Νεότερη δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία της εκλογικής δύναμης των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Νικητής του χθεσινοβραδινού ντιμπέιτ ο Όλαφ Σολτς.Νεότερη δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τέσσερις εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών. Σε έρευνα του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της κυριακάτικης BILD το SPD αυξάνει μέσα σε μια εβδομάδα την εκλογική του δύναμη κατά 2 μονάδες φθάνοντας έτσι στο 24%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που σημείωσε σε δημοσκόπηση το SPD από το Σεπτέμβριο του 2017. Τα δε χριστιανικά κόμματα CDU και το βαυαρικό CSU πέφτουν κατά μια μονάδα στο 21%. Ποτέ στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας δεν καταγράφτηκε σε δημοσκόπηση ένα τόσο χαμηλό ποσοστό για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές. Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα – οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 17%, οι Φιλελεύθεροι 13%, το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11% και το κόμμα Η Αριστερά 6%.

Ο Σολτς νικητής του ντιμπέιτ

Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την απογείωση των Σοσιαλδημοκρατών με το πρόσωπο του επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους, τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Στην ερώτηση ποιον θα προτιμούσατε στο αξίωμα του καγκελάριου, το 31% υπέδειξε στην ίδια δημοσκόπηση τον κ. Σόλτς και μόνο το 10% τον υποψήφιο των χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λάσετ. Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς είναι και ο νικητής του χθεσινοβραδινού τηλεοπτικού ντιμπέιτ στο οποίο συμμετείχε και η υποψήφια των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα κλιματική αλλαγή, Αφγανιστάν, την επιβολή ενός νέου lockdown και κατά πόσο οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα Η Αριστερά

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της εκπομπής, (ινστιτούτο Forsa) το 36% των ερωτηθέντων θεώρησε πως ο νικητή της συζήτησης ήταν ο Όλαφ Σολτς, το 30% η Ανναλένα Μπερμποκ και μόνο το 25% ο Άρμιν Λάσετ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερόλινο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ