Ήταν άλλη μια σημαντική μέρα για τη γερμανική βουλή: για την καταδίκη των “εγκλημάτων πολέμου” των Ρώσων στην Μπούτσα και την παραδοχή, ακόμη μια φορά, ίδιων λαθών. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Ρωσία να νικήσει σ’ αυτόν τον πόλεμο». Αυτό ήταν το μήνυμα του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς χθες στη γερμανική Βουλή κατά τη δεύτερη εμφάνισή του μετά την ανάληψη της καγκελαρίας ενώπιον των βουλευτών για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις.

Μάλιστα η διαδικασία των ερωτήσεων προς τον καγκελάριο διεξάγεται τρεις φορές τον χρόνο, πριν από τα Χριστούγεννα, πριν από το Πάσχα και πριν από το καλοκαίρι κι έχει θεσμοθετηθεί στον κανονισμό της βουλής από το 2019. Ωστόσο εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών ο Όλαφ Σολτς «έσπασε» και αυτό το προηγούμενο.

Αμέσως μετά την ώρα των ερωτήσεων, ακολούθησε συζήτηση στην Ολομέλεια για τα εγκλήματα στην Μπούτσα και τη στάση της Γερμανίας, στην οποία καταγράφηκαν για άλλη μια φορά οι διαφορετικές τάσεις ως προς το θέμα των κυρώσεων αλλά και η κριτική προς την κυβέρνηση για ολιγωρία απέναντι στην Ουκρανία, υπό τον φόβο να διακοπεί η τροφοδοσία με ρωσικό φυσικό αέριο.

«Εγκλήματα πολέμου, όταν δολοφονούνται άμαχοι»

Μετά την ομιλία-σταθμό του Όλαφ Σολτς της 27ης Φεβρουαρίου και την ανακοίνωση της ριζικής αλλαγής πλεύσης στη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, ο καγκελάριος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ευθύς και καταγγελτικός απέναντι στη Ρωσία, σε πολιτικούς τόνους που δεν τον χαρακτήριζαν, τουλάχιστον μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Λίγες μόλις μέρες μετά τα αποτρόπαια εγκλήματα κατά αμάχων στην Μπούτσα δυτικά του Κιέβου, η καταδίκη και από τον Όλαφ Σολτς ήταν σκληρή και απερίφραστη:«Όταν δολοφονούνται άμαχοι, τότε πρόκειται για εγκλήματα πολέμου». Όπως είπε: «Οι Ρώσοι διέπραξαν σφαγή αμάχων στη Μπούτσα (…) Oι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν». Ο Γερμανός καγκελάριος έκανε λόγο για έναν πόλεμο καταστροφικό και «αυτοκαταστροφικό» για τη Ρωσία.

Για όλους αυτούς τους λόγους εξήγγειλε από το βήμα της βουλής την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της Ουκρανίας με νέες προμήθειες όπλων. «Ο,τιδήποτε απαιτείται και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά, παρέχοντας έτσι στήριξη σε πρόταση της προέδρου της επιτροπής Άμυνας στη Μπούντεσταγκ Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν,η οποία τάχθηκε υπέρ της αποστολής βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και αρμάτων μάχης, λαμβάνοντας υπόψιν την κλιμάκωση της βίας.

Πρέπει ωστόσο να ειπωθεί ότι η πίεση που ασκείται στον Γερμανό καγκελάριο και την κυβέρνησή του ως προς αυτό το ζήτημα είναι μεγάλη. Έτσι και χθες, βουλευτές της αντιπολίτευσης του επέρριψαν καθυστερήσεις και αναποφασιστικότητα, την ώρα που άλλες χώρες όπως η Τσεχία έχουν δώσει το πράσινο φως ακόμη και για αποστολή αρμάτων μάχης για στήριξη του ουκρανικού στρατού. Mάλιστα σύμφωνα με τον συμπρόεδρο των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ, πολλά γερμανικά πάντσερ στέκουν απλώς αχρησιμοποίητα, ενώ θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα.

Ανεξαρτησία από ρωσικά ορυκτά καύσιμα εδώ και τώρα

Κεντρικό ρόλο στην ομιλία Σολτς κατείχε το ενεργειακό ζήτημα, με τον ίδιο να τονίζει ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ» η Γερμανία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη από τη ρωσική ενέργεια, ειδικότερα από τα ορυκτά καύσιμα – χωρίς να αναφερθεί ρητά στο «καυτό» θέμα του φυσικού αερίου και ενδεχόμενου εμπάργκο.

Ο καγκελάριος αναγνώρισε τα λάθη προηγούμενων δεκαετιών ως προς την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, κινούμενος έτσι στο κλίμα των τελευταίων ημερών, μετά την παραδοχή λαθών τόσο από τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ όσο και από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Αυτές όμως οι διαδοχικές «συγγνώμες» δεν έμειναν ασχολίαστες από τους βουλευτές. O συμπορόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς χαρακτήρισε «βαθιά απρεπείς και επαίσχυντες» τις πρόσφατες δηλώσεις του Σταϊνμάιερ και της Μέρκελ, τους οποίους πολλοί αποκαλούν «συνεργούς του Πούτιν».

Στο πλαίσιο αυτό ο Όλαφ Σολτς παρείχε και πλήρη στήριξη στον υπ. Οικονομίας και αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ουκρανία ανακοίνωσε το λεγόμενο «Πασχαλινό Πακέτο» για την άμεση στήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της αιολικής. Ανακοίνωσε επίσης την επιτάχυνση διαδικασιών για δημιουργία τερματικών σταθμών αποθήκευσης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ενώ συνέχισε να τάσσεται κατά μιας επιστροφής στη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ