Ισοψηφία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στα πρώτα exit polls. Τρίτοι οι Πράσινοι, κρίσιμη μάχη ανάμεσα σε Πράσινους και Φιλελεύθερους.Τα exit poll που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των 60.000 εκλογικών κέντρων στις 19.00 ελληνική ώρα επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Σύμφωνα με αυτά τα exit poll οι Σοσιαλδημοκράτες και τα Χριστιανικά Κόμματα συγκεντρώνουν 25% των ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι τα χριστιανικά κόμματα καταγράφουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους.

Την τρίτη θέση φαίνεται να κατακτούν οι Πράσινοι με 15%. Ακολουθεί νέα ισοψηφία ανάμεσα στους Φιλελεύθερους (FDP) και το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που συγκεντρώνουν από 11% των ψήφων. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) καταγράφει απώλειες και, σύμφωνα πάντα με τα πρώτα axit poll, περιορίζεται στο 5%, δηλαδή ακριβώς στο όριο που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την είσοδο στη Βουλή.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2017 τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων διαμορφώνονται, κατά προσέγγιση και με κάθε επιφύλαξη, ως εξής (σε παρένθεση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2017)

+5,5%/ +4,5% SPD (20,5%)
-7,9%// -8,9% CDU/CSU (32,9%)
+4,1/ +6,1% Grüne (8,9%)
+0,3%/ 3,3% FDP (10,7)
-1,6%/ 1,6%% AfD (12,6%)
-4,2%/ 4,2% Die Linke (9,2%)

Οι ειδικοί προβλέπουν μία μακρά εκλογική βραδιά. Τα αποτελέσματα των exit poll βασίζονται στη δημοσκόπηση που διεξάγουν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έξω από επιλεγμένα εκλογικά κέντρα, μετά την έξοδο των ψηφοφόρων. Η διαφορά με τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές είναι ότι ο ψηφοφόρος δεν απαντά για τις προθέσεις του, αλλά για τοποιο κόμμα πραγματικά έχει ψηφίσει. Σε λίγη ώρα θα δημοσιευτούν τα πρώτα προγνωστικά. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και η επιστολική ψήφος. Το ποσοστό της επιστολικής ψήφους υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40%.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ