Οι ακτιβιστές της «Τελευταίας Γενιάς», έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, αυτή την φορά, την ημέρα της έναρξης της σεζόν, στο πασίγνωστο θέατρο Σκάλα, του Μιλάνου.Νωρίς σήμερα το πρωί, πέταξαν πολύχρωμες μπογιές στην είσοδο του θεάτρου με στόχο να διαμαρτυρηθούν και πάλι με τον γνωστό τους τρόπο, για τις κλιματικές αλλαγές που οφείλονται στις παρεμβάσεις και συμπεριφορές του ανθρώπου. Σήκωσαν πλακάτ με γραμμένο «όχι στον άνθρακα», «όχι στο φυσικό αέριο». Η αστυνομία ακινητοποίησε αμέσως τους πέντε ακτιβιστές του Μιλάνου και τα συνεργεία του δήμου καθάρισαν ήδη την πύλη εισόδου του θεάτρου.

Στις έξι το απόγευμα θα ανοίξει για την έναρξη της σεζόν, με την όπερα Μπορίς Γκοντουνόφ, του Μοντέστ Μουσόργκσγκι. Η ιταλική δημόσια τηλεόραση θα συνδεθεί ζωντανά και στην πρεμιέρα θα δώσουν το «παρών», μεταξύ των άλλων, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Δεν αποκλείεται, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο, να υπάρξουν και άλλες διαμαρτυρίες, ανέργων ή συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει με έμφαση ότι όλοι οι κύριοι συντελεστές απόψε θα είναι Ρώσοι, μετά από σαφή επιλογή του επικεφαλής του θεάτρου Ντομινίκ Μέιερ. «Δεν εννοώ να κρύβομαι όταν διαβάζω Πούσκιν ή Ντοστογιέφσκι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πόσο χρήσιμη είναι αυτή η διαμαρτυρία;

Τα μέλη της οργάνωσης Last Generation, στις 18 Νοεμβρίου, έριξαν οκτώ κιλά αλεύρι, πάντα στο Μιλάνο, όπου είχε εκτεθεί αυτοκίνητο του Άντι Γουόρχολ. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν ρίξει χορτόσουπα στον πίνακα «Ο Σπορέας», του Βαν Γκόγκ, στο μέγαρο Μποναπάρτε της ιταλικής πρωτεύουσας. «Η μορφή αυτή διαμαρτυρίας -η οποία δεν προκαλεί σχεδόν ποτέ μόνιμες ζημιές- έχει όντως κάποια χρησιμότητα;» διερωτώνται οι σχολιαστές.

Ο νέος Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, πάντως, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, ανακοίνωσε ότι τα έργα τέχνης, αρχίζοντας από τους πίνακες, θα πρέπει να προστατευθούν με γυαλί, ώστε να αποφευχθούν άλλες επιθέσεις. «Οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν βέβαια αρκετά μεγάλο κόστος για το ιταλικό δημόσιο και θα χρειαστεί δυστυχώς να αυξήσουμε την τιμή του εισιτηρίου εισόδου στα μουσεία», συμπλήρωσε ο Ιταλός υπουργός.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ