Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Krefeld. Στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου της ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Πνεύματος Krefeld, κλήθηκαν αντιπροσωπείες των συλλόγων Ποντίων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας από τον Σύλλογο Ποντίων του Krefeld, για να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες συνδιοργάνωσης εκδήλωσης να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων της περιόδου 1915 – 1922 από τους Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα τής γενοκτονίας θα γίνουν τόσο εντός του Ι.Ν., όπου θα γίνει το Μνημόσυνο από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ηρωδίων Ζερδαλή, όσο και σε αίθουσα όπου θα εκφωνήσει ομιλία ο εκδότης τής εφημερίδας «Ποντιακή Γνώμη» Σάββας Καλεντερίδης.

Όλοι οι σύλλογοι του Ομόσπονδου κρατιδίου ήτοι: Aachen, Bielefeld, Dortmund, Düsseldorf, Frechen, Herten, Köln, Krefeld, Lüdenscheid, Neuss, Siegburg και Wuppertal θα έχουν σημαντικό ρόλο την 15 Μαΐου. Ο οικοδεσπότης πρόεδρος Κώστας Πινίδης, ύστερα από μία τρίωρη τοποθέτηση των εκπροσώπων σε οργανωτικά θέματα, κατέγραψε τις υποχρεώσεις των συλλόγων για να εκδοθεί το ανάλογο πρόγραμμα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, Ηλίας Μαυρίδης, και έκανε τις προτάσεις του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας υπό την αιγίδα της οποίας θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις μνήμης. Επίσης την εμπειρία του κατέθεσε και ο Αντιπεριφερειάρχης στην Κεντρική Μακεδονία Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος εξέφρασε το θαυμασμό του για την άψογη συνεργασία των συλλόγων, για το πάθος, την αγάπη και τους στόχους τους.

Για τις εκδηλώσεις που θα αρχίσουν κατά την διάρκεια της Θείας λειτουργίας και θα ολοκληρωθούν με ομιλίες, αφηγήσεις και ποιήματα θα εκδοθεί ειδικό έντυπο με πρόγραμμα και ιστορικά αναγνώσματα. Πέρα από αυτά θα υπάρχει ιστορική αναφορά των γεγονότων και στη γερμανική γλώσσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ