Όλο και περισσότεροι γονείς στη Γερμανία προτιμούν για τα παιδιά τους τα ιδιωτικά από τα δημόσια σχολεία. Η εξέλιξη διευρύνει το κοινωνικό χάσμα, προειδοποιούν εκπαιδευτικές οργανώσεις.Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι εγγραφές μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία της Γερμανίας, όπως προκύπτει και από δημοσκόπηση που διενήργησε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Για δυσμενή εξέλιξη κάνει λόγο το γερμανικό Συνδικάτο Εκπαίδευσης και Επιστήμης (GEW), εκτιμώντας ότι τα ιδιωτικά σχολεία διευρύνουν ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο κοινωνικό χάσμα.

Τη σχετική συζήτηση πυροδότησε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Κάρστεν Λίνεμαν, ο οποίος κάνοντας λόγο για γλωσσική ανεπάρκεια παιδιών προσχολικής ηλικίας επισήμανε ότι «όλο και περισσότεροι γονείς της μεσαίας τάξης στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία επειδή πέφτει το επίπεδο των δημοσίων».

Στα ιδιωτικά σχολεία της Γερμανίας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα γνωστά εναλλακτικά σχολεία Βάλντορφ, τα Μοντεσσοριανά καθώς και σχολεία της εκκλησίας. Χρειάζονται κρατική έγκριση και επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το δημόσιο. Το μηνιαίο κόστος για τους μαθητές ξεκινά έτσι από τα 50 ευρώ (σε σχολεία της Καθολικής και Ευαγγελικής Εκκλησίας) και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 2.000 ευρώ (κυρίως για οικοτροφεία). Υπάρχουν βέβαια και ιδιωτικά σχολεία, τα οποία επιδοτούνται εξ ολοκλήρου από το δημόσιο και ως εκ τούτου δεν επιβάλλουν δίδακτρα. Αποτελούν βέβαια την εξαίρεση.

Την ίδια ώρα σε πολλά σχολεία τα δίδακτρα προσαρμόζονται στο εισόδημα των γονιών (όπως συμβαίνει σε πολλά γερμανικά νηπιαγωγεία). Έτσι μπορούν να φοιτούν στο ίδιο σχολείο παιδιά από λιγότερο αλλά και από περισσότερο εύπορες οικογένειες.

Σημειώνεται πάντως ότι τα ιδιωτικά σχολεία στη Γερμανία είναι ανεξαιρέτως μη κερδοσκοπικά κοινωφελή ιδρύματα.

1 στους 10 μαθητές σε ιδιωτικό

Ένας στους έντεκα μαθητές στη Γερμανία σήμερα, δηλαδή γύρω στο 10% του συνολικού αριθμού, φοιτά σε ιδιωτικά σχολεία. Στην Eλλάδα ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία αντιστοιχεί στο 4-5% περίπου επί του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της χώρας.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τα ιδιωτικά σχολεία έχουν 163.100 μαθητές, 0,3% περισσότερους σε σχέση με το σχολικό έτος 2017/2018. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 8,6% επί του συνόλου των μαθητών του κρατιδίου. Το γερμανικό Συνδικάτο Εκπαίδευσης και Επιστήμης (GEW) στο κρατίδιο της ΒΡΒ αποδίδει τις αυξητικές τάσεις και στην κακή κατάσταση πολλών δημόσιων σχολείων.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στη Βαυαρία. Στα 625 ιδιωτικά σχολεία του πλουσιότερου γερμανικού κρατιδίου φοιτούν σήμερα συνολικά 146.800 μαθητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 11,7% επί του συνόλου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, η αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία της Γερμανίας δεν σχετίζεται μόνον με το επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης. Βασικός λόγος είναι η αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας, απαλλαγμένων από τη λογική των επιδόσεων που κυριαρχεί στα δημόσια σχολεία.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ