Το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας βράβευσαν χθες το πρωί σε μία συγκινητική τελετή στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρεια θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για την εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε πρόσφατα το χορευτικό του συγκρότημα σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στο Agrigento της Σικελίας, συμβάλλοντας έμπρακτα στην προβολή της πλούσιας παράδοσης της Θεσσαλίας..

Το Λύκειο Ελληνίδων απέσπασε στο φεστιβάλ το βραβείο καλύτερης σκηνικής παρουσίασης – χορογραφίας, δικαιώνοντας επάξια τον χαρακτηρισμό ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς πολιτισμού της περιοχής μας.

Επίσης, απέσπασε το 1ο βραβείο παραδοσιακής ενδυμασίας και το 2ο βραβείο χορού και επικράτησε ανάμεσα σε συγκροτήματα που απαρτίζονταν από επαγγελματίες χορευτές, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα βραβεία ανάμεσα σε 17 χώρες.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα 32 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας και προσφοράς που συμπληρώνει φέτος το Λύκειο Ελληνίδων στην πόλη της Λάρισας και επεσήμανε ότι: «Με την πλούσια δράση του έχει καταγράψει και παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, ήθη και έθιμα από την πλούσια ελληνική παράδοση. Ο χορός δεν είναι μια απλή διαδικασία. Συμπυκνώνει μέσα του και τη μουσική, και την ποίηση και τις ιδέες των λαών και τη ιστορία τους και τις ενδυμασίες. Επί πλέον «κουβαλά» το μεράκι και την ψυχή απλών, λαϊκών ανθρώπων, τις λύπες και τις χαρές που κλείνει μέσα της η ίδια η έννοια της ζωής. Η διάσωση, διατήρηση και καλλιέργεια συνεπώς του χορού, που είναι από τις βασικές δράσεις του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας, συνιστά πραγματική προσφορά στη συλλογική μια εθνική μας μνήμη.

Μέσα από την πολυσχιδή δράση του καταφέρνει τελικά να φέρνει την παράδοση σε επαφή με το σήμερα και να δείχνει στους νέους ανθρώπους το δρόμο για να έρθουν πιο κοντά στα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας. Και οι πάμπολες μέχρι τώρα επιτυχίες τους σε διεθνή φεστιβάλ χορού αλλά και οι βραβεύσεις τους δείχνουν ότι το καταφέρνουν αυτό πάρα πολύ καλά και τους ευχαριστούμε.

Το Λύκειο Ελληνίδων μας απέδειξε για άλλη μία φορά ότι η παράδοση δεν είναι κάτι στείρο και άγονο που αποτελεί πλέον παρελθόν, αλλά είναι έμψυχο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής που τη γεμίζει και την ολοκληρώνει».

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, η Αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Λύκειο Ελληνίδων με τους ανθρώπους του, με πολλή αγάπη και μεγάλη εμπειρία στο χορό και την παραδοσιακή μουσική, εκπαιδεύει σήμερα μια ολόκληρη κοινωνία, την κοινωνία της Περιφέρειάς μας, στο διατηρεί και να διαδίδει τις παραδόσεις με τον πιο γνήσιο και αυθεντικό τρόπο.

Επί πλέον, με τις παραστάσεις του σε ανά τον κόσμο, είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της θεσσαλικής παράδοσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια και την προσφορά του Λυκείου Ελληνίδων, που πρόσφατα μας έκανε για άλλη μια φορά υπερήφανους, ερχόμαστε να τιμήσουμε σήμερα.

Η εκδήλωση μας είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ως επίσημη έκφραση της βούλησης όλων των πολιτών της Ενότητας Λάρισας, προς το Λύκειο Ελληνίδων και προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται με μεράκι, πείσμα και ανιδιοτέλεια, αφιερώνοντας το χρόνο τους σ’ αυτήν την υπόθεση.

Τους ευχαριστούμε θερμά, γιατί φέρνουν τις νεότερες γενιές των Θεσσαλών σε επαφή με τα ιδανικά, τις αξίες και τις παραδόσεις του τόπου μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Αγοραστός μαζί με την κ. Καραλαριώτου απένειμαν την τιμητική πλακέτα στην πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Θέλμα Ζητωνούλη.

Με εμφανή τη συγκίνηση της, η κ. Ζητωνούλη τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά η βράβευση του Λυκείου Ελληνίδων, καθώς αποτελεί μία ακόμη αναγνώριση της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλουν οι χορευτές, οι οποίοι μαζί με τον δάσκαλό τους και «ψυχή» του Λυκείου κ. Τσιπλακούλη, ξεπέρασαν τον εαυτό τους στο φεστιβάλ.

«Τα παιδιά μας σάρωσαν στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Λυκείου, και ευχαρίστησε τόσο τον Περιφερειάρχη όσο και την Αντιπεριφερειάρχη που με τα θερμά τους λόγια δίνουν το έναυσμα στο Λύκειο Ελληνίδων να συνεχίσει με ακόμη περισσότερο ζήλο το έργο του και να στοχεύει σε ακόμη μεγαλύτερες μελλοντικές επιτυχίες.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε η Περιφερειακή Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε: “To Λύκειο Ελληνίδων κατάφερε με εξωστρέφεια να στείλει ένα μεγάλο μήνυμα: ότι τιμούμε τις παραδόσεις μας και τον πλούτο των προγόνων μας».

Ακολούθησε παρουσίαση οπτικού υλικού από το φεστιβάλ από τον διευθυντή των χορευτικών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Δημήτρη Τσιπλακούλη, ο οποίος έκανε λόγο για αληθινό «θρίαμβο» της λαρισινής αποστολής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρ. Λιάπης, ο πρώην Νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Μαμάρα, Χρ. Σιδερόπουλος, Ράνια Σταφύλη, Αθαν. Παιδής, Αγγέλα Βαγενά και πλήθος κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ