Πριν από δέκα χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποτε η ανεργία στη Γερμανία θα κατέρριπτε το ένα ιστορικά χαμηλό ρεκόρ μετά το άλλο. Θα επηρεάσει την απασχόληση η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη;Οι ειδικοί σε ζητήματα απασχόλησης αποφεύγουν πια τις προβλέψεις για τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις στην αγορά εργασίας στη Γερμανία, μιας και η πραγματικότητα έχει διαψεύσει πολλές φορές μέχρι σήμερα τις απαισιόδοξες προγνώσεις. Ακόμα και τώρα που η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με χαμηλούς ρυθμούς οι ερευνητές δεν αναμένουν επιπτώσεις στην απασχόληση. Το μόνο σημείο διαφωνίας τους είναι οι ρυθμοί μείωσης των ανέργων.

Από την οπτική γωνία του 2005 το σημερινό επίπεδο ανεργίας αποτελεί αδιαμφισβήτητα έκπληξη. Τότε οι άνεργοι ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια, ενώ σήμερα είναι πολύ λιγότεροι από 2,5 εκατομμύρια. Εκτιμάται ωστόσο ότι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξη της οικονομίας θα σταματήσουν την καθοδική πορεία της ανεργίας.

Ο Έντζο Βέμπερ, διευθυντής του τμήματος προγνώσεων στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανεργία και το Επάγγελμα ΙΑΒ, εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια συρρίκνωσης των ανεργίας. Κυρίως όμως για τους βραχυπρόθεσμα και όχι του μακροχρόνια ανέργους.

Δύσκολα βρίσκουν δουλειά μακροχρόνια άνεργοι

Η πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί ο τομέας της απασχόλησης την επόμενη πενταετία ή δεκαετία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, εκτιμούν όσοι ερευνούν την αγορά εργασίας. Κι αυτό διότι υπάρχουν πλήθοςαστάθμητοι παράγοντες, όπως η εξέλιξη της δημογραφικής πυραμίδας ή ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων.

Ο Καρλ Μπέμκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW προειδοποιεί ωστόσο για την υπερτίμηση του δημογραφικού ζητήματος. Όπως υποστηρίζει, τα τελευταία χρόνια παρά τη μεγάλη επιρροή της δημογραφικής εξέλιξης η απασχόληση αυξήθηκε χωρίς να μειωθεί αντίστοιχα η ανεργία. Μερικούς από τους λόγους είναι ότι πολλές γυναίκες άρχισαν και πάλι να εργάζονται, ότι εν δυνάμει συνταξιούχοι επέλεξαν να παραμείνουν στο επάγγελμα, αλλά και τα ρεύματα μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη.

Λιγότερο αισιόδοξοι είναι οι ειδικοί στη μείωση των μακροχρόνια ανέργων. Ο ερευνητής Στέφαν Ζελ θεωρεί ότι για να ενσωματωθούν και πάλι στην αγορά εργασίας θα απαιτηθούν μετεκπαίδευση, αλλά και επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Χωρίς εντατικά προγράμματα επιμόρφωσης οι άνεργοι αυτοί ούτε θα είναι σε θέση να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν στη Γερμανία, ούτε θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, εκτιμά ο γερμανός ειδικός

Κλάους Τσάρνκε (dpa)

Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ