Η εβδομάδα ξεκινά με δύο σημαντικές επισκέψεις από πλευράς γερμανικής πολιτικής ηγεσίας με φόντο την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αλλά και τη στήριξη της ανατολικής Ευρώπης.Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ βρέθηκε στο Κίεβο, με μια ξαφνική επίσκεψη, βαριά οικονομική ατζέντα και μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία. Για τον ίδιο η επίσκεψη αποσκοπεί στο να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της Γερμανίας προς την Ουκρανία.

«Είναι η πρώτη φορά που μια γερμανική ή θα λέγαμε ευρωπαϊκή επιχειρηματική αντιπροσωπεία έρχεται στο Κίεβο από το ξέσπασμα του πολέμου. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος. Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Ουκρανία θα νικήσει, ότι θα ανοικοδομηθεί, ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην Ευρώπη όχι μόνο για στήριξη σε στιγμές ανάγκης, αλλά ότι η Ουκρανία θα είναι και στο μέλλον ένας οικονομικά ισχυρός εταίρος» ανέφερε ο Γερμανός αντικαγκελάριος κατά την άφιξή του στο Κίεβο.

Και οι Γερμανοί βιομήχανοι στο πλευρό του Κιέβου

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται όμως και η παρουσία του επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, ο οποίος συνοδεύει τον Ρόμπερτ Χάμπεκ. Για τον Ρούσβουρμ το ταξίδι αυτό καταδεικνύει έμπρακτα «ότι και η γερμανική οικονομία στέκεται δίπλα στους Ουκρανούς».

Είναι γεγονός άλλωστε ότι πολλές γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία. Η Γερμανία είχε επίσης συνάψει πριν από τον πόλεμο διευρυμένη συμφωνία με την Ουκρανία για ενεργειακή συνεργασία στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτροδότησης. Σχέδια που φυσικά ανακόπηκαν από τη ρωσική εισβολή, σχετίζονται όμως με τις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και ταχεία ανοικοδόμηση της ουκρανικής οικονομίας και βιομηχανίας.

Συμβολική -και όχι μόνο- επίσκεψη Σολτς στο Βουκουρέστι

Στο μεταξύ στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, με σημαντικό πρόγραμμα και διαδοχικές συναντήσεις με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, τον πρωθυπουργό της χώρας Νικολάε Τσκιούκα αλλά και με την πρόεδρο της γειτονικής Μολδαβίας, Μάγια Σάντου. Κι όλα αυτά στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, με τις συνεχιζόμενες αφίξεις Ουκρανών προσφύγων αλλά και την εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, ρωσικού στρατιωτικού θύλακα στην περιοχή.

Το σημαντικό νέο από το Βουκουρέστι πάντως έχει να κάνει με τη στήριξη του Όλαφ Σολτς στη ρουμανική υποψηφιότητα για ένταξη στον χώρο Σένγκεν. Ο Γερμανός καγκελάριος ελπίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε πραγματοποιηθεί «πριν από το τέλος του έτους» δεδομένου ότι η Ρουμανία «πληροί όλα τα κριτήρια», αν και τον περασμένο Δεκέμβριο οι υπ. Εσωτερικών της ΕΕ απέρριψαν τις αιτήσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για ένταξη στον χώρο Σένγκεν.

Στο επίκεντρο η Μολδαβία

Από εκεί και πέρα, η παρουσία της Μολδαβής προέδρου Μάγιας Σάντου κατά τις επαφές Σολτς στο Βουκουρέστι αποδεικνύει επίσης τη συνειδητοποίηση και από γερμανικής πλευράς της στρατηγικής σημασίας της χώρας για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Μολδαβία είναι μια από τις χώρες-κλειδιά στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία η πρωτεύουσα της χώρας, Κισινάου, ανθίσταται στις ισχυρές πιέσεις και τις προσπάθειες διείσδυσης της Μόσχας, ενώ διαρκής είναι η ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. Πρόκειται για μια αυτόνομη διοικητικά περιοχή με ειδικό νομικό στάτους, η οποία βρίσκεται μεταξύ της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, λειτουργώντας ως ρωσικό «προπύργιο».

Τα βλέμματα είναι στραμμένα όμως και στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στη Μολδαβία το 2025 όσο και στη Ρουμανία το 2025. Πολλοί αναλυτές εκφράζουν φόβους για αντιστροφή του φιλοευρωπαϊκού κλίματος αλλά και ενδεχόμενη ανάδειξη αντιδυτικών, φιλορωσικών και εθνικιστικών δυνάμεων στις ηγεσίες των δύο αδελφών χωρών.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο/ Kρίστιαν Στεφανέσκου, Βουκουρέστι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ