Στις κάλπες για την εκλογή του όγδοου πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συρρέουν από το πρωί οι Κύπριοι πολίτες. Φαβορί ο πρώην υπΕξ Νίκος Χριστοδουλίδης.Περισσότεροι από 550 χιλιάδες ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τον εκλεκτό τους ανάμεσα σε 14 υποψηφίους, σε μια διαδικασία που αναμένεται να επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή, καθώς ουδείς εκ των υποψηφίων δεν αναμένεται να εξασφαλίσει το 50% συν 1 που απαιτείται από το κυπριακό σύνταγμα για εκλογή στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Ως εκ τούτου από την σημερινή εκλογική διαδικασία αναμένεται ότι θα προκριθούν δύο υποψήφιοι, οι οποίοι θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή για τον προεδρικό θώκο.

Ως φαβορί για την πρόκριση του στον δεύτερο γύρο εμφανίζεται δημοσκοπικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στηρίζεται από μικρότερα κόμματα της κεντροδεξιάς και το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ, τα οποία έχουν ως κοινό την σκληρή στάση σε ότι αφορά το κυπριακό. Μάχη για είσοδο στον δεύτερο γύρο δίνουν ο Πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρώην διπλωμάτης και διαπραγματευτής για το Κυπριακό Αντρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος στηρίζεται από το κόμμα της Αριστεράς ΑΚΕΛ.

Στις 18:00 τα αποτελέσματα των Exit Polls

Κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε τους ψηφοφόρους και ειδικότερα την νέα γενιά να συμμετάσχει μαζικά. Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου εμφανίστηκε βέβαιος ότι «ο λαός θα επιλέξει σταθερότητα και ασφάλεια». Τέλος ο Αντρέας Μαυρογιάννης στις δικές του δηλώσεις προέταξε την ανάγκη για αλλαγή σημειώνοντας πως ο λαός με την ψήφο και τη συμμετοχή του θα οδηγήσει τον τόπο σε καλύτερες μέρες.

Οι κάλπες του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών κλείνουν στις 18:00 ενώ ταυτόχρονα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου κάλπης που διενήργησαν κατά κύριο λόγο οι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας. Τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 19:30, ενώ από αύριο κιόλας θα υπάρξει μια ολοκληρωτική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού αφού οι υποψήφιοι που θα μείνουν εκτός δευτέρου γύρου, και κυρίως τα κόμματα που τους υποστηρίζουν, θα κληθούν να τοποθετηθούν ποιόν από τους δύο υποψήφιους, που θα προκριθούν, θα στηρίξουν.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ