Στο τηλεοπτικό μήνυμά του προς τον γερμανικό λαό για την 8η Μαΐου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στην Ουκρανία. «Στεκόμαστε στο πλευρό αυτών που δέχονται επίθεση.»«Αυτή η 8η Μαΐου δεν μοιάζει με καμιά άλλη».«Ποτέ ξανά πόλεμος. Ποτέ ξανά γενοκτονία. Όχι άλλο καθεστώς βίας». «Υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Στεκόμαστε στο πλευρό αυτών που δέχονται επίθεση. Στηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στον κατακτητή».

Το μήνυμα-διάγγελμα του καγκελάριου Σολτς με αφορμή τους σημερινούς εορτασμούς για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την 8η Μαΐου δεν θα μπορούσε φέτος να έχει άλλο περιεχόμενο από αυτό.

Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία επισκιάζει τα πάντα κι έτσι ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, στο δεύτερο διάγγελμά του από το ξέσπασμα του πολέμου, επέλεξε να στείλει το εξής μήνυμα: «Θα θριαμβεύσουν η ελευθερία και η ασφάλεια. Όπως η ελευθερία και η ασφάλεια νίκησαν τη δουλεία, τη βία και τη δικτατορία πριν από 77 χρόνια».

«Η κληρονομιά της 8ης Μαΐου»

Κεντρική θέση στο μήνυμά του γι’ αυτή την ξεχωριστή ημέρα είχε η σύνδεση της υποστήριξης της Ουκρανίας με την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, η οποία απορρέει ακριβώς από τη φρίκη που προκάλεσε η ίδια κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πήραμε ένα θεμελιώδες μάθημα από την καταστροφική ιστορία της δικής μας χώρας την περίοδο 1933-1945» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτό ακριβώς το «Ποτέ ξανά!» είναι η «κληρονομιά της 8ης Μαΐου».

Όπως αναμενόταν, επανέλαβε για μια ακόμη φορά τους λόγους, οι οποίοι επιτάσσουν τη δεδομένη στιγμή την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αλλάζοντας άρδην τη γερμανική πολιτική ασφάλειας περασμένων δεκαετιών. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Γερμανία δεν θα προβεί σε καμία «μονομερή ενέργεια», ότι κάθε κίνηση γίνεται σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους αλλά και ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση που θα μπορούσε να καταστήσει το ΝΑΤΟ «εμπόλεμο μέρος».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες επανέλαβε τέλος τον όρκο που ο ίδιος έδωσε ως καγκελάριος: «Να μην βλάψω τον γερμανικό λαό: αυτό περιλαμβάνει την προστασία της χώρας και των συμμάχων μας από κινδύνους».

Παρέμβαση και του προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Νωρίτερα μέσα στη μέρα και ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερθέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα με αφορμή τα 77 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καλεσμένος σε κεντρική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων.

«Στις 8 Μαΐου φέτος το όνειρο για μια κοινή ευρωπαϊκή στέγη κατέρρευσε. Ένας εφιάλτης πήρε τη θέση του. Η 8η Μαΐου είναι ημέρα πολέμου» ανέφερε εμφατικά ο Γερμανός πρόεδρος. Έκανε λόγο μάλιστα για «τέλος εποχής» και δεν δίστασε να αποκαλέσει τον Πούτιν «ψεύτη», ο οποίος προβαίνει σε «κυνική παραχάραξη της ιστορίας».

Λόγια που για άλλη μια φορά ξαφνιάζουν να τα ακούμε από έναν Γερμανό πρόεδρο της Δημοκρατίας, που βάσει της συνταγματικής του αποστολής επιτελεί κυρίως τυπικά και συμβολικά καθήκοντα. Οι περιστάσεις όμως είναι πλέον τέτοιες που δεν χωρά σιωπή και θεσμική αποστασιοποίηση.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ