγχρονης Ιταλίας. Και ουδείς αμφισβητεί ότι ο Σίλβιο, με την μαχητικότητά του, εξέπληξε συχνά φίλους και αντιπάλους.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ