Σειρά επαφών σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο έχει από το πρωί στη γερμανική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Συναντήσεις με Σταϊνμάιερ, Σολτς αλλά και Μέρκελ.Με βαριά ατζέντα, από το Κυπριακό και τις νέες τουρκικές απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου, μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τη συνεργασία στο ενεργειακό πεδίο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο για σειρά επαφών σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Μέσα στο πρωί ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο Bellevue τον ομόλογό του με διμερή και ευρωπαϊκά θέματα στην ατζέντα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν μέχρι στιγμής γνωστά ο Νίκος Αναστασιάδης μετέφερε στον ομόλογό του την ετοιμότητα της κυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αλλά και την ανάγκη να απέχει η Τουρκία από έκνομες ενέργειες. Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης το μεταναστευτικό αλλά και οι ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου ως εναλλακτική πηγή νέων ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη.

Γύρω στις 5 ώρα Γερμανίας αναμένεται στην καγκελαρία, όπου θα τον υποδεχτεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με στρατιωτικές τιμές και εντατικές συνομιλίες για περίπου μία ώρα. Για τον Νίκο Αναστασιάδη είναι σημαντικό να ενημερωθεί πλήρως η γερμανική πλευρά τόσο για το Κυπριακό όσο και για την όξυνση των τουρκικών απειλών στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες.

Το 2023 είναι άλλωστε χρονιά κρίσιμων προεδρικών εκλογών όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Κύπρο, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία ταυτόχρονα θέτει νέες προκλήσεις για τα γεωπολιτικά δεδομένα. Σολτς και Αναστασιάδης αναμένεται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στις 18.15 ώρα Γερμανίας.

Θα στείλει ο Σολτς τα ίδια μηνύματα που έστειλε και από την Αθήνα;

Όλα τα βλέμματα συνεχίζουν πάντως να είναι στραμμένα στον Γερμανό καγκελάριο: Θα επαναδιατυπώσει όσα είπε στην Αθήνα στέλνοντας σαφές μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας;

Θα υπάρξουν απαντήσεις και για το θέμα της απόσυρσης των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 Α4, τα οποία βρίσκονται στα κατεχόμενα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό κοινοβούλιο μετά από ερώτηση της βουλευτού της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν; Θα μπορούσαν να συνεργαστούν Βερολίνο και Λευκωσία για τη στήριξη της Ουκρανίας, στο πρότυπο της συμφωνίας κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πολωνία ή η Τσεχία, ειδικά μετά ΄τωρα την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1987;

Ενδιαφέρον έχει ότι μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο και πριν από τις επαφές στην καγκελαρία, ο Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο του επίσημου προγράμματος συναντά και μια παλιά γνώριμη, την πρώην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο πολιτικό γραφείο της. Η επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη, με επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ