-Ποιές δαπάνες χρηματοδοτεί  για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 Επιμέλεια:Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στην τελική ευθεία μπαίνει στην Ελλάδα η υλοποίηση του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 456 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αυτό από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες πρόκειται να ξεκινήσουν σε 3 περίπου εβδομάδες.  Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι μεταξύ άλλων από το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτούνται και οι λειτουργικές δαπάνες για τις νέες και τις υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα οι χρηματοδοτούμενες δαπάνες αφορούν:
-Ενοίκια. Προβλέπεται, δηλαδή, η χρηματοδότηση για το κόστος ενοικίων του τόπου υλοποίησης του σχεδίου.

-Δαπάνες Ηλεκτρισμού, Ύδρευσης, Θέρμανσης, Σταθερής τηλεφωνίας, Κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου. Προϋπόθεση για την χρηματοδότησή τους είναι, οι  λογαριασμοί των ανωτέρω δαπανών να εκδίδονται στην επωνυμία της επιχείρησης.

-Δαπάνες Ίδρυσης της επιχείρησης. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει δαπάνες και παραστατικά στην επωνυμία της επιχείρησης για αμοιβές για νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών, που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης

-Δαπάνες παροχής υπηρεσιών. Περιλαμβάνει δαπάνες νομικής, λογιστικής και τεχνικής υποστήριξης, μελέτες πυροπροστασίας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων κλπ. μελετών για την απόκτηση άδειας λειτουργίας ή νόμιμου απαλλακτικού από αυτήν καθώς και οι μελέτες επαγγελματικού κινδύνου.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα χρηματοδότησης δαπανών για κτίρια, εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο, απαραίτητη είναι η προσκόμιση οικοδομικής άδειας ή όποιας άλλης μορφής έγκρισης εργασιών, εφόσον απαιτείται από τις πολεοδομικές διατάξεις ή βεβαίωση απαλλαγής από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, εφόσον αυτή δεν απαιτείται βάσει των σχετικών νομικών διατάξεων

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ