Στο φετινό Νταβός προσκεκλημένοι είναι και νέοι άνθρωποι που ανήκουν στους Παγκόσμιους Διαμορφωτές (Global Shapers). ‘Eνα παγκόσμιο δίκτυο 10.000 ανθρώπων από πάνω από 150 χώρες.«Είδα έναν άνδρα να τρέχει στο σχολείο μου. Φορούσε μόνο ένα παπούτσι. Μετά αναγνώρισα ότι ήταν ο πατέρας μου και γέμισα από υπερηφάνεια. Γιατί ήξερα ότι ο πατέρας μου επένδυσε ότι είχε και δεν είχε για να μάθω γράμματα». Η Βανγιούχι Νιορόγκε από την Κένυα, ακτιβίστρια για το περιβάλλον και την εκπαίδευση, καθόταν με το βαρύ μπουφάν της σε ένα ξενοδοχείο του Νταβός, όταν έλεγε την ιστορία. Έξω ήταν όλα καλυμμένα με χιόνι. Ήρθε από το Ναϊρόμπι στο ελβετικό θέρετρο για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Μεγάλωσε σε ένα χωριουδάκι της Κένυας, ο πατέρας ήταν αγρότης και η μητέρα της δασκάλα.

Η σημασία της σωστής παιδείας

Μια καλή μόρφωση για τα παιδιά είχε προτεραιότητα. Παρόλα αυτά η Βανγιούχι έμαθε να χειρίζεται υπολογιστή μόνο όταν ήταν στις μεγάλες τάξεις του σχολείου. Βέβαια, η πρόσβαση στην τεχνολογία σημαίνει και πρόσβαση στη γνώση, κι αυτό το αντελήφθη η ίδια πολύ νωρίς. Σήμερα φροντίζει ώστε όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι από αγροτικές περιοχές της Κένυας να μαθαίνουν να προγραμματίζουν. Ένας άλλος τομέας στον οποίο δίνει βαρύτητα είναι η σωτηρία των δένδρων στην Κένυα και η αναδάσωση.

#SaveOurForestsKE ονομάζεται η καμπάνια που ξεκίνησε το 2019 στη χώρα της και που οδήγησε σε πλήρη απαγόρευση της υλοτομίας, όπως λέει. Τώρα δεν διστάζει ούτε στιγμή. Φαίνεται ότι βλέπει τα κατεστραμμένα δάση με τα εσωτερικά της μάτια. «Έχω δει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» λέει. Αλλά τι σχέση έχουν τα δέντρα της Κένυας με τον Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός; «Και πολύ μάλιστα» λέει η νεαρή κοπέλα.

Το WEF προσφέρει μια πλατφόρμα για ανταλλαγή, μπορεί ο ένας να μάθει από τον άλλο. Να συζητήσουν για πρότζεκτ και μέτρα. Καταρχήν μόνο μεταξύ τους, ως Global Shapers (Παγκόσμιοι Διαμορφωτές) και μετά με ισχυρούς, που ταξίδεψαν μέχρι την Ελβετία. «Εδώ συναντώ Αφρικανούς προέδρους, που θα ήταν διαφορετικά αδύνατο» λέει. Θέλει να γίνεται δυσάρεστη και να κάνει εκστρατείες για να φέρει αλλαγές. Το κλίμα και η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνουνν η απόλυτη προτεραιότητα για τους ισχυρούς.

Global Shapers από την Ουκρανία, το Μπαχρέιν…

Τον Ρόμαν Σμόλινετς απασχολεί ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Στο πρόσωπό του 24χρονου Ουκρανού έχουν χαραχτεί οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών. Εργάζεται ως αναισθησιολόγος σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στην πόλη Λβιβ.Δεν μπορεί να μετρήσει πόσα θύματα του ρωσικού πολέμου έχει δει στο χειρουργείο. Αλλά ορισμένες εικόνες δεν μπορεί να τις βγάλει από το μυαλό του. Ανάμεσα σε αυτές και μια από ένα 6χρονο κορίτσι που έχασε και τα δυο του πόδια σε πυραυλική επίθεση. «Έχω δει τρομερά πράγματα στη δουλειά μου» διηγείται χαμηλόφωνα. Χρειάστηκε δύο ημέρες για να φτάσει στο Νταβός. Ανήκει επίσης στους Global Shapers, ο τόπος δράσης του είναι το Λβιβ και φρόντισε να μαζευτεί ιατρικό υλικό για την Ουκρανία. #SupportUkraineNow ονομάζεται η επιτυχημένη καμπάνια του.

Τώρα θέλει να προσπαθήσει να επαναφέρει τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του ψηλά στην κορυφή της ατζέντας του Φόρουμ.. «Πρέπει να είμαι η φωνή της Ουκρανίας» λέει με υπερηφάνεια και θέλει να συμμετάσχει σε πολλές συζητήσεις στο Νταβός.Η ανησυχία του είναι ότι η προσοχή μειώνεται. «Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη, δεν πρέπει να υπάρχει κούραση» λέει και βάζει το λεπτό πανωφόρι του. Την ώρα που ο Ρόμαν βγαίνει έξω στο χιονισμένο τοπίο για την επόμενη συνάντηση ο Ταρίκ αλ Ολαϊμί από το Μπαχρέιν, κι αυτός μέλος της κοινότητας των Παγκοσμίων Διαμορφωτών, έχει ήδη συνοψίσει την αποστολή των νέων ανθρώπων εκεί. «Είμαστε οι επόμενοι φορείς λήψης αποφάσεων, επιδιώκουμε την πολυμορφία και πρέπει να κάνουμε έναν πιο ριζοσπαστικό διάλογο».

Μανουέλα Κάσπερ Κλάριτζ

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ