Σε πλούσια συγκομιδή μεταλλίων ελπίζει η ολυμπιακή αποστολή της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς. 430 αθλητές και αθλήτριες πηγαίνουν στο Τόκιο. Ποιοι είναι φαβορί;Στα ατομικά αθλήματα ξεχωρίζουμε τον τενίστα Αλεξάντερ Σβέρεφ, που άλλωστε μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τον δικό μας Στέφανο Τσιτσιπά. Στα 24 χρόνια του ο Ζβέρεφ έχει εδραιωθεί στους πέντε πρώτους της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά ακόμη δεν έχει κερδίσει γκραν σλαμ τουρνουά ή ολυμπιακό μετάλλιο. “Πάω στο Τόκιο με στόχο να κερδίσω ένα μετάλλιο για τη Γερμανία” λέει ξεκάθαρα ο πρωταθλητής από το Αμβούργο και μάλλον έχει πολλές πιθανότητες να τα καταφέρει, αν αναλογιστούμε ότι απουσιάζουν Φέντερερ, Ναδάλ και άλλοι κορυφαίοι τενίστες. Ωστόσο το παρών δίνει ο Στέφανος Τσιτσιπάς και βέβαια ο μοναδικός Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος το σκεφτόταν μέχρι την τελευταία στιγμή και τελικά αποφάσισε να βγάλει εισιτήριο για το Τόκιο. Άλλωστε έχει ήδη κατακτήσει το Japan Open το 2019.

Λιγότερο γνωστή στο ελληνικό κοινό είναι η αμαζόνα Ιζαμπέλ Βερτ. Η ιππασία αποτελεί ολυμπιακό άθλημα από το 1900, οι Γερμανοί έχουν μεγάλη παράδοση σε αυτό και η Ιζαμπέλ έχει εξελιχθεί σε έναν ζωντανό θρύλο του αθλήματος. Από το 1992 στη Βαρκελώνη έχει κερδίσει δέκα ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα έξι χρυσά. Τώρα στο Τόκιο, στα 52 της χρόνια, συνεχίζει με φιλοδοξίες για ένα ακόμη μετάλλιο στο ντρεσάζ. Ήδη σήμερα, επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), θεωρείται η πιο επιτυχημένη αθλήτρια ντρεσάζ σε όλον τον κόσμο.

Μετάλλια και στα ομαδικά αθλήματα;

Οι Γερμανοί διακρίνονται για το ομαδικό τους πνεύμα στον αθλητισμό, αλλά συνήθως αυτό δεν αντανακλάται στον πίνακα των ολυμπιακών μεταλλίων στα ομαδικά αθλήματα. Στο Τόκιο πάντως δεν λείπουν οι ελπίδες για διακρίσεις. Η εθνική ομάδα χάντμπολ με προπονητή τον Ισλανδό Άλφρεντ Γκίσλανσον δηλώνει ότι “έρχεται για το χρυσό”, θα έχει όμως δύσκολο έργο στην πρεμιέρα κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία. “Σοκ” στη δική της πρεμιέρα υπέστη η εθνική ποδοσφαίρου, καθώς έχασε 4-2 από τη Βραζιλία, αλλά δεν χάνει τις ελπίδες της για μετάλλιο. Μπορεί να αιφνιδιάστηκε με τρία γρήγορα γκολ των Βραζιλιάνων, αλλά αντέδρασε, σημείωσε δύο γκολ και κατέθεσε τα όπλα μόνο και μόνο γιατί έμεινε με έναν παίκτη λιγότερο.

“Όλοι ξέρουν ότι το επόμενο παιχνίδι με τη Σαουδική Αραβία είναι τελικός για μας” λέει ο προπονητής Στέφαν Κουντς. Ο ίδιος πάντως δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τραυματισμούς της τελευταίας στιγμής, αλλά και για την απροθυμία μεγάλων συλλόγων της Μπούντεσλιγκα να βοηθήσουν την ολυμπιακή ομάδα, καθώς προετοιμάζονται για την επόμενη σεζόν και δεν επιτρέπουν στους παίκτες τους να συμμετάσχουν στο ολυμπιακό τουρνουά. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι ο Κουντς δεν συμπληρώνει καν την αποστολή των 22 ποδοσφαιριστών και έρχεται στο Τόκιο με …18 παίκτες.

Ρεαλιστικές φιλοδοξίες για μετάλλιο έχουν και οι γερμανικές ομάδες στο χόκεϊ επί χόρτου, καθώς και στο μπιτς βόλεϊ. Εδώ ξεχωρίζει ασφαλώς η Λάουρα Λούντβιχ, που είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο στο Ρίο και σήμερα, στα 35 της χρόνια, θέλει να επαναλάβει τη μεγάλη αυτή διάκριση. Νέα παρτενέρ της στην άμμο είναι η πολωνικής καταγωγής Μαργκαρέτα Κοζούχ, μεγάλη μορφή του βόλεϊ με διακρίσεις σε Γερμανία, Ιταλία, Κίνα και …Αζερμπαϊτζάν. Φιλοδοξίες για κάτι παραπάνω από μία καλή παρουσία έχει και η εθνική μπάσκετ των ανδρών. Στο προολυμπιακό τουρνουά είχε κάνει την έκπληξη αποκλείοντας ομάδες όπως η Βραζιλία και η οικοδέσπονα Κροατία, αλλά φτάνει αυτό για μία θέση στο βάθρο; Ο περίφημος Ντιρκ Νοβίτσκι, που έχει αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση, συμβουλεύει τους συμπατριώτες του “να απολαύσουν το παιχνίδι και όλα τα άλλα θα έρθουν…”

Η παράδοση …δεν κερδίζει μετάλλια

Η κολύμβηση είναι ένα ακόμη άθλημα με παράδοση στη Γερμανία, ωστόσο η παράδοση μόνη της δεν κερδίζει αγώνες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016 οι Γερμανοί έφυγαν από τις πισίνες χωρίς να έχουν κατακτήσει ούτε ένα μετάλλιο. Φέτος εμφανίζονται πιο δυνατοί, με κολυμβητές όπως ο Φλόριαν Βέλμπροκ. Μόλις 23 χρονών, έχει αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στα 1.500 μέτρα ελεύθερο, αλλά και στα δέκα χιλιόμετρα σε ανοιχτή θάλασσα. Πηγαίνει στο Τόκιο με τον αέρα του φαβορί. Στην ιδανική περίπτωση ο Βέλμπροκ θα κάνει τα μετάλλια …οικογενειακή υπόθεση, καθώς η αρραβωνιαστικιά του, Σάρα Κέλερ, είναι επίσης εξαιρετική κολυμβήτρια και αγωνίζεται στα 1.500 με ελπίδες για διάκριση.

Πιο αισθητή από άλλες φορές γίνεται φέτος η γερμανική παρουσία στον στίβο, τον “βασιλιά” των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακλόνητο φαβορί φαίνεται ο ακοντιστής Γιοχάνες Φέτερ, όχι μόνο γιατί έχει κάνει καθημερινή ρουτίνα τις βολές στα 90 μέτρα, αλλά και γιατί προέρχεται από ένα απίστευτο σερί με 19 πρωτιές σε όλους τους αγώνες που έχει πάρει μέρος τελευταία. Το 2016 ο Φέτερ ήταν πέμπτος στο Ρίο, φέτος λέει ότι “στόχος είναι το χρυσό μετάλλιο, εννοείται”. Μία πραγματική σταρ στην ομάδα του στίβου είναι και η Μαλάικα Μιχάμπο. Ο πατέρας της κατάγεται από τη Ζανζιβάρη, η μητέρα της είναι Γερμανίδα. Η Μαλάικα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μήκος με επίδοση 7.30, έχει ανακηρυχθεί “αθλήτρια της χρονιάς” στη Γερμανία το 2019 και το 2020, ενώ έχει καλές επιδόσεις και στους δρόμους ταχύτητας, με ένα σύντομο πέρασμα από το …τζούντο. Επιπλέον, είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και συνεχίζει για μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Στόχος της, λέει, για το 2022 είναι να μετακομίσει στην Αμερική και να προπονηθεί με τον Καρλ Λιούις!

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Kicker.de, Reuters)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ