O επίτιμος πάπας Βενέδικτος επέλεξε να αναφερθεί ευθέως με επιστολή του στο καυτό θέμα των σεξουαλικών κακοποιήσεων που έγιναν στην Καθολική Εκκλησία του Μονάχου.«Είχα θέση τεράστιας ευθύνης στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ο πόνος μου κατά συνέπεια αυξάνεται συνεχώς. Κάθε μέρα διερωτώμαι αν και εγώ θα έπρεπε να μιλώ για μεγάλη υπαιτιότητα» γράφει χαρακτηριστικά ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ. Ο ενενηνταπεντάχρονος Βενέδικτος, ο οποίος παραιτήθηκε από ποντίφικας το 2013, ζητά και πάλι συγγνώμη εκ μέρους της Εκκλησίας της Ρώμης για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από κληρικούς. «Εκφράζω εκ νέου προς τα θύματα το βαθύ μου αίσθημα ντροπής, μεγάλο πόνο, και ζητώ ειλικρινώς συγγνώμη» πρόσθεσε ο επίτιμος ποντίφικας.

Ουσιαστικά αυτό που διερωτώνται πολλοί σχολιαστές είναι αν ο Ράτσινγκερ γνώριζε τα όσα συνέβαιναν στο Μόναχο και αν απέφυγε να κινήσει εγκαίρως τις αναγκαίες διαδικασίες για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ενώπιον του ύστατου κριτή

Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε για την ίδια την αρχιεπισκοπή του Μονάχου, έπεσαν θύματα παιδεραστών κληρικών συνολικά 497 νέοι από το 1945 μέχρι το 2021. Σε ό,τι αφορά τον πρώην Άγιο Πατέρα των Ρωμαιοκαθολικών, η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει ότι ως αρχιεπίσκοπος του Μονάχου από το 1977 μέχρι το 1982 φέρεται να μην παρενέβη, ως όφειλε, για να τιμωρήσει τέσσερις ιερείς, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Η Αγία Έδρα σε επίσημο ανακοινωθέν της επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων και ότι καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να προστατέψει τα παιδιά, ώστε να μεγαλώνουν πάντα σε ασφαλείς συνθήκες». Αλλά ο Βενέδικτος αντικρούει τις κατηγορίες και τονίζει ότι «σύντομα θα κριθεί από τον ισχυρότερο και ύστατο κριτή».

Ο δε γραμματέας του, πατέρας Γκέοργκ Γκένσβαϊν, προσθέτει: υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να καταστρέψουν τον Βενέδικτο. Μπορεί να έκανε ορισμένα λάθη, αλλά δεν είπε ποτέ εσκεμμένα ψέματα». Σύμφωνα με τον Γκένσβαϊν, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο πλευρό του, «όσοι δεν αγάπησαν ποτέ τον επίτιμο πάπα, τη θεολογία και την δράση του, τώρα προσπαθούν να του επιτεθούν με άνανδρο τρόπο».

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ