Έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάνει τον απολογισμό του στην Ομοσπονδιακή Βουλή.Από θέση ισχύος και με εμφανή ικανοποίηση γιατί διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που είχαν προβλέψει την κατάρρευση της ενεργειακής τροφοδοσίας στη Γερμανία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στους κρίσιμους χειρισμούς των τελευταίων 12 μηνών: «Καταφέραμε περισσότερα απ' όσα πίστευαν οι περισσότεροι», δήλωσε. «Η Ουκρανία κατάφερε να απαντήσει στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, ενώ εμείς ενισχύσαμε την ενότητα και την πολιτική συνοχή της Ευρώπης».

«Κάποιοι έκαναν λόγο για παγωμένα σπίτια, για παράλυση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας, για κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής, για ένα 'φθινόπωρο έντασης' ή για τον 'χειμώνα της οργής', αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη», πρόσθεσε. Σημείωσε μάλιστα ότι η κατασκευή των LNG τέρμιναλς για αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία ολοκληρώθηκε σε «χρόνο-ρεκόρ», ενώ παραμένει στόχος της γερμανικής κυβέρνησης «να παράγουμε το 80% της ενέργειάς μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030». Σήμερα οι αποθήκες φυσικού αερίου παραμένουν γεμάτες κατά 70% και αυτό «αποτελεί μία καλή αφετηρία για να βγάλουμε και τον επόμενο χειμώνα», ανέφερε ο καγκελάριος, απαντώντας σε πρόσφατη κριτική της αντιπολίτευσης για το ζήτημα αυτό.

Πάντως ο Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις προοπτικές ειρηνικής διευθέτησης στο άμεσο μέλλον. «Το ανοιχτό ερώτημα είναι, εάν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν θα ήταν διετεθειμένος να ασπαστεί τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων και να διαπραγματευθεί μία 'δίκαιη ειρήνη', αλλά προς το παρόν ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν επ' αυτού. Αντιθέτως, ο Πούτιν προσφεύγει σε απειλές, όπως δείχνει η αναστολή της ρωσικής συμμετοχής στη διεθνή σύμβαση New Start για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων».

Μειωμένος αμυντικός προϋπολογισμός το 2023;

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς άσκησε έντονη κριτική στο κομμάτι του αμυντικού προϋπολογισμού και της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. «Χωρίς τη βοήθεια των Αμερικανών, σήμερα το Κίεβο και η υπόλοιπη Ουκρανία θα είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε τον καγκελάριο για ανακολουθία λόγων και έργων όσον αφορά τις υποσχέσεις για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.

«Πέρσι λέγατε ότι θα ενισχυθεί η Μπούντεσβερ, ενώ εφεξής θα δίνουμε πάνω από 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο αμυντικός προυπολογισμός του 2023 έχει μειωθεί κατά 300 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2022, κατά συνέπεια όχι μόνο δεν πλησιάζουμε τον στόχο, αλλά μάλλον απομακρυνόμαστε από αυτόν», ανέφερε. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Όλαφ Σολτς για επικαλύψεις αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην καγκελαρία, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας.

Μία ιδιαίτερη στιγμή της συζήτησης ήταν η ένταση που εκδηλώθηκε μεταξύ των Πρασίνων και του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), όταν η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Μπρίτα Χάσελμαν χαρακτήρισε «λανθασμένο» το δίλημμα «διπλωματία ή όπλα», που, όπως λέει, προβάλλει η Αριστερά. «Αν η Ουκρανία σταματήσει να μάχεται, τότε θα σταματήσει να υπάρχει» τόνισε η Μπρίτα Χάσελμαν. Η «Πράσινη» υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δεν παρέστη στη συζήτηση, καθώς πραγματοποιεί επσκεψη στην Ινδία. Το παρών έδωσε ο νέος πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο Αλεξέι Μακέγιεφ.

Αποστάσεις από την AfD

Το εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που λέγεται ότι διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία, επιχείρησε να τηρήσει μετριοπαθή στάση στη συζήτηση της Πέμπτης, αλλά κατά βάση επέμεινε στη γραμμή ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας πόλεμος» και «οι δύο πλευρές θα πρέπει να εστιάσουν σε μία διπλωματική λύση».

Μιλώντας στην Μπούντεσταγκ ο συμπροεδρεύων της AfD Τίνο Κρουπάλα ισχυρίστηκε ότι «από αυτόν τον πόλεμο η Ουκρανία είναι εξίσου χαμένη, όσο και η Ρωσία. Για μία ακόμη φορά υπάρχει μόνο ένας νικητής και αυτός είναι οι ΗΠΑ».

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ