Γερμανικές αρχές απέλασαν στην Τυνησία πρώην σωματοφύλακα του Οσάμα Μπιν Λάντεν παρά την απαγόρευση δικαστηρίου. Οι δικαστές θεωρούν την πράξη «κατάφωρα παράνομη». Ερωτηματικά για τις συνθήκες απέλασης.Η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της πόλης Γκελσενκίρχεν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας την Παρασκευή είναι πλήγμα για τις γερμανικές αρχές: Η απέλαση του Σάμι Α. στην Τυνησία ήταν «κατάφωρα παράνομη» και «προσβάλλει βασικές αρχές του κράτους δικαίου». Ο Σάμι Α. θα πρέπει «άμεσα με έξοδα της υπηρεσίας αλλοδαπών να μεταφερθεί ξανά στη Γερμανία.» Το ίδιο δικαστήριο είχε αποφασίσει αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα Σάμι Α. να μην απελαθεί στην πατρίδα του, την Τυνησία. Παρ' όλα αυτά μεταφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής με ειδικά μισθωμένο αεροπλάνο από το Ντίσελντορφ στην Τύνιδα.

Από το 2006 προσπάθειες για απέλαση

Ο Σάμι Α. είχε έρθει το 1997 για σπουδές στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, το 2000 φεύγει για το Αφγανιστάν όπου εκπαιδεύεται στρατιωτικά από την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, άνηκε για ένα διάστημα στην προσωπική φρουρά του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Επιστρέφοντας στη Γερμανία δραστηριοποιείται, πάντα σύμφωνα με τις αρχές, ως κήρυκας της ισλαμιστικής αίρεσης των Σαλαφιστών. Παρά τις όποιες κατηγορίες, γεγονός είναι πάντως ότι η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία αναγκάσθηκε να αναστείλει τις έρευνες εναντίον του επειδή δεν ήταν σε θέση να τεκμηριώσει την υπόνοια τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Από το 2006 προσπαθούν οι γερμανικές αρχές να απελάσουν τον Σάμι Α.. Κάθε φορά που προσέφευγε στα δικαστήρια ενάντια στην εκτέλεση της απέλασης, δικαιωνόταν. Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιο δικαστήριο αναγνώριζε την επικινδυνότητα του, απέρριπτε την απέλαση επειδή θεωρούσε μεγάλη την πιθανότητα να υποστεί στην Τυνησία βασανιστήρια, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση. Η απόφαση του δικαστηρίου του Γκελσενκίρχεν την Πέμπτη το απόγευμα να απορρίψει την απέλαση κινούνταν στην ίδια λογική. Όταν στάλθηκε την Παρασκευή το πρωί στις 8.30 η δικαστική απόφαση στις αρμόδιες γερμανικές αρχές, ο Σάμι Α. βρισκόταν ήδη στην Τύνιδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, οι αρχές της Τυνησίας έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να τον εκδώσουν στη Γερμανία.

Ποιος ευθύνεται για την απέλαση;

Το ζητούμενο τώρα είναι ποιος ευθύνεται για την απέλαση. Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που ήταν αρμόδιο για την άμεση απέλαση, παραπέμπει σε απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου Γκελσενκίρχεν την Τετάρτη, η οποία δικαιώνει την απόφαση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών την πόλης Μπόχουμ, όπου ζούσε ο Σάμι Α.. Η εν λόγω υπηρεσία είχε εκδώσει μια «επ' απειλή απέλαση» εναντίον του. Στη βάση αυτής της δικαστικής απόφασης οι αρχές τον απέλασαν την Παρασκευή το πρωί. Αντιδρώντας άμεσα, το δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι μια «επ' απειλή απέλαση» δεν σημαίνει ότι κάποιος πράγματι θα απελαθεί. Εκτός αυτού οι αρχές γνώριζαν ότι η δικηγόροι του Σάμι Α. είχαν ασκήσει ανακοπή στο δικαστήριο και ότι εκκρεμούσε απόφαση.

Αρμόδια για την όλη διαδικασία της απέλασης ήταν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασύλου και Προσφύγων (BAMF) που υπόκειται στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Ζεεχόφερ πρόβαλε συχνά το παράδειγμα του Σάμι Α. για να καταδικάσει τον κατά την άποψη του επιεική τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται στη Γερμανία επικίνδυνοι ισλαμιστές. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν ο κ. Ζεεχόφερ γνώριζε εκ των προτέρων για την απέλαση ή ακόμη αν εμπλέκεται στην όλη υπόθεση. Εκπρόσωπος του υπουργείου του δήλωσε πάντως ότι ο υπουργός ενημερώθηκε για την πραγματοποίηση της απέλασης αφότου το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Τύνιδα. Βέβαια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι το υπουργείο του είχε ήδη ενημερωθεί τη Δευτέρα ότι ο Σάμι Α. επρόκειτο να απελαθεί εντός της εβδομάδας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο