Στην Κύπρο διεξάγεται σήμερα συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ. Πληθωρισμός και πολιτική ομολόγων.Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ενώ αύριο οι 19 κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΕ υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ θα πραγματοποιήσουν ανεπίσημη συνεδρίαση. Από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δεν έχει δοθεί αναλυτική πληροφόρηση σε σχέση με τις ατζέντες των δύο συνεδριάσεων του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ωστόσο διεθνή ΜΜΕ κατέγραψαν δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η σημερινή συνεδρίαση θα ασχοληθεί με το θέμα της νομισματικής σύσφιξης. Παραπέμποντας σε δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, το πρακτορείο Bloomberg έγραψε ότι τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα απασχολήσει το θέμα της ποσοτικής σύσφιξης των ισολογισμών, σε μια προσπάθεια να τιθασευθεί η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού στην Ευρώπη. Στην ατζέντα της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ περιλαμβάνεται ακόμα η πρόθεση της ΕΚΤ να μειώσει τις επανεπενδύσεις σε ομόλογα. Οι Financial Times ανέφεραν ότι η συζήτηση για τη σμίκρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Κύπρο, με τελικές τοποθετήσεις να αναμένονται περί το τέλος του έτους. Βέβαιο θεωρείται πως στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Λεμεσό δεν θα αποφασιστεί αύξηση επιτοκίων, αφού στην ατζέντα δεν περιλαμβάνονται θέματα νομισματικής πολιτικής.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ διεξάγεται στην Κύπρο μετά από ενδιαφέρον που επέδειξε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη της κ. Λαγκάρντ στην Κύπρο μέσα σε διάστημα 7 μηνών. Χθες η κ. Λαγκάρντ συμμετείχε σε συζήτηση με φοιτητές δημόσιων και ιδιωτικών κυπριακών πανεπιστημίων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η επικεφαλής της ΕΚΤ κατέγραψε ως στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στα κράτη-μέλη στο 2%, ενώ για τον πληθωρισμό στην Κύπρο ανέφερε ότι βρίσκεται στο 9%, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ