Το ζεύγος Νατάσα και Κώστα Καραμανλή, με τους κ .κ Στεφανόπουλο, Γρίβα, Σιούφα κλπ., παρακολουθεί τις διαδικασίες των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του μεγάλου Μακεδόνα πολιτικού. (Φωτο: Γιάννης Δελόγλου)

Γιάννης Δελόγλου

Με συγκίνηση και λαμπρότητα έγιναν τα αποκαλυπτήρια.

Ανταπόκριση του Γιάννη Δελόγλου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με θερμά χειροκρότημα υποδέχτηκε ο λαός της Θεσσαλονίκης τους πολιτικούς που παραβρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια τού ανδριάντα τού Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην παραλία, λίγες δεκάδες μέτρα από τον Λευκό Πύργο, το άγαλμα τού Στρατηλάτη Αλεξάνδρου τού Μέγα και απέναντι από το νέο Δημαρχείο τής Συμπρωτεύουσας.

Ο μεγάλος πολιτικός και ηγέτης Κ. Καραμανλής γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών στις 8 Μαρτίου 1907 και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών στις 23 Απριλίου 1998. Το 1935 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα στο νομό Σερρών. Το 1952 ορίστηκε υπουργός Δημοσίων Έργων στην Κυβέρνηση Παπάγου μετά το θάνατο του οποίου το 1955 του ανετέθη ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον βασιλιά Παύλο. Ίδρυσε την Ε.Ρ.Ε. και παρέμεινε Πρωθυπουργός για μια οκταετία μέχρι το 1963. Το Νοέμβριο του 1963 έφυγε στο Παρίσι από όπου επέστρεψε

θριαμβευτικά μετά την κατάργηση της δικτατορίας τον Ιούλιο του 1974. Σχημάτισε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και στις 17 Νοεμβρίου κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 54,2% των ψήφων, με τη ΝΔ που ίδρυσε την ίδια περίοδο. Παρέμεινε Πρωθυπουργός μέχρι τις 5 Μαΐου 1980 ημέρα που εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως το 1985. Επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα για την Πεντάτι 1990 – 1995.

Το ζεύγος Νατάσα και Κώστα Καραμανλή, με τους κ .κ Στεφανόπουλο, Γρίβα, Σιούφα κλπ., παρακολουθεί τις διαδικασίες των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του μεγάλου Μακεδόνα πολιτικού. (Φωτο: Γιάννης Δελόγλου)

Κάτω από τον καθαρό ουρανό τής Μακεδονικής γης, που τον ανέδειξε κορυφαίο πολιτικό άνδρα και τον ονόμασε ο λαός Εθνάρχη, έγινε η τελετή αποκαλυπτηρίων στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας με τους ήχους τής Στρατιωτικής Φιλαρμονικής και του αγήματος. Την μνήμη και την μακροχρόνια προσφορά του στον τόπο και τη Δημοκρατία τίμησαν με την παρουσία τους ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιάννης Γρίβας, ο τέως Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Καραμανλή, αδελφός τού Εθνάρχη Αχιλλέας Καραμανλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, οι Περιφερειάρχες Παναγιώτης Ψωμιάδης, Κώστας Αγοραστός και Γιώργος Δάκης, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης και ΔΕΣΥ Κώστας Κιλτίδης και οι πρώην υπουργοί-βουλευτές Σ. Δήμας, Δ. Σιούφας, Π. Μολυβιάτης, Γ. Βαρβιτσιώτης, Ι. Παναγιωτόπουλος, Π. Παυλόπουλος, Μ. Λιάπης, Β. Μεϊμαράκης, Ε. Στυλιανίδης, Λ. Ζαγορίτης, Π. Χηνοφώτης, Γ. Κωνσταντοπουλος, Θ. Πασσαλίδης, Ι. Τζαμτζής, Σ. Παπαδόπουλος, Γ. Τραγάκης, Μ. Τζίμας, Κ. Γκιουλέκας, Θ. Καράογλου, Ε. Ράπτη, Ε. Αντώναρος, Σ. Καλαφάτης, Ι. Ιωαννίδης, Γ. Κοντογιάννης, Σ. Αναστασιάδης, Σ. Παπαθεμελής, Μ. Χαλκίδης, Χ. Φώλιας, Γ. Παλαιοκρασάς, Μ. Κόλλια, Θ. Λεονταρίδης, οι πρώην δήμαρχοι Σ. Κούβελας, Ν. Κοσμόπουλος, Μ. Δημητριάδης, ο απερχόμενος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος τής Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαος Μέρτζος.

Ενωτικά έγινα τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα ύψους 7,50 μ., που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλη Τζανουλίνος. Η πελώρια Ελληνική Σημαία, που κάλυπτε τον ανδριάντα τραβήχτηκε, μέσα σε θύελλες χειροκροτημάτων και συγκίνησης, από τους Γιάννη Μπουτάρη, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Αχιλλέα Καραμανλή.

Ο αναμορφωτής της Ελλάδας Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής στη γη των προγόνων του, στη γη που τίμησε και τον τίμησε, και τον τίμησε σε όλη του τη μακραίωνη πολιτική σταδιοδρομία (Φωτό: Γιάννης Δελόγλου).

Η Προσφορά του μεγάλου Σερραίου Πολιτικού

Για την μεγάλη προσφορά του μικρού εκείνου παιδιού τής Πρώτης, του μαθητή τής Νέας Ζίχνης, του δικηγόρου, βουλευτή των Σερρών και Εθνάρχη της Ελλάδας αναφέρθηκαν οι ομιλητές. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη τόνισαν, ότι ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός που έκανε έργα και μάλιστα με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έργα που κοσμούν τη Θεσσαλονίκη όπως ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, το Αλεξάνδρειο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η νέα Παραλία, η επέκταση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το λιμάνι και άλλα.

Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος: «Από σήμερα ένας μεγάλος Έλληνας από τη Μακεδονία θα είναι καθημερινά στη ζωή μας. Τα άψυχα αγάλματα παίρνουν ζωή από το έργο και την προσωπικότητα τού ονόματος που φέρουν. Ο Καραμανλής ήταν πρόεδρος όλων των Ελλήνων και έτσι θα παραμείνει στην πόλη που τον τιμά σήμερα. Το παράδειγμα τού Καραμανλή, ενός ανθρώπου αφοσιωμένου στο έργο του, λιτού και αυστηρού, που δεν άφησε ποτέ κανένα περιθώριο αμφισβήτησης τής εντιμότητας και του αισθήματος δικαίου που τον διέκρινε, ας φωτίζει το δρόμο των επιγόνων του αλλά και όλων όσοι ασχολούνται με τη δημόσια ζωή!».

Ευάγγελος Βενιζέλος, Υπουργός Άμυνας: «Η Κυβέρνηση τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που συνιστά ένα ολόκληρο σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Άλλωστε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διετέλεσε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επί δέκα ολόκληρα χρόνια το θεσμικό σύμβολο της Εθνικής μας ενότητας. Στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει συνδέσει το όνομά του με την αναίμακτη μεταπολίτευση, δηλαδή με τη θεμελίωση των 35 καλύτερων ετών του ελεύθερου βίου μας, με την οριστική διευθέτηση τού πολιτειακού ζητήματος και την εγκαθίδρυση τού πολιτεύματος τής Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και βέβαια με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Και κατέληξε: «Οφείλουμε να είμαστε απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους γενναιόδωροι. Οφείλουμε να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ενωμένοι και συναινετικοί. Αυτό το έπραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γνωρίζοντας ότι όταν δεν τιμάς και δεν οικοδομείς αυτό που ονομάζεται πολιτικός πολιτισμός, τις συνέπειες τις πληρώνει τελικά όλη η χώρα, τις πληρώνει η πατρίδα, ενώ χαρακτήρισε μόνιμη τη θέση που τοποθετήθηκε ο ανδριάντας».

Αντώνης Σαμαράς, Πρόεδρος της ΝΔ: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε ως νεοτεριστής πολιτικός. Στη συνέχεια έγινε Εθνάρχης. Και σήμερα είναι σύμβολο. Ταυτίστηκε στην πολυκύμαντη διαδρομή του με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με τη θεμελίωση των Κοινοβουλευτικών θεσμών και με κάτι ακόμα, που τόσο πολύ νοσταλγούμε: Τη δωρική προσωπικότητα. Ήταν απέριττος, ευθύς και σαφής. Σαφής στη διατύπωσή του. Ευθύς στα μηνύματα που έδινε. Και απέριττος στον πολιτικό του λόγο. Δεν έκρυβε τις ιδέες του. Δεν λάτρεψε ποτέ τη λεγόμενη «πολιτική ορθότητα». Δεν διακοσμούσε τις απόψεις του με περιττά ψιμύθια. Δεν υπέκυπτε στους πειρασμούς τού λαϊκισμού. Ήταν αληθινός ηγέτης. Και απόλυτος αντίπαλος τής επιδερμικής πολιτικής, της επιφανειακής πολιτικής και του «δήθεν». Δωρικός στο ύφος και το ήθος του. Αλλά Αριστοτελικός στη σκέψη του. Με την έννοια της σύνθεσης, της οικουμενικότητας και της Ελληνικότητας ταυτόχρονα. Του ρεαλισμού, αλλά και της διορατικότητας. Έβλεπε μπροστά. Τόσο μπροστά, που αρκετές φορές ένιωθε πολύ μόνος».

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απερχόμενος Δήμαρχος: «Δεν είμαστε αγνώμονες, είμαστε ευγνώμονες απέναντι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μας θυμίζει ποιοι πραγματικά στάθηκαν αντάξιοι τής πατρίδας. Ήμουν από εκείνους που εμπιστεύτηκε την ιδέα για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους, την Αρχαία Ολυμπία».

Αχιλλέας Καραμανλής, Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Αγάπησε την Θεσσαλονίκη, την αισθανόταν οικεία και συμμετείχε σε φιλικές κοινωνικές συναθροίσεις, κάτι που δεν έκανε στην Αθήνα».

Νικόλαος Μέρτζος, Πρόεδρος Ε.Μ.Σ.: «Ήταν οραματιστής και ταυτόχρονα σκληρός ρεαλιστής. Παρομοίωσης στον αυτοέλεγχό του, αλλά και άνθρωπος που δεν κατόρθωνε πάντοτε να κρύβει τα συναισθήματά του. Όπως το 1992, όταν τότε δάκρυσε για τη Μακεδονία μας. Όμως εκείνο το δάκρυ έγινε για όλους μας σύμβολο αγώνα για τη Μακεδονία μας. Σήμερα φρουρούν τη Θεσσαλονίκη μας οι ανδριάντες δύο Εθναρχών. Στην Εγνατία ο ελευθερωτής Ελευθέριος Βενιζέλος και στην παραλία ο αναμορφωτής Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Από τώρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα βλέπει τον Θερμαϊκό και την πόλη που λάτρεψε, την πόλη της οποίας έβαλε τα θεμέλια για την ανάπτυξή της και την έκανε κόσμημα τής Ευρώπης. Στα χρόνια που έρχονται θα θυμίζει σε κάθε περαστικό το ανυπέρβλητο πολιτικό ανάστημα τού ανδρός. Την πολιτική στην πιο δυναμική και αποτελεσματική έκφρασή της. Θα μας θυμίζει τις αρετές της δύναμης και της ενότητας, τονίζει η Έλενα Ράπτη, που θεωρεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή παγκόσμιο πολιτικό που καθόρισε αμετάκλητα το Ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ