Υποψίες για παραποίηση στοιχείων που αφορές τις εκπομπές καυσαερίου στη Renault. Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενδέχεται να αποτελέσουν κόλαφο για την εταιρεία εάν επιβεβαιωθούν.Βρίσκεται η Γαλλία αντιμέτωπη με ένα σκάνδαλο παραποίησης τιμών για τις εκπομπές ρύπων σε αυτοκίνητα της Renault; Διαρροές από έκθεση της γαλλικής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης και προστασίας καταναλωτών του Παρισιού φέρνουν τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία σε δύσκολη θέση. Σε αυτήν γίνεται λόγος για στρατηγικές εξαπάτησης προκειμένου να παραποιηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων στις εκπομπές καυσαερίων.

Οι επενδυτές αντέδρασαν με ανησυχία και οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν κατά 7% την Παρασκευή σε σχέση με την Τετάρτη, όταν ακόμη δεν είχαν αποκαλυφθεί τα νέα στοιχεία.

H Renault διαψεύδει κατηγορηματικά

Η εταιρεία από την πλευρά της αντιδρά με έντονο τρόπο και διατείνεται ότι άδικα κατηγορείται. Έτσι ο Τιερί Μπολορέ, υπεύθυνος για την ανταγωνιστικότητα στην εταιρεία, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η Renault δεν αξίζει αυτή τη μεταχείριση. Είμαστε σοκαρισμένοι, άναυδοι και εξοργισμένοι θα έλεγα». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι «η Renault δεν εξαπάτησε, δεν παραπλάνησε».

Μετά από το σκάνδαλο με τους ρύπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen η Γαλλία είχε αναθέσει τη διενέργεια αντίστοιχων ερευνών στη χώρα. Η υπόθεση της VW, που χρησιμοποιούσε ένα ειδικό λογισμικό για να παραποιεί τα αποτελέσματα σε τεστ εκπομπής ρύπων, είχε προκαλέσει σκάνδαλο το 2015.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν τώρα για τη Renault από εφημερίδες όπως η «Liberation» και η «Les Echos» θέλουν την εταιρεία να έχει ρυθμίσει την εκπομπή καυσαερίων με τρόπο ώστε να «πιάνει» τις απαραίτητες τιμές στο εργαστήριο, αλλά να μη λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες (στον δρόμο). Η υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας κάνει λόγο για συνειδητή και σκόπιμη στρατηγική, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στο περιεχόμενο της έκθεσης. Από την άλλη πλευρά ο Τ. Μπολορέ της Renault υποστηρίζει ότι «Τα αυτοκίνητα Renault δεν εξοπλίστηκαν ποτέ με τέτοια συστήματα».

Το δύσκολο έργο των ερευνητών

Οι γαλλικές υπηρεσίες καλούνται να εξετάσουν εάν στην περίπτωση της Renault υπήρξε παραπλάνηση των καταναλωτών για τις βασικές ιδιότητες του αγορασμένου προϊόντος. Γι' αυτό μπορεί να επιβληθεί ποινή μέχρι και έως 10% του μέσου όρου του τζίρου των τελευταίων τριών ετών. Και μόνο οι κατηγορίες όμως μπορούν να βλάψουν σημαντικά το προφίλ της εταιρείας.

Μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα εάν η Renault μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πραγματικά προβλήματα στο θέμα των ρύπων μπορούν να δώσουν μόνο οι έρευνες. Και αυτές είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσουν εξαιτίας της πολυπλοκότητας της υπόθεσης.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ