3. Από την τελετή έναρξης διακρίνονται από αριστερά ο π. Αθανάσιος, ο π. Βύρων, ο π. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιάκωβος, η Γενική Πρόξενος κ. Ιωάννα Ευθυμιάδου και η κ. Μαρία Χατζηνάκου-Λίτσα.

Ρεπορταζ, φωτο: Μαρία Χατζηνάκου.

Το πρωϊ της 25ης Μαϊου εκατοντάδες νέοι από διάφορες ελληνικές ορθόδοξες  κοινότητες συνοδευόμενοι από τους γονείς τους συνέρρεαν στο στάδιο του Λυκείου Stagg στο Palos Hills, Illinois, για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων (Junior Olympics). Η τελετή έναρξης άρχισε με την αφή της Ολυμπιακής φλόγας, με τους εθνικούς ύμνους Η.Π.Α. και Ελλάδος καθώς και προσευχή. Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Σικάγου κ.κ. Ιάκωβος, οι ιερείς της διοργανώτριας κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,  καθώς κ

Αφή Ολυμπιακής φλόγας.
Αφή Ολυμπιακής φλόγας.

αι ιερείς άλλων εκκλησιών που συνόδευαν τους νέους της κοινότητάς τους, η Γενική Πρόξενος στο Σικάγο κ. Ιωάννα Ευθυμιάδου, ο συντονιστής εκπαίδευσης του Προξενείου κ. Ευάγγελος Κασβίκης, η κ. Μαρία Χατζηνάκου-Λίτσα υπεύθυνη του Γραφείου Παιδείας Μητρόπολης Σικάγου  και εκπρόσωποι άλλων ελληνικών φορέων της ευρύτερης περιοχής Σικάγου.

  Το γεγονός αυτό λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σταθερά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαϊου (Memorial Day weekend) στον ίδιο χώρο από το 1982, όταν ο πατήρ Κοσμάς Καραβέλλας, βοηθός ιερέα τότε στην εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, μαζί με τον Επίσκοπο Σικάγου κ.κ. Ιάκωβο για πρώτη φορά εγκαινίασαν τον θεσμό αυτό. Το ετήσιο αυτό γεγονός που φιλοξενεί η κοινότητα της εκκλησίας του Αγ. Κωνσταντίνου  υπό την καθοδήγηση του ιερέα κ. Νικολάου Ιωνά συγκεντρώνει παιδιά από 7 έως 18 χρονών για να αγωνιστούν υπό το πνεύμα του χριστιανικού αθλητισμού. Οι αγώνες πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της εκκλησίας καθώς και του γειτονικού σχολείου Stagg και του κολεγείου Moraine Valey.

  Φέτος συμμετείχαν νέοι από 37 ελληνορθόδοξες κοινότητες των Μεσοδυτικών Πολιτειών Illinois, Indiana, Wisconsin, Missouri, Monnesota και Iowa που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Σικάγου (πρώην Επισκοπή). Οι νέοι αγωνίζονται σε διάφορα ομαδικά και ατομικά αθλήματα όπως Basketball, Volleyball, Soccer, Tennis, Softball, Checkers, Σκάκι, επιτραπέζιο τεννις, κολύμβηση, τρέξιμο, και άλλα αγωνίσματα στίβου. Όλα τα παιδιά αγωνίστηκαν με σθένος και ευγενή άμιλλα για να κατακτήσουν την πρώτη θέση. Με περηφάνεια για την νίκη τους ελάμβαναν το τιμητικό μετάλιο του νικητή και ανέβαιναν στο βάθρο για να φωτογραφηθούν.

  Μετά το τέλος των αγώνων οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στις κοινότητές τους πιστεύοντας ότι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό όχι μόνο για τους ίδιους και την ομάδα τους αλλά και για τον ορθόδοξο ελληνισμό. Δίνονται επιπλέον και υποτροφίες που ανέρχονται στα 2,000 δολλάρια για τις σπουδές στο πανεπιστήμιο σε όσους από τους συμμετέχοντες επιδεικνύουν δυνατή πνευματική ζωή, ακαδημαϊκή επιτυχία, επιδεξιότητα στο γράψιμο και κοινωνική προσφορά.

  Η οικονομική συμβολή των μελών της ελληνορθόδοξης κονότητας ή και μεμονομέων ατόμων, οργανισμών και ελληνικών επιχειρήσεων καθώς και η σκληρή δουλειά πολλών εθελοντών συμβάλλουν στην επιτυχία του θεσμού για 22 χρόνια τώρα.

  Οι δεσμοί που δημιουργούνται από όσους συμμετείχαν σ’αυτό το αθλητικό γεγονός παραμένουν δυνατοί και πολλοί απ’αυτούς γονείς τώρα φέρνουν τα παιδιά τους για να αγωνιστούν ή συμμετέχουν ως εθελοντές. Μέσα από τον θεσμό αυτό δημιουργούνται επίσης  και φιλίες που διαρκούν για μια ολόκληρη ζωή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ