Τα γερμανικά χριστιανικά κόμματα και ο υποψήφιος καγκελάριος Λάσετ προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Απώλειες για Πράσινους και την υποψήφιά τους, Ανναλένα Μπέρμποκ.Σε περίπου 100 ημέρες οι γερμανοί πολίτες θα ψηφίσουν μια νέα Βουλή. Μέχρι πρόσφατα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα αγώνα δρόμου ανάμεσα στα δύο χριστιανικά κόμματα -την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και τη βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU)- και τους Πράσινους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας η ευκαιρία να αναδειχτεί στο αξίωμα της καγκελαρίου πολιτικός που δεν είναι ούτε Χριστιανοδημοκράτης, αλλά ούτε Σοσιαλδημοκράτης φάνταζε ρεαλιστική. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως η δημοσκοπική άνοδος των Πρασίνων ανακόπηκε. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ποσοστό των CDU και CSU κυμαίνεται μεταξύ 27,5% και 28% και των Πρασίνων μεταξύ 19,5% και 21%.

Ορισμένες από τις αιτίες για τις απώλειες τους είναι η παράλειψη της υποψήφιας καγκελαρίου των Πρασίνων Ανναλένα Μπερμποκ να δηλώσει επιπλέον εισοδήματά της στο προεδρείο της Βουλής, ασαφείς αναφορές στο βιογραφικό της, αλλά και οι αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε στην κοινή γνώμη το αίτημα του συμπροέδρου των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ για την εξαγωγή γερμανικών «αμυντικών» όπλων στην Ουκρανία.

SPD και Σολτς στο 15%

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα: οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 14%- 16,5%, οι Φιλελεύθεροι 13,5%-14%, το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 9%-11% και το κόμμα Η Αριστερά 6%-7%. Στη δε ερώτηση, σχετικά με το ποιόν θα προτιμούσαν για καγκελάριο ένα 23% επέλεξε τον υποψήφιο των χριστιανικών κομμάτων Άρμιν Λάσετ και ένα 20% την Πράσινη Ανναλένα Μπέρμποκ. Το Μάιο το προβάδισμα της κ. Μπερμποκ έναντι το κ. Λασετ είχε φτάσει το 12%. Αναφορικά με τους Σοσιαλδημοκράτες, ο υποψήφιος τους Όλαφ Σόλτς συγκεντρώνει ένα 15%, παρότι σε αρκετά θέματα θεωρείται πιο ικανός να τα αντιμετωπίσει.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ