Ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο καγκελάριος Σολτς παρουσίασε για μια ακόμη φορά τις γερμανικές θέσεις για την Ουκρανία. Σύνοδος των υπ. Οικονομικών του G7 στη Βόννη.«Όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο: Η Ρωσία δεν επιτρέπεται να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει». Τα λόγια αυτά του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς σήμερα στην Ολομέλεια της Γερμανικής Βουλής συνοψίζουν τη δικαιολογητική βάση των γερμανικών αποφάσεων απέναντι στην Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία. Ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία στις 30 και 31 Μαΐου, ο Όλαφ Σολτς θέλησε να καταστήσει σαφή ενώπιον των Γερμανών βουλευτών την αμέριστη στήριξή της κυβέρνησης προς την Ουκρανία με περαιτέρω προμήθειες οπλικών συστημάτων.

«Η ειρήνη είναι κάτι που μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο, μόνο αν είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε. Αυτό είναι το μάθημα από τη βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Η βοήθεια στην Ουκρανία πρέπει να παρασχεθεί «γρήγορα και με πραγματισμό» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς. Απορρίπτει ωστόσο τη δεδομένη στιγμή ταχείες διαδικασίες για μια μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Στο επίκεντρο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής αναμένεται να βρεθούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ένα νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία με ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά και η μελλοντική σχέση Ουκρανίας-EE.

Φινλανδία, Σουηδία και Δυτικά Βαλκάνια στην ομιλία

Ο Γερμανός καγκελάριος τάχθηκε ωστόσο υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία με τη συνεισφορά ευρωπαίων αλλά και διεθνών εταίρων, κάτι που έχει ήδη προτείνει η Κομισιόν, με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο.

Αναφέρθηκε επίσης στα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι ενισχύεται και η ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερη μνεία επιφύλαξε στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που εδώ και χρόνια καταβάλουν προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ. Μάλιστα ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στις χώρες αυτές αμέσως μετά την κρίσιμη Σύνοδο Ουκρανίας-EE.

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών από την αξιωματική αντιπολίτευση, Φρίντριχ Μερτς, άσκησε για άλλη μια φορά κριτική στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, παρά τις δεσμεύσεις, δεν έχει ακόμη παραδώσει σχεδόν κανένα οπλικό σύστημα στην Ουκρανία. Ζήτημα μάλιστα από τον καγκελάριο Σολτς να απαλλάξει από τα καθήκοντά της την υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

G7 υπ. Οικονομικών στη Βόννη

Tην ίδια ώρα στη Βόννη και συγκεκριμένα στο Πέτερσμπεργκ, πρώην ξενώνα της γερμανικής κυβέρνησης όσο η πόλη ήταν πρωτεύουσα, συνεδριάζουν σήμερα οι υπ. Οικονομικών του G7 με κεντρικό θέμα την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. Το Κίεβο έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι χρειάζεται περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια για το επόμενο τρίμηνο (και συγκεκριμένα 5 δισεκατομμύρια ανά μήνα) προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες εν καιρώ πολέμου, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη προαναγγείλει βραχυπρόθεσμη βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 7 δις δολαρίων.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών και προεδρεύων του G7 Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η «ικανότητα δράσης» του ουκρανικού κράτους, εξαίροντας τον αγώνα των Ουκρανών για ελευθερία και δημοκρατία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ