Από το υπόγειο της Μπούντεσλιγκα στην κορυφή της Ευρώπης: Απόψε η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης διεκδικεί με αξιώσεις το Europa League, το δεύτερο ευρωπαϊκό της τρόπαιο.Mία ποδοσφαιρική Σταχτοπούτα βλέπει το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα: Για τρίτη φορά, μετά το 1960 και το 1980, η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης βρίσκεται στον τελικό μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με έναν αντίπαλο στα μέτρα της και με 100.000 φανατικούς φιλάθλους της να αναζητούν το «μαγικό χαρτάκι» για να παρακολουθήσουν τον αγώνα στη Σεβίλλη της Ισπανίας, να ενθαρρύνουν την ομάδα τους και να γιορτάσουν τον δεύτερεο ευρωπαϊκό της τίτλο. ‘Εχουν περάσει 42 χρόνια από τον τελικό του κυπέλου ΟΥΕΦΑ το 1980, όταν οι «Αετοί» της Φρανκφούρτης πανηγύριζαν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο, κερδίζοντας έναν αμιγώς γερμανικό τελικό απέναντι στην Γκλάντμπαχ.

Φέτος, αντίπαλος είναι οι Ρέιντζερς της Γλασκώβης, ομάδα αξιόμαχη, που όμως σίγουρα δεν προκαλεί δέος. «Είναι το παιχνίδι του αιώνα για την ομάδα μας, αλλά και για την πόλη μας», λέει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) o παλαιός άσσος της Άϊντραχτ Άλεξ Μάγερ. Ούτως ή άλλως η ομάδα της Φρανκφούρτης διαθέτει μία από τις πιο καυτές έδρες στην Μπούντεσλιγκα, αλλά με τη φετινή, απρόσμενα επιτυχημένη ευρωπαϊκή της πορεία, κερδίζει πολλές συμπάθειες σε όλη τη Γερμανία. Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά σε έναν ποδοσφαιρικό Δαυίδ που, στα προημιτελικά του Europa League, βγάζει νοτ-άουτ την περίφημη Μπαρτσελόνα, πετυχαίνοντας μάλιστα τρία γκολ μέσα στη Βαρκελώνη.

«Έχουμε τεράστια ενέργεια»

«Αισθανόμαστε ότι όλη η Γερμανία είναι στο πλευρό μας και αυτό μας δίνει ακόμη περισσότερη ενέργεια», λέει ο Αυστριακός προπονητής Όλιβερ Γκλάσνερ. Μία νίκη θα υπενθύμιζε στην Ευρώπη ότι υπάρχουν και άλλες ισχυρές γερμανικές ομάδες εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους», τη Μπάγερν Μονάχου και την Μπορούσια Ντόρτμουντ. «Αυτός ο τελικός είναι κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Ασφαλώς θέλουμε να κατακτήσουμε τον τίτλο και να ανέβουμε επίπεδο», λέει ο μεγαλοπαράγοντας της Άϊντραχτ, Άξελ Χέλμαν. Όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και οικονομικά θα ανέβαινε επίπεδο η Άϊντραχτ, καθώς, ως κάτοχος του Europa League θα μπορούσε του χρόνου να συμμετάσχει στο «χρυσοφόρο» Champions League χωρίς να δώσει προκριματικούς αγώνες.

Κι όμως, μιλάμε για την ίδια ομάδα που μέχρι πριν λίγους μήνες αγωνιζόταν να αποφύγει τον υποβιβασμό στην Μπούντεσλιγκα. Τελικά τερμάτισε στην ενδέκατη θέση. Έδειξε πολλές φορές ότι, αν βρεθεί σε καλή μέρα, δεν έχει να φοβηθεί κανέναν αντίπαλο. Στο Europa League αγωνίστηκε στον όμιλο του Ολυμπιακού και παρέμεινε αήττητη (με δύο νίκες απέναντι στον πρωταθλητή Ελλάδας).Βέβαια η επιτυχία δεν ήρθε από το πουθενά. Το 2018 η Άϊντραχτ είχε κάνει πάλι την έκπληξη της χρονιάς στη Γερμανία, κερδίζοντας τη Μπάγερν στον τελικό του κυπέλου, ενώ το 2019 κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά του Europa League.

Ζητείται σταθερότητα στην απόδοση

Φέτος πολλές φορές η Άϊντραχτ έκανε εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι σε ισχυρές ομάδες, αλλά έχανε βαθμούς από υποδεέστερους αντιπάλους. Ακόμα και το περασμένο Σάββατο, λίγες μέρες πριν τον τελικό της Σεβίλλης, δεν εντυπωσίασε στο τοπικό ντέρμπι απέναντι στη Μάιντς, που έληξε ισόπαλο 2-2. «Πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα και πάθος στο παιχνίδι», λέει ο προπονητής Όλιβερ Γκλάσνερ. «Θέλω να δω την ίδια Άϊντραχτ, που είδα απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Περισσότερη σταθερότητα κάτω από τα δοκάρια της Άϊντραχτ έδωσε πάντως ο Κέβιν Τραπ στη φετινή σεζόν, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί ως δεύτερος τερματοφύλακας στην Εθνική Γερμανίας, έστω και στην σκιά του μεγάλου Μάνουελ Νόιερ. «Εϊναι ό,τι πιο ωραίο, ό,τι πιο εντυπωσιακό έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα», λέει ο ίδιος για τον τελικό της Τετάρτης. «Θα κάνουμε τα πάντα, για να κατακτήσουμε αυτόν τον τίτλο».

Οι οπαδοί της Φρανκφούρτης δεν φείδονται κόπων και …εξόδων για να ενισχύσουν την ομάδα τους. Πάνω από 100.000 ζήτησαν να αγοράσουν εισιτήριο για τον τελικό, 50.000 είχαν ήδη φτάσει στη Σεβίλλη μέχρι την Τρίτη. Και όσοι δεν έχουν δυνατότητα να βρεθούν δίπλα στην Άϊντραχτ, θα εκτονωθούν με «public viewing». Έτσι λέγεται η- ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία- ομαδική παρακολούθηση του αγώνα σε γιγαντοοθόνη, σε δημόσιο χώρο, κατά προτίμηση με μαζική ζυθοκατάνυξη. Στο γήπεδο της Άϊντραχτ ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για να παρακολουθήσουν το «παιχνίδι του αιώνα» 60.000 οπαδοί, μέσω γιγαντοοθόνης.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Kicker)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ