Την ώρα που η FED ανακοινώνει απόψε την πολιτική της στα επιτόκια ο Μάριο Ντράγκι εξήγγειλε μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας. Ήδη το ευρώ έπεσε σε σχέση με το δολάριο, κάτι που εξόργισε τον αμερικανό πρόεδρο.Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ήρθε η οργίλη αντίδραση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Ο Μάριο Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε ότι θα δώσει νέα ώθηση έτσι ώστε να μειωθεί η τιμή το ευρώ σε σχέση με το δολάριο» έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος στο twitter. «Αυτό είναι άδικο και θα είναι πολύ εύκολο για την Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ».

«Η Κίνα ο κύριος αντίπαλος του Τραμπ»

Αλλά τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη μήνη του Ντόναλντ Τραμπ; Σε ομιλία του χθες το πρωί, σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πορτογαλική πόλη Σίντρα ο επικεφαλής της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στα τελευταία χιλιόμετρα πριν από το τερματισμό της θητείας του, προανήγγειλε τη λήψη μέτρων μεγαλύτερης ευλυγισίας στη νομισματική πολιτική. «Εάν ο πληθωρισμός δεν τσιμπήσει κι αν παραμείνει στάσιμη η οικονομία, θα πρέπει να δώσουμε εμείς μια ώθηση», τόνισε. Οι χρηματαγορές έδειξαν να αιφνιδιάζονται και εμπειρογνώμονες περιμένουν τώρα να πέσουν τα επιτόκια στον χώρο του ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου. Σε περίπτωση που επαληθευτούν, ενδέχεται να δοθεί μήνυμα και προς την FED να κινηθεί επίσης προς την κατεύθυνση μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων. Αμέσως ο δείκτης Dax σημείωσε κέρδη άνω του 1,2%. Οι επενδυτές υπολόγισαν από καιρό σε μειώσεις των επιτοκίων.

Η οργή Τραμπ οφείλεται στο ότι όσο πιο φτηνό γίνεται το ευρώ, τόσο πιο ελκυστικό καθίσταται για εξαγωγές από την Ευρώπη. Αλλά οι οικονομολόγοι έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Ντράγκι. «Ο κύριος αντίπαλος των ΗΠΑ είναι η Κίνα» υποστήριζε ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. «Η ΕΚΤ είναι δευτερεύουσας σημασίας ‘πεδίο πολέμου'. Νομίζω ότι ο Τραμπ θέλει να εντείνει τις πιέσεις προς τη δική του κεντρική τράπεζα, η οποία αποφασίζει αύριο για τα επιτόκια, την ώρα οι επενδυτές περιμένουν μείωση. Πίσω από την αντίδρασή του κρύβεται το ότι ο αμερικανός πρόεδρος με τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, ζημιώνει όχι μόνο την κινεζική οικονομία, αλλά και την αμερικανική. Γι αυτό με νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η αμερικανική οικονομία θα παραμείνει ισχυρή στον προεκλογικό αγώνα».

Ανησυχεί η ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας

Ο Μάρκο Μπάργκελ, επικεφαλής οικονομολόγος της Postbank, υποστήριξε ότι οι αιτιάσεις Τραμπ κατά του Ντράγκι, ότι δήθεν χειραγωγεί τις ισοτιμίες σε βάρος των ΗΠΑ, δεν έχουν καμιά βάση. «Το tweet Τραμπ ενισχύει φόβους ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται μόνο για έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά και έναν νομισματικό πόλεμο. Αλλά εμείς έχουμε ευτυχώς ανεξάρτητες τράπεζες, που δεν εμπλέκονται σε αυτό το παιχνίδι και δεν προσανατολίζονται στις επιθυμίες της πολιτικής. Ο Τραμπ μόνο στη θεωρία μπορεί να ασκήσει πιέσεις, μοχλό δεν διαθέτει στην πραγματικότητα».

Γεγονός πάντως είναι ότι η ΕΚΤ ανέβαλε και πάλι στις αρχές Ιουνίου στροφή στην νομισματική πολιτική λόγω ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας. Έτσι, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2020, δεν πρόκειται να αλλάξει στάση. Ανησυχίες έχουν οι θεματοφύλακες του κοινού νομίσματος και για τις μέτριες εμπορικές επιδόσεις στον χώρο του ευρώ, που οφείλονται εκτός από τον αμερικανικό εμπορικό πόλεμο και στη συνεχιζόμενη ανασφάλεια σε σχέση με το Brexit. Το ποσοστό πληθωρισμού απομακρύνθηκε από το όριο του 2%, που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ.

«Οι οικονομικοί δείκτες για το επόμενο τρίμηνο δείχνουν εξασθένηση της οικονομικής επίδοσης και τις επόμενες εβδομάδες το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να επινοήσει εργαλεία αναλόγως του εύρους κινδύνου για την σταθερότητα των τιμών» τόνισε ο Ντράγκι σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια χειρισμών για συνέχιση αγοράς ομολόγων «ώστε να περιορίσουμε τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική», νέα μείωση των επιτοκίων κι άλλα μέσα. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουλίου.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ afp / reuters / dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ